Alergia pokarmowa może rozpocząć się zaraz po urodzeniu lub też pojawić się w każdym późniejszym okresie życia. Może towarzyszyć jej tylko jeden objaw, ale może to być również cały zespół objawów. Objawy alergii pokarmowej bywają podobne do objawów innych chorób.

Chory może czasami tolerować dany pokarm całkiem dobrze, jeżeli spożywa go sporadycznie. Częstość, z jaką dany pokarm jest spożywany, ma związek z jego alergennością; im częściej jest spożywany, tym większe prawdopodobieństwo, że wywoła objawy przy współistniejącej predyspozycji.

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa może manifestować się szeroką gamą objawów. Żadna inna znana choroba nie posiada większej różnorodności objawów. Przewlekłe przemęczenie i słabość często są spowodowane alergią. Objawy te mogą trwać nawet po ustąpieniu głównego ataku alergii i być główną skargą pacjenta. Zmęczenie spowodowane alergią może być najbardziej odczuwane rano i zaraz po wstaniu z łóżka, często pojawia się też późnym popołudniem. Żaden rodzaj odpoczynku czy jego długość nie przynosi ulgi. Dzieci, które trudno obudzić rano, mogą budzić się rześkie, jeżeli alergeny zostaną usunięte z ich diety. Ból, sztywność i rwanie w mięśniach barków, karku i pleców, które mogą współistnieć z bólem głowy, mogą przeciągać się przez dni i tygodnie. Ból kręgosłupa, rąk i nóg również może być związany ze spożyciem alergenów pokarmowych. Powiększenie węzłów chłonnych szyi w połączeniu ze zmęczeniem i powiększeniem migdałków gardłowych może być związane z alergią. Zaburzenia psychiczne, takie jak: napięcie, nerwowość, drażliwość, upór, niepokój, rozkojarzenie, zdenerwowanie połączone z drżeniem, jąkanie się, bezładna mowa, otępienie, afazja (utrata zdolności mowy) oraz uczucie jakby oszołomienia narkotykiem są częste u osób z alergią. Może również wystąpić depresja, zniechęcenie i melancholia. Autorytety utrzymują, że 95% wszystkich migren spowodowanych jest wieloraką wrażliwością na pokarm. Niemigrenowy ból głowy także może być wynikiem alergii. Egzema, obrzęk naczyniowo-ruchowy, pokrzywka to popularne objawy alergii. Ból stawów i reumatyzm może być związany z alergią, jak również częstość oddawania moczu, hematuria (krew w moczu) i astma oskrzelowa. Dodajmy do tego zaburzenia żołądkowo-jelitowe, powszechnie odczuwane przez niektóre osoby, gdyż są one jednym z najbardziej powszechnych objawów alergii pokarmowej.

Objawy wczesne i późne

Istnieją dwa rodzaje alergii pokarmowej. Pierwszy typ charakteryzuje reakcja natychmiastowa, z pojawieniem się objawów w ciągu kilku minut od czasu spożycia danego pokarmu. Anafilaksja (wstrząs), pokrzywka, obrzęk naczyniowo-ruchowy i astma są objawami natychmiastowej reakcji alergicznej. Jaja, orzechy, orzeszki ziemne, ryby i często mięczaki to pokarmy, które często wywołują ten typ alergii. Drugim typem alergii pokarmowej jest reakcja późna. Objawy pojawiają się po kilku godzinach, a nawet po kilku dniach od spożycia pokarmu. Objawy takie jak uczucie zmęczenia, drażliwość, depresja, nadpobudliwość, bezsenność, ból głowy, słaba koncentracja, bladość, swędzenie kończyn, mimowolne moczenie nocne, astma oskrzelowa, katar, niestrawność, kolka, biegunka, wzdęcia i zmiany skórne są zwykle objawami późnej reakcji alergicznej. Mleko, czekolada, rośliny strączkowe, citrusy i dodatki pokarmowe są często odpowiedzialne za typ reakcji późnej. Z powodu owego opóźnienia, z jakim pojawiają się objawy, trudną jest ocena, który pokarm stanowi przyczynę alergii. Również inne czynniki mogą czynić ten typ trudnym do rozpoznania. Symptomy bywają bardzo niespecyficzne, jak również raczej związane z różnymi dodatkami czy ukrytymi składnikami, niż z właściwym rodzajem pokarmu. Przykładowo: pszenica traktowana pestycydami może wywołać objawy, zaś uprawiana ekologicznie może być nieszkodliwa. Mleko w proszku może wywołać alergię, podczas gdy mleko butelkowane może być nieszkodliwe. Mięso smażone na kuchni gazowej może wywoływać objawy, przygotowywane na kuchni elektrycznej może nie być w ogóle alergizujące.

Zmienność objawów utrudnia diagnozę

Objawy mogą pojawiać się okresowo, nawet jeżeli ilość danego spożywanego pokarmu jest stała. Pokarm zjadany w niewielkich ilościach może wywołać minimalne objawy, jednak kiedy spożyty jest w znacznych ilościach, szczególnie po pewnym okresie jego niespożywania, może wywołać bardzo silną reakcję. Może pojawić się jeden objaw w reakcji na wiele różnych pokarmów, może też pojawić się wiele objawów w odpowiedzi na wiele różnych pokarmów. Ponieważ objawy bywają niespecyficzne i bardzo dziwaczne, chorzy mogą być traktowani jako znerwicowani. Osoby te mogą mieć trudności w radzeniu sobie z problemami życiowymi z powodu uciążliwości objawów alergicznych. Czasami zachęcani są do zażywania witamin i soli mineralnych czy też leków uspokajających, jednak one tylko przesuwają w czasie moment rozwiązania problemu.

Czynniki sprzyjające alergii

Takie czynniki jak światło słoneczne, czyste powietrze, ćwiczenia fizyczne, odpoczynek, odpowiednia higiena itp. wzmacniają zwykle układ immunologiczny, pomagając w walce z alergią. Głównym czynnikiem alergii pokarmowej jest predyspozycja genetyczna. Wiek może wpływać na ciężkość objawów; im młodsza jest dana osoba, tym cięższe objawy reakcji alergicznej. Generalnie nie ma większych różnic między objawami alergii u mężczyzn i u kobiet, jednak kobiety mogą zauważyć nasilenie się objawów w czasie cyklu menstruacyjnego, jak również tuż przed nim. Alkohol i aspiryna zaostrzają objawy alergiczne. Choroby zakaźne takie jak krztusiec, mononukleoza zakaźna, odra, grypa, zapalenie otrzewnej oraz zapalenie płuc i oskrzeli mogą przyspieszyć pojawienie się objawów lub nasilić te, które już występują. Duża wilgotność powietrza, przemęczenie, deszczowa pogoda i przeziębienie mogą obniżyć tolerancję na alergeny. Również szybkość[nbsp]spożywania pokarmu ma wpływ na intensywność objawów. Pokarm spożyty w ciągu 5 minut może wywołać bardziej uciążliwe objawy niż ten sam pokarm spożyty w ciągu 45 minut. Ma to związek z tym, jak dokładnie pokarm jest rozdrobniony w jamie ustnej. Jeżeli pokarm jest dobrze przeżuty, 98% białka jest przyswajane jako małe cząsteczki peptydowe i aminokwasy. Jeżeli pokarm zjadany jest w postaci płynnej, symptomy mogą trwać krócej niż kiedy jest on spożywany w postaci stałej.

dr med. Agatha Thrash i dr med. Calvin Thrash

To się czyta

Światowy Dzień Udaru

29 października obchodzimy Światowy

+ View

IV ODSŁONA

REWOLUCJE W BRZUCHU? Może to nie to, co

+ View

A jeśli nam nie po

Zapraszamy na cykl bezpłatnych spotkań w

+ View

Cykl spotkań na temat

Serdecznie zapraszamy na otwarty cykl spotkań na

+ View

Trzytygodniowa próba

Najlepszym i najłatwiejszym sposobem na

+ View

Kobiety z rakiem piersi

Niektóre badania sugerują, że kobiety,

+ View

Chcesz mieć piękną

Słońce wróciło już na dobre, a letnia

+ View

Najbardziej popularne

Arytmia serca - objaw czy ...

Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy ...

+ View

Choroba Buergera – jak ją ...

Młody mężczyzna, który pali papierosy, skarży się na drętwienie palców i ma na nich charakterystyczne ...

+ View

LIPIDOGRAM - najnowsze normy

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są ...

+ View

NADWAGA, OTYŁOŚĆ I ODCHUDZANIE

NADWAGA, OTYŁOŚĆ I ODCHUDZANIE. Racjonalne odżywianie dla upragnionych efektów Mimo że już od ponad 40 lat ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup