Jednym z najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych krajów cywilizowanych jest zespół hipoglikemiczny, zwany też „zespołem przedwczesnego starzenia”.

Występuje on często ze względu na przyjęty w tych krajach sposób odżywiania, bogaty w cukry proste i rafinowane węglowodany złożone oraz produkty zwierzęce. Dieta taka jest prawie zupełnie pozbawiona błonnika, a cukier w niej zawarty szybko przedostaje się do krwi. W odpowiedzi na to trzustka wyrzuca do krwiobiegu duże ilości insuliny, która szybko doprowadza do obniżenia poziomu cukru, tak, że spada on z kolei poniżej normy.

Mogą pojawić się wtedy najróżniejsze objawy związane z niedocukrzeniem organizmu: zdenerwowanie, niepokój, nadmierna pobudliwość, bóle głowy, uczucie przemęczenia, kołatanie serca, roztargnienie, załamanie nerwowe, kłopoty z pamięcią, niezdecydowanie, problemy z koncentracją, koszmary nocne, skłonność do przygnębienia i depresji, a nawet myśli samobójcze.

Poziom cukru we krwi powinien utrzymywać się w granicach 65–100 mg/dl. Kiedy spada poniżej normy, mamy do czynienia z hipoglikemią czyli niedocukrzeniem.

Tabela poniżej przedstawia typowy obraz poziomu cukru we krwi po obciążeniu glukozą u osoby z zespołem hipoglikemicznym.

 

Czas

Poziom cukru (mg/dl)

 

po 30 minutach

120

po 1 godzinie

165

po 2 godzinach

102

po 3 godzinach

80

po 4 godzinach

47

po 5 godzinach

64

 

Aby zapobiegać zbyt dużym spadkom poziomu cukru we krwi, należy zastosować kilka następujących rad:

1. Spożywaj dwa, najwyżej trzy posiłki dziennie

Pięć do siedmiu posiłków dziennie, które często się zaleca, tylko przedłuża chorobę i pogarsza stan chorego. Należy zjeść solidne śniadanie i obiad. Kolacja może składać się z owoców i niewielkiej ilości pieczywa.

Należy zachować przynajmniej pięciogodzinne odstępy między posiłkami i ściśle przestrzegać godzin ich spożywania. Nie należy jeść tuż przed snem i w ciągu nocy. Organy trawienne powinny pracować w odpowiednich odstępach czasu, aby mogły wyrobić sobie rytmiczny cykl pracy i odpoczynku. Tak więc pory posiłków powinny być regularne, z ewentualnymi niewielkimi zmianami. Niczego też nie należy podjadać między posiłkami. Ponad 90% osób cierpiących na hipoglikemię nie ma problemu z zachowaniem odpowiedniego poziomu cukru we krwi między posiłkami czy w czasie głodówki. Ich problem zaczyna się kilka godzin po zjedzeniu słodyczy albo innych rafinowanych węglowodanów.

2. Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe

Bardzo wskazane jest spożywanie chleba razowego, chleba typu Graham, makaronu razowego, brązowego ryżu i innych pełnoziarnistych produktów zbożowych. Są one bardzo dobrze tolerowane i regulują przemianę materii. Białe pieczywo, biały ryż i inne rafinowane produkty zbożowe są powodem hipoglikemii, dlatego powinny być wyeliminowane z diety.

3. Nie spożywaj nabiału

Zaleca się, aby nie spożywać nabiału. Mleko zawiera dużo laktozy (cukru mlekowego) i powoduje zaparcia; wiele osób cierpiących na zespół hipoglikemiczny miewa zaparcia. Niesłodzone substytuty mleka, np. mleko migdałowe czy mleko sojowe, są godne polecenia. Nie należy jednak stosować słodzonego mleka sojowego, gdyż jedna jego szklanka może zawierać do trzech łyżeczek cukru. Jako alternatywę dla twarogu najlepiej stosować serek sojowy tofu.

4. Jedz dużo warzyw, nie unikaj owoców

Warzywa i owoce zawierają spore ilości błonnika, witamin i soli mineralnych, które pomagają uregulować trawienie i metabolizm. Błonnik zapobiega szybkiemu wchłanianiu cukru do krwi. Niektórzy boją się jeść owoce, bo są słodkie. Ale jeśli cukier w owocach nie został skoncentrowany przez suszenie lub dodanie cukru, owoce nie wywołują żadnych złych skutków. Warzywa dostarczają więcej różnorodnych węglowodanów niż owoce, choć wydaje się, że słodkie owoce dostarczają więcej cukru niż warzywa.

5. Zamiast mięsa stosuj nasiona strączkowe i orzechy

Roślinne źródła białka zawierają błonnik i dlatego korzystniej wpływają na regulowanie poziomu cukru we krwi. Jednak te, które są wysokokaloryczne, tj. orzechy i nasiona oleiste, nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach.

6. Nie spożywaj cukru i produktów, które go zawierają

Produkty te są głównymi sprawcami problemu niedocukrzenia krwi kilka godzin po posiłku. Powodują szybki wzrost insuliny i wtórnie zbyt wysoki spadek cukru we krwi. Z tego powodu są wysoce niewskazane.

7. Nie pij kawy, herbaty i alkoholu, nie pal papierosów

Kofeina i nikotyna są silnymi substancjami stymulującymi produkcję insuliny, więc należy ich bezwzględnie unikać. To samo dotyczy alkoholu, który jest produktem wysokokalorycznym, pobudza trzustkę i zatruwa komórki. Należy pić dużo wody między posiłkami, tak, by mocz pozostawał jasnosłomkowy. Większość osób powinna wypijać 8–10 szklanek wody dziennie.

Produkty zalecane:

Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty: pszenny, żytni i kukurydziany, bułki grahamki, płatki owsiane, płatki jęczmienne, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, makaron razowy, mąka razowa do wypieków.

Substytuty mleka i jego przetworów: mleko migdałowe, mleko sojowe, śmietanka sojowa, śmietanka migdałowa, serek sojowy tofu, masło orzechowe, masło sezamowe, pasta ze słonecznika.

Owoce i warzywa: wszystkie rodzaje; surowe, ugotowane lub blanszowane. Nasiona strączkowe: wszystkie rodzaje, dobrze ugotowane do miękkości, po uprzednim namoczeniu i odlaniu wody, najlepiej dwukrotnym.

Orzechy i nasiona: wszystkie rodzaje.

Napoje: woda, herbaty ziołowe lub owocowe bez cukru.

Produkty niewskazane:

Cukry: biały, brązowy, miód, syropy, dżemy, galaretki, konfitury z cukrem itp.

Wyroby cukiernicze: ciasta, ciasteczka, cukierki, placki, słodkie desery, lody.

Zboża rafinowane: biały chleb, białe bułki i rogale, biały ryż, biały makaron itp.

Słodzone owoce i warzywa: we wszystkich postaciach; suszone owoce dozwolone są tylko w niewielkich ilościach.

Napoje kofeinowe: kawa, herbata, napoje typu „cola”, kakao, czekolada.

Tytoń: we wszystkich postaciach.

Przyprawy: ocet spirytusowy, musztarda, ketchup, majonez, pieprz czarny, ostra papryka.

Mleko i sery: wszystkie gatunki pochodzenia zwierzęcego.

dr med. Calvin i Agatha Thrash, autorzy książki Pt. CUKRZYCA I ZESPÓŁ HIPOGLIKEMICZNY

 

 

To się czyta

Kichaj na przeziębienie!

W powietrzu czuć już zimową aurę, właśnie

+ View

Marchewka zamiast chipsa

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast

+ View

Jak poprawić metabolizm?

Jakkolwiek na wiek, płeć czy uwarunkowania

+ View

Pestki dyni na robaki

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to

+ View

Żywność ekologiczna w

Zachęcamy do zapoznania się z raportem żywności

+ View

Wiem więcej o

Wegetarianizm, inaczej jarstwo, to rodzaj diety

+ View

JAK SKUTECZNIE POZBYĆ

Wywiad z prof. J. A. Scharffenbergiem –

+ View

Najbardziej popularne

Arytmia serca - objaw czy ...

Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy ...

+ View

Choroba Buergera – jak ją ...

Młody mężczyzna, który pali papierosy, skarży się na drętwienie palców i ma na nich charakterystyczne ...

+ View

LIPIDOGRAM - najnowsze normy

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są ...

+ View

Dlaczego nadciśnienie ...

Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym schorzeniem układu krążenia. W krajach wysoko uprzemysłowionych choruje na ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup