Ciasteczka z goji i quinoa

Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji. Suszone, z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witamin: C, A i E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej betakarotenu niż marchew oraz więcej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy. Proponujemy zainwestować w naturalne suplementy czyli ciasteczka z jagodami goji.

Składniki

Dla 4 osób ()

  • 1 szklanka mąki quiona
  • 0.5 szklanka pszennej mąki razowej
  • 0.5 szklanka zmielonych migdałów
  • 0.5 szklanka pszennej mąki białej
  • 2 łyżka zmielonego jasnego siemnienia lnianego
  • 7 łyżka oleju
  • 0.5 szklanka mleka migdałowego
  • 0.5 szklanka suszonych jagód goji
  • 0.5 kostki miękkiego tofu
  • 0.5 szklanka brązowego cukru lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia

Sposób przyrządzenia

  1. Tofu, cukier, olej i mleko miksujemy w blenderze.
  2. Suche składniki mieszamy razem, potem mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze, formujemy
    ciasteczka i pieczemy w temp. 160°C (360°F).
  3. Doskonałe dla dzieci na przekąskę do szkoły ze względu na bogatą zawartość witamin, soli
    mineralnych oraz pełnego zestawu aminokwasów.


    Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Ciasteczka z goji i quinoa
Polecam ten przepis

Bądź pierwszym komentującym!

Zarejestruj się by dodać komentarz

Twój komentarz (0)

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Lniane chipsy paprykowe

Lniane chipsy paprykowe
Siemię zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
Warzywa i jabłko pokroić w kostkę usuwając pestki i niejadalne części.
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze z ostrzem w kształcie "S" dolewając wody, by uzyskać smarowalną konsystencję.
Masę podzielić na trzy części, każdą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (preferuję matę, bo papier czasem później trudno odkleić...).
Suszyć w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 60⁰C przy delikatnie uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do grzybów lub dehydratorze, jeśli takowy posiadacie (sprzęt drogi; ja na razie sobie o nim marzę...) aż do uzyskania kruchości.

Majonez z kalafiora bez oleju

Majonez z kalafiora bez oleju
Miksuję razem prawie wszystkie składniki dolewając po trochu mleko sojowe aż do uzyskania interesującej mnie konsystencji.
Podana minimalna ilość daje delikatny majonez a maksymalna bazę do sosu typu tatarskiego.
Jeśli przeszkadza Wam wyczuwalny smak kalafiora (ja go akurat cenię, ale nie do wszystkiego będzie pasować) dodajcie wspomniany w przepisie olej. Pozostanie jedynie smuga po kalafiorze a tłuszczu nadal śladowe ilości.

Spagetti Buraczane

Spagetti Buraczane
Burak dokładnie umyć, obrać i zestrzeć w dłuuugie wióry/spagetti.
Wymieszać z pesto, posypać kaszą i ostrą papryczką (jeśli ktoś lubi mega ostre jazdy kulinarne).
 
PESTO Z PIETRUSZKI 
pęczek dorodnej pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 duży posiekany ząbek czosnku
1 łyżka orzechów włoskich w cząstkach
1 łyżka orzechów nerkowca
sok z połowy cytryny
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego

„Parmezan” – wegański

„Parmezan” – wegański

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!.

Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.

Przechowujemy w słoiku

Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.

Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzeszki nerkowce lub obrane ze skórki migdałyhttp://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/ (cashew)

Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
  1. Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklankach osolonej wody z przyprawami.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju.
  3. Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częściowo.
  4. Mieszamy resztę składników i doprawiamy.
  5. Panierujemy w bułce tartej. W wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.

Wyświetlane:

1. Lniane chipsy paprykowe
2. Majonez z kalafiora bez oleju
3. Spagetti Buraczane
4. „Parmezan” – wegański
5. Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

Spróbuj tego

  • Bezcukrowe sezamki
    Opis:
    Miłość mojego dziecięcego, młodzieńczego i całkiem dorosłego łakomstwa - sezamki! Najpiękniejsze były wartości super-odżywcze sezamu, które stanowiły mocne alibi dla hodowania tegoż łakomstwa. Jedna z przyjemniejszych hodowli mojego życia ;-) Dlaczego? 1. słodkie; 2. chrupiące; 3.niedrogie; 4. kupuje się w małych paczuszkach, więc łatwo upchnąć w kieszeniach... No dobrze, wymyślam te plusy na siłę... Dwa pierwsze powody są wystarczające zupełnie, żeby sezamki kupować i jadać. Niestety, gdy nauczyłam się czytać etykiety, szczególnie fragment ze składem...brrr...zaczęłam poszukiwania sezamków BEZcukrowych i BEZsyropowych, BEZskutecznie... :-( Wartości superodżywcze sezamu musiały wystarczyć w milionach innych potraw, posypek i dodatków (rany, jakie to uniwersalne ziarenko!!!). O sezamkach zapomniałam, aż tu nagle czytam o pseudosezamkach z lnu u pinkcake. Jednak sama autorka przyznaje, że używana ilość cukru nie sprzyja zdrowiu... Dla mnie to było już bez znaczenia, bakcyla połknęłam, wyobraźnia ruszyła z kopyta, już widziałam te chrupiące złociste cudeńka...BEZcukrowe... :-D

    Czytaj więcej..

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup