Przystawki

Lniane chipsy paprykowe

1 minuta czytania Chipsy to zmora dietetyków i jednocześnie miłość… zwykłych ludzi… Chrupie się je cudownie, smak mają intensywny, cenę przystępną, no i… te reklamy… Czy jest ktoś nie znający hasła: Są chipsy, jest zabawa!? Nawet, jeśli oglądamy klipy z przymrużeniem oka, w głowie pozostaje skojarzenie, które powoduje, że widząc znajome opakowanie chipsów na półce sklepowej, pojawia się myśl: O! A może

Czytaj dalej

Pieczarkowe zapiekanki

1 minuta czytania Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy „pieczarkowe zapiekanki”. Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.

Czytaj dalej

Pierogi z suszonymi pomidorami

1 minuta czytania Nadzienie do pierogów raczej zaskakujące i oczywiście nie typowe, ale warte trudu zawijania każdego pierożka. Wzorowałm  na przepisie specialisty od żywienia, Romana P. i muszę przyznać, że połącznie orzechów, bakłażana i pomidorów jest już samo wsobie pyszne. Powodzenia. źródło: zdrowienatalerzu.pl 

Czytaj dalej

Prosta musztarda z namoczonej gorczycy

1 minuta czytania Musztarda jest produktem, który znajdziemy w każdym sklepie. Taka nasza kuchnia. Jednak dobra musztarda bez octu spirytusowego, cukru, barwników i innych cudów, jest towarem deficytowym. Luksusowym wręcz. Nawet tzw. tradycyjne musztardy mają receptury „wzbogacane” w polepszacze i wzmacniacze choć naturalnego pochodzenia (w końcu człowiek jeszcze nie stworzył nic a jedynie przekształca, przerabia, oczyszcza produkty natury… nawet farmakologia tworzy na bazie naturalnych składników robiąc

Czytaj dalej

„Parmezan” – wegański

1 minuta czytania Tego przepisu  na parmezan jeszcze nie znacie i nie znajdziecie go na wegańskich blogach. Zerknijcie  na skład a zobaczycie, że nie użyłam w nim orzechów, które są składnikiem wielu „parmezanowych”przepisów.  W mojej kuchni ten wegański parmezan sprawdza się fantastycznie.

Czytaj dalej

Przystawki warzywne

1 minuta czytania Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.„Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.

Czytaj dalej

Najpopularniejsze artykuły

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.