Surówki

          Surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem

          Czerwona kapusta ubogaca talerz wspaniałym kolorem, zachęcając do jedzenia, a podprażony lekko słonecznik dodaje wyrazistości i niepowtarzalny smak. Elegancko zwana modrą, ostatnio jakby nieco wyszła z mody, ale czas by wróciła, jest bowiem świetnym dodatkiem do obiadu, zarówno dla wegetarian, jak i osób odżywiających się tradycyjnie. Ta wersja jest inna niż zwykle się przyrządza, bowiem nie poddana jest gotowaniu. Moja dzisiejsza kapusta jest nie tylko piękna, ale również bardzo pyszna i zdrowa.
          Koniecznie spróbujcie!

          Surówka z jarmużu

          Jarmuż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy K i C, wapnia. Podobnie jak brokuły oraz warzywa kapustne zawiera sulforafan. Sulforafan jest związkiem posiadającym właściwości przeciwnowotworowe.

          Surówka z selera i orzechów

          Surówka z selera jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko – najlepiej kwaśne – oraz lekko podprażony słonecznik i orzechy włoskie, czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego, ale ta z olejem winogronowym jest delikatna w smaku.

          Dla urozmaicenia można do niej dodać sparzone rodzynki, ale nie jest to konieczne.

          Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. 

          Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.

          W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy  jej jeszcze nie znają bardzo gorąco polecam.

          Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej

          Sałatka z kapusty włoskiej jest delikatniejsza, bardziej krucha niż z kapusty białej, a dodatek zieleninki czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną smakowo.

          Zachęcam do wypróbowania jej np. z majonezem z awokado. Warto wzmocnić swój organizm kolejna porcją witamin A, K , C, B6, czy porcją wapnia, potasu oraz magnezu. Doskonała sałatka do ziemniaków i ryżu, oczywiście w towarzystwie wegetariańskich kotlecików.

          źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/wiosenna-salatka-z-kapusty-wloskiej/

          Najbardziej popularne

          << Poprzedni Play > Stop Następny >>

          Nasz nr 1

          Najnowsze

          Dynia w stylu Hasselback

          Dynia w stylu Hasselback
          1. Dynię obieramy ze skórki obieraczką do ziemników. Kroimy na pół i uswamy pestki. Smarujemy dynię olejem i posupujemy solą i pieprzem.
          2. Pieczemy w piekarniku ok 15 min w temp 400 F (200C) albo do momentu aż będzie na tyle miękka by można było ją pokroić nożem.
          3. Sos do polewania: mieszamy przyprawy do grila, sok z cytryny, olej, imbir oraz syrop. Zagotowujemy.
          4. Wyciągamy dynię i kroimy ją w cienkie paski tak aby nie dotknąć blaszki. Najlepiej z dwóch stron dyni położyć patyki do grilla i wtedy kroić.
          5. Po pokrojeniu dynię pieczemy dalej  i co 10 min polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Polewamy tak ok ze 3 razy.
          6. Po upieczeniu przekładamy na kontrastowe naczynie (białe lub czarne) i posypujemy płatkami z papryki.

          Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki

          Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki
          1. Kaszę przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy w 1 i 1/3 szklanki  osolonej wody.
          2. Paprykę, por, czosnek, seler smażamy na patelni ok 5 min. Dodajemy mleko i przyprawy oraz podsmażamy tak długo aż zrobi się gęsty sos.
          3. W blenderze miksujemy 2 łyżki podsmażonych warzyw i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy tyle wody aby pozmiksowaniu uzyskać gęsty sos.
          4. Warzwa, ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z sosem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
          5. Wszystko wykładamy na foremkę posmarowną olejem i posypaną bułką tartą albo zmielonym siemieniem lnianym.
          6. Pieczemy w piekarniku w temp 180 C ok 30 min.
          7. Po upieczeniu podajemy z pokrojoną w plasterki pieczoną papryką i posiekanym szczypiorkiem.

          Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe

          Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe
          Słonecznik podprażyć delikatnie na suchej patelni, wystudzić.
          W malakserze z ostrzem "S" zmielić słonecznik na mąkę.
          Dodać płatki, ponownie zmielić.
          Dodać rodzynki i miksować do uzyskania klejącej kruszonki.
          Dno foremki wyłożyć równą wartwą kruszonki i ugnieść. Odstawić.
           
          Marchewki pokroić w kostkę, zmiksować w malakserze na drobne wiórki.
          Dodać drobno pokrojone jabłka, sok z cytryny, szczyptę soli, mleko i słodzik, zmiksować na bardzo drobnoziarnistą papkę.
          Masę wyłożyć do miski, dodać mąkę migdałową i łuskę babki, dokładnie mieszać przez minutę - będzie gęstnieć.
          Dodać amarantus w takiej ilości, by wchłonął nadmiar soku (u mnie 10 - 15 łyżek) i aromat pomarańczowy. Teraz sprawdź stopień słodkości i ewentualnie dosłodzić pamiętając, że jeszcze dodamy dżem ;-)
          Otrzymaną masę wyłożyć na słonecznikowy spód, wyrównać, posmarować bardzo cienko dżemem.
          Schłodzić.
          Migdały z solą podprażyć na suchej patelni, rozkruszyć.
          Ciasto posypać migdałami przed samym podaniem, żeby pozostały chrupiące..

          Lniane chipsy paprykowe

          Lniane chipsy paprykowe
          Siemię zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
          Warzywa i jabłko pokroić w kostkę usuwając pestki i niejadalne części.
          Wszystkie składniki zmiksować w malakserze z ostrzem w kształcie "S" dolewając wody, by uzyskać smarowalną konsystencję.
          Masę podzielić na trzy części, każdą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (preferuję matę, bo papier czasem później trudno odkleić...).
          Suszyć w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 60⁰C przy delikatnie uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do grzybów lub dehydratorze, jeśli takowy posiadacie (sprzęt drogi; ja na razie sobie o nim marzę...) aż do uzyskania kruchości.

          Majonez z kalafiora bez oleju

          Majonez z kalafiora bez oleju
          Miksuję razem prawie wszystkie składniki dolewając po trochu mleko sojowe aż do uzyskania interesującej mnie konsystencji.
          Podana minimalna ilość daje delikatny majonez a maksymalna bazę do sosu typu tatarskiego.
          Jeśli przeszkadza Wam wyczuwalny smak kalafiora (ja go akurat cenię, ale nie do wszystkiego będzie pasować) dodajcie wspomniany w przepisie olej. Pozostanie jedynie smuga po kalafiorze a tłuszczu nadal śladowe ilości.

          Wyświetlane:

          1. Dynia w stylu Hasselback
          2. Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki
          3. Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe
          4. Lniane chipsy paprykowe
          5. Majonez z kalafiora bez oleju

          Spróbuj tego

          A to ciekawe ...

          • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
          • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
          • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
          • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
          • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
          • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
          • Prev
          • Współpraca
          Template Settings
          Select color sample for all parameters
          Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
          Background Color
          Text Color
          Select menu
          Google Font
          Body Font-size
          Body Font-family
          Direction
          Scroll to top

          Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

          Kliknij OK aby zamknąć popup