Obiady

Zawartość kategorii 'Obiady'

Przepisy w kategorii 'Obiady'

Majonez z serka tofu

Taki majonez może pomóc nam zaoszczędzić wiele czasu w kuchni, gdyż jest niezwykle prosty, a do tego ze wszystkich majonezów roślinnych najbardziej przypomina ten tradycyjny. Wystarczy użyć zwykłe tofu i trochę przypraw. Majonez z tofu to dobre źródło białka, wapnia i żelaza oraz ZERO cholesterolu.

źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – majonez z tofu

Pesto z cukinii

Okazuje się, że pesto można zrobić nawet z cukinii. Czy ktoś z Was już próbował?

Pesto z cukinii należy już do moich ulubionych. Sukces smakowy tkwi w podsmażeniu cukinii z solą i sproszkowanym czosnkiem na dość wysokim ogniu. Nie przypalamy! Nieodzownym dodatkiem, który sprawi, że dokładkom nie będzie końca jest idealnie podprażony słonecznik. Idealnie, znaczy, że nie może być ani za jasny, ani za ciemny. Uzyskamy to prażąc słonecznik na małym ogniu i często mieszając.

Użyłam makaron bezglutenowy, ale może być każdy inny.

źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/rewelacyjne-pesto-z-cukinii-z-makaronem-bezglutenowym-i-pomidorami/

Pesto ze szczypiorku

Polskie pesto ze szczypiorku w wersji ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Nazwałam je „polskie”, gdyż w polskiej kuchni szczypiorek jest zawsze zwiastunem wiosny. Poza tym, tańszego pesto nie da się chyba zrobić. Możecie je użyć na kanapki, do makaronu, do zupy i jako sos sałatkowy.

Pieczarkowe zapiekanki

Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy "pieczarkowe zapiekanki". Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.

Pieczeń z tofu

Tofu jest tradycyjnym składnikiem dań orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Soja znana była przed wiekami i to właśnie z mleka sojowego w roku  164 n.e. w Chinach, wyprodukowano po raz pierwszy twarożek sojowy. Tofu jest bogatym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Daje się szybko i łatwo przyrządzić na różne sposoby. Zapraszam do wypróbowania tofu w formie pieczeni!

Pieczone gryczane placuszki z szałwią

Moje zamiłowanie do konsumowania pomidorów w każdej nieomal postaci świadczy o południowych sympatiach kulinarnych. Faktycznie w każdej kuchni jest dla mnie coś wartego podglądnięcia, ściągnięcia, spolszczenia ;-) Lubię robić tak po naszemu ;-) Mama czasem wspomina czasy swojej młodości, kiedy to babcia była dziwowiskiem dla całej wsi, bo co rusz wynajdywała i siała dziwne roślinki, o których nikt wcześniej w okolicy nie słyszał, ani ich nie widział... szczerze mówiąc, babcia też nie widziała i nie słyszała, ale jej to nie przeszkadzało w podejmowaniu wyzwań i próbowaniu, co też z tego wyrośnie i jak to będzie smakować... Potem i moja mama jako pierwsza wśród znajomych wysiała bakłażany, które obrodziły całkiem ładnie. Niestety, nie wiedząc, jak można je przyrządzić w smaczny sposób, uprawa zakończyła się dość szybko... Mnie już tak dobrze nie poszło. Bakłażany wysiałam, wsadziłam nawet do szklarenki, ale wyrosła bida z nyndzą... Natomiast wysiana szałwia przyjęła się wspaniale i od kilkunastu już lat mam swoje krzaczki, które świetnie rosną, zimują bez problemu, rozsiewają się... Mam więc tego ziółka pod dostatkiem, ale używać kulinarnie zaczęłam od bardzo niedawna. Ostatni natomiast przebój - gryczane placuszki z pomidorami i szałwią posmakowały nawet tradycjonalistom smakowym... Cóż za radość i satysfakcja dla kucharza!!! :-D :-D :-D

Więcej podobnych przepisów znajdziesz na: http://swojskozfasolka.blogspot.com

Prosta musztarda z namoczonej gorczycy

Musztarda jest produktem, który znajdziemy w każdym sklepie. Taka nasza kuchnia. Jednak dobra musztarda bez octu spirytusowego, cukru, barwników i innych cudów, jest towarem deficytowym. Luksusowym wręcz. Nawet tzw. tradycyjne musztardy mają receptury "wzbogacane" w polepszacze i wzmacniacze choć naturalnego pochodzenia (w końcu człowiek jeszcze nie stworzył nic a jedynie przekształca, przerabia, oczyszcza produkty natury... nawet farmakologia tworzy na bazie naturalnych składników robiąc z nich hybrydy, które już niewiele mają wspólnego z pierwotnymi...). Podobno nam dzisiaj już nie wystarczy naturalny smak przypraw... Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Osobiście uważam, że smak naturalny w zupełności by nam wystarczał, gdybyśmy tylko go... znali... i nie zagłuszali. Jeśli robiliście sami kiedykolwiek musztardę z ziaren gorczycy, poznaliście moc maleńkich, niepozornych ziarenek i dziwią Was podobne supozycje producentów artykułów spożywczych... Mnie bardzo dziwią... Bo zakosztowawszy prawdziwego ich smaku, każda inna musztarda już pachnie... przenikliwie... zbyt przenikliwie.... Uwaga, będzie eufemizm: czuć mocno rękę przemysłu ;-) 
Na blogu jest już jeden przepis na domową musztardę tutaj z mielonej gorczycy. Kilka dni temu jednak napotkałam na blogu natura na talerzu przepis wykorzystujący namoczone ziarna. Spodobał mi się, bo łatwo się je w tej postaci miksuje a całość znacznie szybciej jest gotowa i ma kawałki nasionek, które uwielbiam w musztardzie. Ostrością nie ustępuje poprzedniej. Zmieniłam nieco przepis według własnych upodobań i preferencji, więc podaję moją wersję ku pamięci własnej i innych prozdrowotnych amatorów ostrości :-D
 

Przystawki warzywne

Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.
„Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”
Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.

Pulpety jaglane

Większość z nas zna smak mięsnych pulpetów, ale może nie wszyscy jedli już pulpety wegetariańskie. Zachęcam do zrobienia tych prostych i smacznych pulpetów z kaszy jaglanej, których zaletą jest to, że nadają się szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Pulpety mogą być podane z dowolnym sosem.

Sos z bakłażanem

Wielką zaletą tego dania, czyli mojego bakłażana z pomidorami, jest jego elastyczność pod względem temperatury podania. Wspaniale smakuje gorący, zdjęty prosto z kuchenki jak i serwowany w upale dni w temperaturze pokojowej.

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Lniane chipsy paprykowe

Lniane chipsy paprykowe
Siemię zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
Warzywa i jabłko pokroić w kostkę usuwając pestki i niejadalne części.
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze z ostrzem w kształcie "S" dolewając wody, by uzyskać smarowalną konsystencję.
Masę podzielić na trzy części, każdą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (preferuję matę, bo papier czasem później trudno odkleić...).
Suszyć w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 60⁰C przy delikatnie uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do grzybów lub dehydratorze, jeśli takowy posiadacie (sprzęt drogi; ja na razie sobie o nim marzę...) aż do uzyskania kruchości.

Majonez z kalafiora bez oleju

Majonez z kalafiora bez oleju
Miksuję razem prawie wszystkie składniki dolewając po trochu mleko sojowe aż do uzyskania interesującej mnie konsystencji.
Podana minimalna ilość daje delikatny majonez a maksymalna bazę do sosu typu tatarskiego.
Jeśli przeszkadza Wam wyczuwalny smak kalafiora (ja go akurat cenię, ale nie do wszystkiego będzie pasować) dodajcie wspomniany w przepisie olej. Pozostanie jedynie smuga po kalafiorze a tłuszczu nadal śladowe ilości.

Spagetti Buraczane

Spagetti Buraczane
Burak dokładnie umyć, obrać i zestrzeć w dłuuugie wióry/spagetti.
Wymieszać z pesto, posypać kaszą i ostrą papryczką (jeśli ktoś lubi mega ostre jazdy kulinarne).
 
PESTO Z PIETRUSZKI 
pęczek dorodnej pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 duży posiekany ząbek czosnku
1 łyżka orzechów włoskich w cząstkach
1 łyżka orzechów nerkowca
sok z połowy cytryny
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego

„Parmezan” – wegański

„Parmezan” – wegański

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!.

Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.

Przechowujemy w słoiku

Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.

Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzeszki nerkowce lub obrane ze skórki migdałyhttp://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/ (cashew)

Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
  1. Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklankach osolonej wody z przyprawami.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju.
  3. Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częściowo.
  4. Mieszamy resztę składników i doprawiamy.
  5. Panierujemy w bułce tartej. W wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.

Wyświetlane:

1. Lniane chipsy paprykowe
2. Majonez z kalafiora bez oleju
3. Spagetti Buraczane
4. „Parmezan” – wegański
5. Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

Spróbuj tego

  • Sos z bakłażanem
    Opis:

    Wielką zaletą tego dania, czyli mojego bakłażana z pomidorami, jest jego elastyczność pod względem temperatury podania. Wspaniale smakuje gorący, zdjęty prosto z kuchenki jak i serwowany w upale dni w temperaturze pokojowej.

    Czytaj więcej..

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
  • Prev
  • Współpraca
Warning: include_once(/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169 Warning: include_once(): Failed opening '/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/pear') in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup