Obiady

Zawartość kategorii 'Obiady'

Przepisy w kategorii 'Obiady'

Sos z bakłażanem

Wielką zaletą tego dania, czyli mojego bakłażana z pomidorami, jest jego elastyczność pod względem temperatury podania. Wspaniale smakuje gorący, zdjęty prosto z kuchenki jak i serwowany w upale dni w temperaturze pokojowej.

Sos z tofu

Sos z tofu to wspaniała wegańska alternatywa majonezu. Można go wykorzystać jako sos do sałatki lub smarowidło do chleba. Dodając ulubione przyprawy tworzymy własne smaki.

Sos żurawinowy

Pyszny i zdrowy sos żurawinowy jest wyjątkowym i odżywczym dodatkiem do wszelkich możliwych dań nie tylko na Boże Narodzenie. Wystarczy trochę wyobraźni i zamiłowania do żurawiny, aby zrealizować całe mnóstwo kulinarnych pomysłów!

Spagetti Buraczane

Dzień bez mięsa... Nie miałam pojęcia, że taki istnieje... w Polsce. Jem bezmięsnie od ponad ćwierć wieku, mieszkam w Polsce od urodzenia i nie słyszałam o takim dniu. O piątkowym poście - tak. Wiele razy. O ogólnokrajowej inicjatywie, by na jeden dzień świadomie zrezygnować z mięsa dla własnego zdrowia, dobra zwierząt i czystszej planety - dzisiaj usłyszałam po raz pierwszy. A jest sugerowany od lat dziewięćdziesiątych! Niesamowite! Gdy wprowadza się nowy super - jogurt na rynek, info o tym przełomowym wydarzeniu wyprzedza sam produkt co najmniej o kilka dni. Dzień bez mięsa, który mógłby być rzeczywiście przełomowym wydarzeniem dla wielu osób (wszak to z świadomości wypływają decyzje...) leży zakurzony pod stertą reklam marketingowych... a przecież każdy kawałek mięsa w układzie pokarmowym człowieka wyzwala kaskadę przemian biochemicznym w systemie obronnym. Bywa przyczynkiem do rozwoju chorób o charakterze autoimmunologicznych, nasila objawy alergii, zaburza przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. To ostatnie z powodu nasyconego tłuszczu, który skutecznie "zlepia" krew utrudniając jej dopływ do newralgicznych organów: mózgu, nerek, kończyn a w końcu i serca. Zaburzenia zaś odpornościowe wynikają ze schemizowanego i niehumanitarnego (zwierzęta przezywają traumy.. serio...też mają układ nerwowy, czują ból, strach, rozpacz...) chowu. W końcu najsilniejsza trucizna wszechczasów otrzymywana była jako wyciąg z krwi zwierzęcia zaszczutego na śmierć (śmierć ze stresu). Jaki skład biochemiczny ma krew paskudnie traktowanych zwierząt? Tego nikt nie bada :-( A krew przecież jest w każdej praktycznie jadanej tkance...
No tak, dzień bez mięsa się kończy a ja sobie filozofuję zamiast jakąś smaczną aktualną alternatywę podać... z wrodzonej sobie zarozumiałości wyznam, nie zaprzeczę, że nam smakują wszystkie potrawy z tego bloga i wszystkie są bezmięsne. Jednak pojadę dziś po bandzie i zaserwuję moje ulubione warzywne spagetti czyli spiralizer (tarka spiralna albo do julienek albo bardzo ostry nóż i trochę samozaparcia) w dłoń!

Surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem

Czerwona kapusta ubogaca talerz wspaniałym kolorem, zachęcając do jedzenia, a podprażony lekko słonecznik dodaje wyrazistości i niepowtarzalny smak. Elegancko zwana modrą, ostatnio jakby nieco wyszła z mody, ale czas by wróciła, jest bowiem świetnym dodatkiem do obiadu, zarówno dla wegetarian, jak i osób odżywiających się tradycyjnie. Ta wersja jest inna niż zwykle się przyrządza, bowiem nie poddana jest gotowaniu. Moja dzisiejsza kapusta jest nie tylko piękna, ale również bardzo pyszna i zdrowa.
Koniecznie spróbujcie!

Surówka z jarmużu

Jarmuż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy K i C, wapnia. Podobnie jak brokuły oraz warzywa kapustne zawiera sulforafan. Sulforafan jest związkiem posiadającym właściwości przeciwnowotworowe.

Surówka z selera i orzechów

Surówka z selera jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko – najlepiej kwaśne – oraz lekko podprażony słonecznik i orzechy włoskie, czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego, ale ta z olejem winogronowym jest delikatna w smaku.

Dla urozmaicenia można do niej dodać sparzone rodzynki, ale nie jest to konieczne.

Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. 

Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.

W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy  jej jeszcze nie znają bardzo gorąco polecam.

Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej

Sałatka z kapusty włoskiej jest delikatniejsza, bardziej krucha niż z kapusty białej, a dodatek zieleninki czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną smakowo.

Zachęcam do wypróbowania jej np. z majonezem z awokado. Warto wzmocnić swój organizm kolejna porcją witamin A, K , C, B6, czy porcją wapnia, potasu oraz magnezu. Doskonała sałatka do ziemniaków i ryżu, oczywiście w towarzystwie wegetariańskich kotlecików.

źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/wiosenna-salatka-z-kapusty-wloskiej/

Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki

Kiedykolwiek czytam na temat wartości kaszy jaglanej to mam ochotę jeść ją trzy razy dziennie. Podoba mi się, że jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin z grupy B. Najbardziej jednak pociąga mnie w niej tak zwana krzemionka, która wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, mało tego wspomaga mineralizację kości. Tak moi drodzy kasza jaglana jest naszą przyjaciółką.

Pomysł na ten przepis powstał na bazie tego, co jadłam na wakacjach u rodziny w Polsce. Przepis mojej bratowej wydawał mi się jednak bardzo pracochłonny, więc go uprościłam. Moje starania doprowadziły do zupelnie nowego a zarazem bardzo samacznego dania. Na koniec, nie polecam omijania pieczonej papryki.

Zupa ogórkowa na surowo

Kiszone ogórki. Kto ich nie lubi? Ja nie lubiłam. Nie lubiłam w czasach, gdy były dostępne tylko te z warzywniaka przy bloku. Potwornie słone. Gdy trzymałam dłonią z jednej strony, druga smętnie zwisała naśladując misia pandę. I ogórek jakoś nie wyglądał tak roztkliwiająco, jak milusi biało czarny misiu... Uznanie znajdował JEDYNIE jako baza zupy ogórkowej. Tą zupę kocham od dzieciństwa. Zawsze z ryżem. Gdy pierwszy raz usłyszałam o wersji z ziemniakami, myślałam, że to żart. Przecież nikt, NIKT nie robi zupy ogórkowej z ziemniakami!!! A jednak... Nie tylko robią, ale jeszcze im smakuje... Jeszcze polubiła tą wersję moja córcia... Oj, trzeba było zrewidować poglądy, żeby rodzina była kontenta i dopuścić ziemniaczki do udziału z zupie ogórkowej... ;-)
Sympatia do ryżu jednak pozostała, choć teraz tylko naturalnego brązowego a zupa jest na wskroś wegańska. Teraz również sama kiszę ogórki w ilościach przekraczających nawet moje własne pojęcie, więc trzeba je jeść częściej niż tylko w zupie. Te są bardzo dobre. Jędrne i smaczne. Słone tylko tak akurat. Na szczęście jakoś mam rękę do przetworów i rzadko się zdarzają wpadki. A jeśli już w przygotowanie ogórków wkładam tyle trudu i czasu, to najfajniej byłoby je wykorzystać maksymalnie. Jak? Na surowo. Czyli? Surowa zupa :-D Jako dodatek "dosalający" zamiast soli świetnie funkcjonuje seler naciowy, same kiszone ogórki a także... glony namoczone w wodzie przez kilka minut. Dodatkowo są źródłem jodu unikalnego w naszej szerokości geograficznej a jednak potrzebnego...

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Dynia w stylu Hasselback

Dynia w stylu Hasselback
  1. Dynię obieramy ze skórki obieraczką do ziemników. Kroimy na pół i uswamy pestki. Smarujemy dynię olejem i posupujemy solą i pieprzem.
  2. Pieczemy w piekarniku ok 15 min w temp 400 F (200C) albo do momentu aż będzie na tyle miękka by można było ją pokroić nożem.
  3. Sos do polewania: mieszamy przyprawy do grila, sok z cytryny, olej, imbir oraz syrop. Zagotowujemy.
  4. Wyciągamy dynię i kroimy ją w cienkie paski tak aby nie dotknąć blaszki. Najlepiej z dwóch stron dyni położyć patyki do grilla i wtedy kroić.
  5. Po pokrojeniu dynię pieczemy dalej  i co 10 min polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Polewamy tak ok ze 3 razy.
  6. Po upieczeniu przekładamy na kontrastowe naczynie (białe lub czarne) i posypujemy płatkami z papryki.

Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki

Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki
  1. Kaszę przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy w 1 i 1/3 szklanki  osolonej wody.
  2. Paprykę, por, czosnek, seler smażamy na patelni ok 5 min. Dodajemy mleko i przyprawy oraz podsmażamy tak długo aż zrobi się gęsty sos.
  3. W blenderze miksujemy 2 łyżki podsmażonych warzyw i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy tyle wody aby pozmiksowaniu uzyskać gęsty sos.
  4. Warzwa, ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z sosem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
  5. Wszystko wykładamy na foremkę posmarowną olejem i posypaną bułką tartą albo zmielonym siemieniem lnianym.
  6. Pieczemy w piekarniku w temp 180 C ok 30 min.
  7. Po upieczeniu podajemy z pokrojoną w plasterki pieczoną papryką i posiekanym szczypiorkiem.

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe
Słonecznik podprażyć delikatnie na suchej patelni, wystudzić.
W malakserze z ostrzem "S" zmielić słonecznik na mąkę.
Dodać płatki, ponownie zmielić.
Dodać rodzynki i miksować do uzyskania klejącej kruszonki.
Dno foremki wyłożyć równą wartwą kruszonki i ugnieść. Odstawić.
 
Marchewki pokroić w kostkę, zmiksować w malakserze na drobne wiórki.
Dodać drobno pokrojone jabłka, sok z cytryny, szczyptę soli, mleko i słodzik, zmiksować na bardzo drobnoziarnistą papkę.
Masę wyłożyć do miski, dodać mąkę migdałową i łuskę babki, dokładnie mieszać przez minutę - będzie gęstnieć.
Dodać amarantus w takiej ilości, by wchłonął nadmiar soku (u mnie 10 - 15 łyżek) i aromat pomarańczowy. Teraz sprawdź stopień słodkości i ewentualnie dosłodzić pamiętając, że jeszcze dodamy dżem ;-)
Otrzymaną masę wyłożyć na słonecznikowy spód, wyrównać, posmarować bardzo cienko dżemem.
Schłodzić.
Migdały z solą podprażyć na suchej patelni, rozkruszyć.
Ciasto posypać migdałami przed samym podaniem, żeby pozostały chrupiące..

Lniane chipsy paprykowe

Lniane chipsy paprykowe
Siemię zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
Warzywa i jabłko pokroić w kostkę usuwając pestki i niejadalne części.
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze z ostrzem w kształcie "S" dolewając wody, by uzyskać smarowalną konsystencję.
Masę podzielić na trzy części, każdą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (preferuję matę, bo papier czasem później trudno odkleić...).
Suszyć w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 60⁰C przy delikatnie uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do grzybów lub dehydratorze, jeśli takowy posiadacie (sprzęt drogi; ja na razie sobie o nim marzę...) aż do uzyskania kruchości.

Majonez z kalafiora bez oleju

Majonez z kalafiora bez oleju
Miksuję razem prawie wszystkie składniki dolewając po trochu mleko sojowe aż do uzyskania interesującej mnie konsystencji.
Podana minimalna ilość daje delikatny majonez a maksymalna bazę do sosu typu tatarskiego.
Jeśli przeszkadza Wam wyczuwalny smak kalafiora (ja go akurat cenię, ale nie do wszystkiego będzie pasować) dodajcie wspomniany w przepisie olej. Pozostanie jedynie smuga po kalafiorze a tłuszczu nadal śladowe ilości.

Wyświetlane:

1. Dynia w stylu Hasselback
2. Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki
3. Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe
4. Lniane chipsy paprykowe
5. Majonez z kalafiora bez oleju

Spróbuj tego

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup