Pasztecik z czerwonej soczewicy
Pasztet typu a’la kiełbaska z soczewicy to doskonała potrawa szczególnie na szkolne kanapki. Soczewica czerwona bowiem jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w białko, wapń i żelazo. Dzieci chętnie ją polubią!
Składniki
Dla 4 osób ()
Recipe
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża pokrojona cebula
- 1 szklanka startej włoszczyzny
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 0.25 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 0.5 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
Wartości odżywcze
(dietetyczny, Wegetariański, bezglutenowy, bez laktozy)Sposób przyrządzenia
- Suchą soczewicę zmielić w młynku bądź w blenderze.
- Cebulę z włoszczyzną udusić na oliwie z 2 łyżkami wody.
- Dodać zmieloną soczewicę, wodę, przyprawy i gotować na małym ogniu 15-20 minut, ciągle mieszając.
- Następnie wyłożyć do salaterek lub wysokich szklanek i odstawić do ostygnięcia.
Twój komentarz (0)
Zapisz się na nasz newsletter
Nasz nr 1
Najnowsze
Pierogi z suszonymi pomidorami

- Bakłażan i por pdsmażamy na oleju z przyprawami, dodajemy podkoniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnk.
- Orzechy miksujemy z pomidorami w robocie kuchennym.
- Łączymy usmażoną część z masą z orzechowo pomidorową i dodajemy ziemniaki doprawiamy do smaku, solą, pieprzem lub innymi ziołami
- Każdy z nas ma swoje ulubione i wypróbowane ciasto na pierogi ja użyłam ten przepis.
- Robimy ciasto i zawijamy pierogi i gotujemy.
- Podajemy z sosem sojowym.
- Z przepisu wychodzi ok 30 pierogów.
Jaglany makowiec

- Mak zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy ok 40min. Odcedzamy.
- Migdały i nerkowce zalewamy gorącą wodą na 15 min. Obieramy migdały ze skórki i odkładamy 3 łyżki do pokrojenia i posypania na wierzch ciasta
- Ugotowany mak, migdały, nerkowce, mleko, cukier, daktyle miksujemy razem w blenderze.
- Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka kokosowego polewamy ciasto.
- Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę i resztę składników. Mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia, polewamy czekoladą wcześniej rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
- Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Zupa serowa z brokułami

Marchewkę, cebulę i ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym z przyprawami, dodając na koniec gotowania nerkowce. Następnie całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowane, pokrojone brokuły i mieszamy. Podajemy z chlebem czosnkowym.
Dynia w stylu Hasselback

- Dynię obieramy ze skórki obieraczką do ziemników. Kroimy na pół i uswamy pestki. Smarujemy dynię olejem i posupujemy solą i pieprzem.
- Pieczemy w piekarniku ok 15 min w temp 400 F (200C) albo do momentu aż będzie na tyle miękka by można było ją pokroić nożem.
- Sos do polewania: mieszamy przyprawy do grila, sok z cytryny, olej, imbir oraz syrop. Zagotowujemy.
- Wyciągamy dynię i kroimy ją w cienkie paski tak aby nie dotknąć blaszki. Najlepiej z dwóch stron dyni położyć patyki do grilla i wtedy kroić.
- Po pokrojeniu dynię pieczemy dalej i co 10 min polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Polewamy tak ok ze 3 razy.
- Po upieczeniu przekładamy na kontrastowe naczynie (białe lub czarne) i posypujemy płatkami z papryki.
Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki

- Kaszę przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy w 1 i 1/3 szklanki osolonej wody.
- Paprykę, por, czosnek, seler smażamy na patelni ok 5 min. Dodajemy mleko i przyprawy oraz podsmażamy tak długo aż zrobi się gęsty sos.
- W blenderze miksujemy 2 łyżki podsmażonych warzyw i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy tyle wody aby pozmiksowaniu uzyskać gęsty sos.
- Warzwa, ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z sosem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
- Wszystko wykładamy na foremkę posmarowną olejem i posypaną bułką tartą albo zmielonym siemieniem lnianym.
- Pieczemy w piekarniku w temp 180 C ok 30 min.
- Po upieczeniu podajemy z pokrojoną w plasterki pieczoną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
Wyświetlane:
Spróbuj tego
-
Opis:15 minut i obiadek gotowy. Takie dania to dla wielu z nas idealne rozwiązanie, bo przecież jesteśmy tak zapracowani, że brakuje nam czasu i sił na długie gotowanie.
Ten przepis to połączenie prostoty, zdrowia oraz nutki oryginalnego smaku – kolendry, kokosa i curry. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to nie ma czego się obawiać. Podchodziłam do takich przepsiów z rezerwą tyko do pierwszej łyżki zupy, a potem… mniam!
W przepisie użyłam komosę ryżową, bo próbuje ją dać gdzie tylko to możliwe ze względu na jej niezwykłe wartości.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-z-czerwonej-soczewicy-curry-i-mleka-kokosowego/
A to ciekawe ...
- Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
- Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
- Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
- Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
- Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
- Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.