Śniadania i kolacje

Gofry jaglane z kaki

1 minuta czytania Hurma, hebanek, hebanowiec, persymona, sharon, szaron, szarona – brzmi znajomo? Miejscami, prawda? Wiele lat temu dostałam korkowe podstawki pod kubki z pięknymi rysunkami owoców. Jeden z nich podpisany był persimmon… Pojęcia wtedy nie miałam co to takiego…Faktycznie są to nazwy tego samego owocu uwielbianego przez smakoszy słodyczy. Jego dojrzały miąższ jest soczysty, aksamitny wręcz puszysty. Z

Czytaj dalej

Marchewkowe muesli

1 minuta czytania Jak przemycić dzieciom (i nie tylko) warzywa? Np. taką marchewkę… Na pewno słyszeliście już o cieście marchewkowym ale czy już próbowaliście zrobić marchewkowe muesli? Moje dzieci za marchewką nie przepadają ale porcja muesli na śniadaniowym talerzu znika w ekspresowym tempie. Muesli może być świeże i sycące a podane z jabłkiem i orzechami wzbogaca walory odżywcze

Czytaj dalej

Granola – domowej roboty

1 minuta czytania Granola domowej roboty krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika oraz zawierająca pełnowartościowe białko. Łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia. Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność w pracy ale także pomoże utrzymać właściwą wagę ciała. zródło:Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – granola domowej roboty

Czytaj dalej

Lody szpinakowe

1 minuta czytania Lody szpinakowe…? Właśnie tak, warto spróbować i dać szansę nowym, nietypowym składnikom. Szpniak spisał się znakomomicie. Przekonajcie się sami. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/lody-szpinakowe/

Czytaj dalej

Owsianka z bananem

1 minuta czytania Spośród wszystkich zbóż owies może być regularnie spożywany na surowo ponieważ zawiera zdrowy tłuszcz i unikalny błonnik. Surowa owsianka to ulubiona potrawa górali z Karpat, a żywią się nią od pokoleń. Rada kucharza Trudno jest dostać świeży olej lniany, gdyż jego delikatne składniki szybko się psują. Można zamówić kilka butelek prosto z młyna lub sklepu

Czytaj dalej

Powidła śliwkowe o smaku kawowym

1 minuta czytania Śliwki kocham miłością wierną od wielu lat. Tak naprawdę, to odkąd pamiętam. Gdy przychodzi na nie sezon chciałabym żywić się tylko nimi, ale chciałabym też zostawić sobie coś nie coś na później. Najlepszy sposób, w jaki to robię to przygotowanie powideł prawie tradycyjnych. Różnica polega na czasie smażenia/gotowania. Dla jego skrócenia gniotę owoce przed podgrzaniem,

Czytaj dalej

Najpopularniejsze artykuły

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.