Pieczarkowe zapiekanki

Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy "pieczarkowe zapiekanki". Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.

Składniki

Dla 4 osób ()

Farsz

  • 10 szt. pieczarek (może być dowolna ilość)
  • 1 garść liści szpinaku – posiekać
  • 0.5 szt. średniej wielkości papryki czerwonej
  • 0.5 szt. średniej wielkości papryki zielonej
  • 1 szt. cebula lub pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka orzechów nerkowców (cashew)
  • 1 ząbek czosnku
  • woda
  • płatki drożdżowe
  • sól, pieprz ziołowy, paryka cayenne, przyprawa warzywna

Sposób przyrządzenia

  1. Pieczarki przed włożeniem do piekarnikaPieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min w temp. 180°C (360°F).
  2. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy miksujemy w blenderze z płatkami drożdżowymi, wodą, sokiem z cytryny, solą, przyprawą warzywną i czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do pieczarek.


    Źródło:
    Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Pieczarkowe zapiekanki
  3.  
Polecam ten przepis

Początek

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup