„Parmezan” – wegański

Tego przepisu  na parmezan jeszcze nie znacie i nie znajdziecie go na wegańskich blogach. Zerknijcie  na skład a zobaczycie, że nie użyłam w nim orzechów, które są składnikiem wielu "parmezanowych"przepisów.  W mojej kuchni ten wegański parmezan sprawdza się fantastycznie.

Składniki

Dla 4 osób ()

Recipe

  • 1 szklanka podprażonego słonecznika
  • 0.5 szklanki podprażonych pestek dyni
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki podprażonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 0.25 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia

  1. Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!.
  2. Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.
  3. Przechowujemy w słoiku
  4. Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.
  5. Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzeszki nerkowce lub obrane ze skórki migdałyhttp://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/ (cashew)
Polecam ten przepis

Początek

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup