Ostatnimi czasy gwałtownie wzrasta zainteresowanie witaminą C w postaci jak najmniej przetworzonej. Aby ją pozyskać ze źródeł naturalnych, chciałbym tym razem zaprosić czytelników na spacer w poszukiwaniu owoców dzikiej róży. Najlepiej zrobić to w październikowe popołudnie i wybrać się na miejsce możliwie dalekie od cywilizacji – na polną drogę lub miedzę wśród pól. Tam możemy spotkać krzaki dzikiej róży- caniny i korzystać z dobrodziejstw, jakie dała nam natura. Owoc róży jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, bo zawiera aż 800 mg/100 g. Witamina C jest bardzo sinym antyutleniaczem, poprawia przyswajalność żelaza, wzmacnia kości, układ krwionośny i system immunologiczny. Zebrany owoc dzikiej róży suszymy w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza, by nie zmienił barwy. Dobrze ususzona róża to taka, która strzela w palcach. Ususzony towar wkładamy do naczynia na kształt wiadra, wsypując warstwę nie przekraczającą 15 cm i rozdrabniamy, używając drewnianego młotka podobnego do tłuczka używanego przy kiszeniu kapusty. Następnie odwiewamy na przetaku o frakcji 5 mm. To, co pozostało na sicie dalej rozdrabniamy i ponownie przesiewamy na sicie o frakcji 2 mm. Usuwamy też drobne włoski, a to, co pozostało na sicie jest gotowym wyrobem. Czynność tę wykonujemy na otwartej przestrzeni, by drobny puch z róży mógł odlecieć. Uzyskaną rozdrobnioną dziką różę przechowujemy w szklanych słoikach w ciemnym pomieszczeniu. Dziką różę można używać do naparzania herbaty. Najlepiej napar sporządzić w termosie lub szklanym dzbanku. Czas parzenia powinien wynosić minimum 1 godzinę.

Suplement witaminy C

Rozdrobnioną dziką różę można spożywać również bez naparzania. Róża taka zawiera więcej witaminy C, bo nie jest traktowana wysoką temperaturą. Wystarczy różę rozdrobnić – można to zrobić w młynku do kawy – i spożyć dwa trzy razy dziennie łyżeczkę od herbaty popijając wodą. Przygotowując różę do bezpośredniego spożycia, trzeba odrzucić ok. 40% pestek. Pozostałe nasiona zachowujemy ze względu na obecność biopierwiastków w zarodkach nasiennych.

Andrzej Wojtkowski

Masz niedosty informacji? Polecamy literaturę: Róża - moje życie, Ernest Michalski, 12 zł

 

Najbardziej popularne

"Zatrzymaj Młodość" - dr Roman Pawlak

Poszukiwania tajemniczego eliksiru zapewniającego wieczną młodość wciąż trwają. Niektórzy próbują nas przekonać, że taki ...

+ View

Wegańskie Pyszności

Dunja Gulin Wegańskie pyszności to wymarzona pomoc dla osób stawiających pierwsze kroki w świecie kuchni wegańskiej, ...

+ View

"W obronie wegetarianizmu" Roman Pawlak

Stosowanie diety wegetariańskiej może przyczynić się do ochrony przed atakiem serca, utratą wzroku, chorobą nerek i innymi ...

+ View

"Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie" Grażyna Kuczek, Beata Śleszyńska

Fizjologiczne zasady odżywiania się oraz poradnik na temat tego, co jeść, aby nie chorować na powszechnie występujące ...

+ View

Apteka domowa

Stacey Dugliss-Wesselman Aptekarz to utalentowany rzemieślnik, który łączy mieszanki ziół, mające korzystny ...

+ View

Zdrowe tłuszcze w twojej diecie

Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcze nam szkodzą – powodują tycie, podnoszą ryzyko chorób układu ...

+ View
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup