Niewiele osób wie o właściwościach leczniczych drzemiących w kiełkach. Zatem przedstawmy kilka faktów na ten temat.

Kiełki zawierają fitozwiązki. Jest to grupa substancji odżywczych wzmacniających zdrowie i nadających roślinom kolor, smak i zapach. Podnoszą one odporność na choroby, a także chronią przed rakiem.

Genisteina znajdująca się w ziarnach soi zapobiega powstawaniu naczyń włosowatych potrzebnych do odżywiania komórek nowotworowych, przez co powoduje ich obumieranie.

Saponiny występujące w fasoli kidney, cieciorce, ziarnie soi i soczewicy mogą nawet zapobiegać dzieleniu się komórek rakowych.

Warto również zaznaczyć, że trzydniowe kiełki brokuła i kalafiora zawierają od 10 do 100 razy więcej glukorafaniny (przekształcanej później w sulforafan) niż dojrzałe rośliny. Fitozwiązki, w które obfitują kiełki, są również bardzo skuteczne w redukcji ryzyka rozwoju nowotworów raka piersi, co wykazano w badaniu przeprowadzonym w Szkole Medycznej przy Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa. Wnioski z tych badań pokazują, że małe ilości kiełków brokuła i kalafiora mogą chronić przed ryzykiem zachorowania na raka równie skutecznie, jak o wiele większe ilości dojrzałych warzyw tego samego rodzaju.

Z kolei inne badanie pozwoliło dokładnie wyodrębnić jeszcze jeden składnik występujący w kiełkach, który powstrzymuje rozwój komórek rakowych w piersi – jest to indol-3-karbinol. Wykazano, że ten właśnie składnik, występujący w warzywach z rodziny kapustnych, do której należy m.in. kapusta, brokuł, kalafior i brukselka, powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych piersi niezależnie od sygnałów receptorów estrogenu. Jest to informacja bardzo istotna dla kobiet pochodzących z rodzin, w których występowały nowotwory piersi wynikające z dominacji estrogenów. Jeśli masz w rodzinie kogoś, kto ma raka piersi, mądrym posunięciem byłoby zacząć codziennie spożywać kiełki brokuła i kalafiora w ramach zapobiegania tej chorobie.

To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości dotyczących kiełków! Jako żywa żywność dostarczają one substancji odżywczych, które wspierają system odpornościowy, wzmacniając zdolność organizmu do zwalczania chorób.

Co więcej, kiełki są bogatym źródłem białka, które – w przeciwieństwie do białka zwierzęcego – nie spowalnia metabolizmu.

Kolejną zaletą kiełków, jest fakt, iż są one bardzo bogatym źródłem enzymów, które występują w żywej, surowej i naturalnej żywności. Kiełkowanie nasion następuje w wyniku ich namaczania i rozpoczyna naturalny proces, który zwykle zwiększa ilość enzymów o pietnaście razy lub więcej! To fantastyczna wiadomość, ponieważ nasz organizm bardzo potrzebuje enzymów, by prawidłowo funkcjonować.

Czy zauważyłeś, że ziarna są wypełnione taką ilością witamin i minerałów, która wystarcza do tego, by rozpocząć kiełkowanie, nawet zanim korzenie pobiorą składniki odżywcze z gleby, a liście zostaną poddane procesowi fotosyntezy, który przemieni światło słoneczne w energię? Gdy ziarna kiełkują, zawartość wielu z tych witamin i minerałów istotnie wzrasta, przez co stają się one wysoko skoncentrowanym źródłem składników odżywczych.

Kiełki są niezwykle bogate w antyoksydacyjne witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B. W czasie kiełkowania zawartość substancji odżywczych wzrasta od 4 do 10 razy w porównaniu do zawartości w samym ziarnie (patrz: zestawienie poniżej).

Substancja odżywcza

Pszenica

Kiełki z pszenicy

 

Białko

14 g

26,5 g

Tłuszcz

2,2g

17,8 g

Wit. B1

0,59 mg

1,45 mg

Wit. B2

0,12 mg

0,69 mg

Wit. B6

0,4 mg

0,93 mg

Żelazo

3,1 mg

10 mg

Wapń

36 mg

118 mg

Potas

370 mg

1000 mg

Fosfor

383 mg

1840 mg

 

Zestawienie zaczerpnięto z książki Ten talents – cookbook and health manual Rosalie Hurd i Franka J. Hurda.

Jeżeli masz za mało energii lub po południu czujesz się zmęczony, spróbuj każdego dnia dodawać kiełki do swoich posiłków, a wkrótce zaobserwujesz zaskakujący wzrost witalności. A jeżeli pragniesz pogłębić swoją wiedzę jak hodować kiełki w domu i poznać kilkanaście przepisów z użyciem ich, to warto nabyć książkę “Hodujemy kiełki” Kathleen O’Bannon.

Książkę znajdziesz w księgarni: http://sklep.fzz.pl/pl/p/HODUJEMY-KIELKI/195

oprac. Beata Śleszyńska

 

Zobacz również:

To się czyta

Kichaj na przeziębienie!

W powietrzu czuć już zimową aurę, właśnie

+ View

Marchewka zamiast chipsa

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast

+ View

Jak poprawić metabolizm?

Jakkolwiek na wiek, płeć czy uwarunkowania

+ View

Pestki dyni na robaki

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to

+ View

Żywność ekologiczna w

Zachęcamy do zapoznania się z raportem żywności

+ View

Wiem więcej o

Wegetarianizm, inaczej jarstwo, to rodzaj diety

+ View

JAK SKUTECZNIE POZBYĆ

Wywiad z prof. J. A. Scharffenbergiem –

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Zdrowe soki - zdrowie ma ...

Lubię wyciskać dla mojej rodziny soki. Lubię patrzeć, jak żona uśmiecha się do mnie, gdy podaję jej kubek, i pyta: ...

+ View

Alkohol szkodzi w każdej ...

Alkohol nie zawiera żadnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup