Kasza jaglana doskonale nadaje się na pożywienie dla maluchów. Wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się wśród rodziców taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej:

• Jest  lekkostrawna i posiada wiele cenych witamin i minerałów

• Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny. 

• Kasza jaglana nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać nie tylko dzieciom  z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.  

• Wraz z innym gotowanymi zbożami np. kaszą gryczaną czy kukurydzianą, powinna stanowić podstawę większości posiłków serwowanych dzieciom. 

• Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. 

• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). 

• Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. 

• Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację dziecka.

• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami), lub dań słonych (np. kotleciki). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki i smakowała naszym pociechom, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

Co możemy z niej przygotować?

Budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej ugotować na mleku roślinnym)

1 łyżka wiórków kokosowych

mleko kokosowe lub migdałowe (przepis na mleko migdałowe tutaj)

szczypta soli i kardamonu

1 banan

2 łyżki karobu

Wszystkie składnki miksujemy w blenderze lub robocie kuchenym dolewając tyle mleka, aby uzyskać masę budyniową. Kaszę jaglaną doskonale się miksuje wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Najlepiej podawać ze świeżymi lub suszonymi owocami np. żurawiną, jagodami, rodzynkami, itd.

 
Kotlety z kaszy jaglanej i orzechów włoskich
 
Składniki:
 
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 3 szklankach wody z solą (okolo 1/2-2/3 łyżeczki)
 
1 szklanka posiekanych na drobno orzechów włoskich
 
1 łyżka nasion chia lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 
2 łyżki bułki tartej
 
2 średniej wielkości lub 1 duża cebula poszatkowana w kostkę
 
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
 
1/3 szklanki poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
 
1 łyżeczka majeranku
 
sól
 
pieprz ziołowy
 
bułka tarta do obtaczania kotletów
 
oliwa do smażenia
 
Ugotowaną i przestudzoną (ale jeszcze ciepłą) kaszę jaglaną mieszamy w misce z orzechami, cebulką i resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub opiekamy w piekarniku. Z przepisu wychozi ok. 10 kotletów.

żródło przepisów: http://zdrowienatalerzu.pl/

 

Zobacz również:

To się czyta

Chwytaj chwilę!

Dostałam wirtualny list od znajomego. Mądrość

+ View

Światowy Dzień Udaru

29 października obchodzimy Światowy

+ View

IV ODSŁONA

REWOLUCJE W BRZUCHU? Może to nie to, co

+ View

A jeśli nam nie po

Zapraszamy na cykl bezpłatnych spotkań w

+ View

Cykl spotkań na temat

Serdecznie zapraszamy na otwarty cykl spotkań na

+ View

Trzytygodniowa próba

Najlepszym i najłatwiejszym sposobem na

+ View

Kobiety z rakiem piersi

Niektóre badania sugerują, że kobiety,

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Alkohol szkodzi w każdej ...

Alkohol nie zawiera żadnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym ...

+ View

Zdrowe soki - zdrowie ma ...

Lubię wyciskać dla mojej rodziny soki. Lubię patrzeć, jak żona uśmiecha się do mnie, gdy podaję jej kubek, i pyta: ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup