Chcesz  jeść zdrowo i różnorodnie? Uważasz, że  nie masz czasu, albo funduszy, aby wprowadzić urozmaiconą dietę dla swojej rodziny?  Zastosuj kilka prostych wskazówek i porad, a zobaczysz, że to nie takie trudne!

Oczywiście chodzi o te produkty, które mogą leżeć dłużej i nie psują się. Wiadomo, że w marketach i okolicznych sklepach najczęściej znajdziesz najbardziej popularne produkty: biały ryż, kaszę gryczaną, pęczak, mannę... Tak naprawdę wybór jest znacznie większy! 

Zajrzyj do sklepu i zobacz jaki jest wybór: kasza jaglana, kukurydziana, orkiszowa, gryczana palona i niepalona, kuskus zwykły, razowy, perłowy...  

Ryż nie musi być biały! Jest też ryż brązowy, czerwony, czarny... okrągły i podłużny. 

Robiąc większe zakupy masz pewność, że w twojej spiżarni (lub kuchennej szafce) znajdzie się wiele różnorodnych produktów, po które zawsze można sięgnąć.

Jeśli będziesz miał w domu np. kilka paczek soczewicy, to możesz być pewny, że zrobienie nawet na szybko kotletów (przepis tutaj) zajmie ci nie więcej czasu niż zrobienie mielonych z mięsa. Zupa z soczewicy i ziemniaków jest prosta, sycąca i niedroga. 

Mając w domu kilka różnych kasz dobrych na śniadanie minimalizujesz ryzyko, że codziennie będziesz podawać płatki kukurydziane (patrz punkt 6)

2. JEDEN PRODUKT – WIELE MOŻLIWOŚCI.

Cieciorka gotuje się długo – to prawda. Ale można ugotować jej więcej, a potem stworzyć kilka różnych, ciekawych dań.  Na naszym profilu na FB znajdziesz przepis na bezglutenowe muffiny z cieciorki!

Soczewica czerwona, zielona i żółta gotują się szybko, nie trzeba ich namaczać, a możliwości wykorzystania też jest wiele.

Ugotuj paczkę soczewicy – z części możesz zrobić szybkie kotlety, część wykorzystać do pasztetu z soczewicy, a część na pastę do chleba lub zupę! Pasztet z powodzeniem można zamrozić i wyciągnąć w dogodnym momencie.

3. CO NA KANAPKI?

Kanapka jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i kolacyjnym. Zazwyczaj na kawałku chleba ląduje ser, wędlina, twaróg. Może się znudzić. Odkryj wspaniały świat past do chleba!

Możesz robić je samodzielnie (np. z rybą wędzoną, jajkiem, cieciorką, słonecznikiem, awokado).

Możesz też skorzystać z gotowych propozycji – np past firmy Primavika - smacznych, wegetariańskich, zdrowych i bez sztucznych dodatków.

Dobrą alternatywą dla dżemów i kremów czekoladowych jest pyszne masło orzechowe lub migdałowe

4. ZDROWE SŁODYCZE I PRZEKĄSKI

Wiadomo, że najszybciej jest sięgnąć po produkt gotowy. Często jednak nie zastanawiamy się co tak naprawdę kryje w sobie ulubiony serek dziecka czy, wydawałoby się, zdrowy jogurt smakowy.

Rodzicom się wydaje, że dają dziecku wapń i witaminy, a w rzeczywistości serwują mu mnóstwo niepotrzebnego cukru. Wiadomo, że raz na jakiś czas nic się nie stanie, jeśli dziecko dostanie „danonka”, ale na co dzień lepiej dać mu na podwieczorek, drugie śniadanie czy przekąskę coś zdrowszego. Co proponujemy?

  • Domowy budyń, niekoniecznie na mleku krowim. Wypróbuj mleko owsiane, ryżowe. Można je stosować zamiennie

  • Domowy kisiel – niskokaloryczny, pyszny, pod warunkiem, że zrobiony na dobrym soku owocowym. Można dodać do niego amarantus ekspandowany, płatki, wetrzeć jabłko albo wkroić banana. 

  • Suszone owoce - daktyle, figi, jabłka – szybko zaspokajają potrzebę zjedzenia „czegoś słodkiego”, a dodatkowo dostarczają cennych witamin. 

5. CO NA DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY LUB DO PRACY?

Kanapki wydają się rozwiązaniem oczywistym i na pewno nie trzeba z nich rezygnować. Zwłaszcza, jeśli wykorzystacie nasze pomysły zawarte w punkcie nr 3. 

Można jednak pokusić się o zrobienie czegoś innego. Proponujemy wytrawne muffinki. 

Przygotowanie ich zajmie ok 15 minut (plus 20 min pieczenia). Można zrobić je dzień wcześniej. 

Możliwości są nieograniczone – mogą być z serem, szynką, warzywami. Na bazie mąki pszennej, albo bezglutenowe.

Jeśli lubicie drugie śniadanie na słodko, to przepisów na słodkie muffinki też nie brakuje! Np. bezglutenowe muffinki z karobem (również na FB)

6. PODSUMOWUJĄC – JAKIE PRODUKTY WARTO WPROWADZIĆ DO DIETY DZIECKA I CAŁEJ RODZINY?

 Sprawdź takie produkty jak:

  • Kasze: pęczak, jaglana, gryczana palona i niepalona, kus kus, kukurydziana, quinoa

  • Rośliny strączkowe: soczewica czerwona, soczewica zielona, soczewica brązowa, cieciorka, fasolka mung

  • Kiełki - samodzielna hodowla nie jest trudna! Najpopularniejsze kiełki to rzodkiewka, rzeżucha, lucerna, fasolka mung, słonecznik. Dostępne cały rok źródło witamin. 

  • Zamienniki białego cukru – syrop z agawy, melasa, ksylitol, stevia

  • Amarantus – zwłaszcza polecamy amarantus ekspandowany – nie wymaga obróbki, gotowy dodatek do wielu dań i deserów. 

  • Karob – zamiennik kakao, mniej kaloryczny, dobry dla alergików

  • Pełnoziarniste mąki 

 

Zobacz również:

To się czyta

Cykl spotkań na temat

Serdecznie zapraszamy na otwarty cykl spotkań na

+ View

Trzytygodniowa próba

Najlepszym i najłatwiejszym sposobem na

+ View

Kobiety z rakiem piersi

Niektóre badania sugerują, że kobiety,

+ View

Chcesz mieć piękną

Słońce wróciło już na dobre, a letnia

+ View

Podejdź do serca z

Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także

+ View

Warzywne dodatki na

Stół pełen warzywnych rozmaitości

+ View

Takie drugie śniadanie

W dniu pełnym nauki i pracy, kiedy zaczynamy

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Zdrowe soki - zdrowie ma ...

Lubię wyciskać dla mojej rodziny soki. Lubię patrzeć, jak żona uśmiecha się do mnie, gdy podaję jej kubek, i pyta: ...

+ View

Alkohol szkodzi w każdej ...

Alkohol nie zawiera żadnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup