Rozmowa z Małgorzatą Desmond, dietetyczką, specjalistką medycyny żywienia i prekursorką tej dziedziny w Polsce, współzałożycielką Fundacji „Wiemy, co jemy”, absolwentką kierunków medycyna żywienia na University West London, dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, jak również kursów epidemiologii żywienia w Imperial College London oraz zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health. Obecnie jest doktorantką w Institute of Child Health University College w Londynie i we współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób układu krążenia u dzieci. Posiada ponad dziesięcioletnie doświadczenie kliniczne, od siedmiu lat pracuje z pacjentami z różnymi schorzeniami zapalnymi, głównie autoimmunologicznymi.

Czytaj więcej...

Miód oraz produkty pszczele mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wspomagają leczenie różnego rodzaju schorzeń oraz podnoszą ogólną odporność organizmu. Jak to jest jednak w przypadku miodu w alergii? Czy osoby uczulone oraz astmatycy mogą bez obaw sięgać po tego typu wyroby? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Spróbujemy ją znaleźć w niniejszym artykule.

Czytaj więcej...

Dlaczego mięso przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów? Przede wszystkim, ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu niż produkty roślinne. Nawet pierś z kurczaka bez skóry kryje w sobie zaskakującą ilość tłuszczu, a żadnego rodzaju mięsa nie da się nawet przyrównać do prawdziwie niskotłuszczowych pokarmów, takich jak pełne ziarno, fasola, warzywa i owoce. Czytaj więcej...

20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za święto?

Czytaj więcej...

Nasiona chia praktycznie nie mają smaku, dlatego można śmiało dodawać je do codziennych posiłków na słodko i wytrawnych, dostarczając w ten sposób organizmowi wielu składników odżywczych. Co więcej, charakteryzują się łatwą przyswajalnością i – w przeciwieństwie do nasion lnu – nie trzeba mielić ich przed spożyciem. Zawarty w nich olej – przechowywany w temperaturze pokojowej, a nawet poddany bezpośredniemu oddziaływaniu słońca – nie jełczeje dzięki dużej ilości aktyoksydantów. Tym też różni się od olejów występujących w siemieniu lnianym czy innych rodzajach nasion i orzechów. Zaleca się przechowywanie nasion chia w szczelnie zamykanym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu. Ich przydatność do spożycia wynosi mniej więcej dwa lata od zakupu.

Czytaj więcej...

Zobacz również:

To się czyta

Peeling dla dojrzałej

Peeling nie tylko odmładza i odświeża

+ View

Dieta niskoantygenowa w

Rozmowa z Małgorzatą Desmond, dietetyczką,

+ View

NADWAGA, OTYŁOŚĆ I

NADWAGA, OTYŁOŚĆ I ODCHUDZANIE. Racjonalne

+ View

Miażdżyca. Profilaktyka

Choroby układu krążenia takie jak choroba

+ View

Jak w naturalny sposób

Nie ma nic lepszego do wybielania zębów

+ View

Miód w alergii

Miód oraz produkty pszczele mają szerokie

+ View

Dlaczego mięso wpływa na

Dlaczego mięso przyczynia się do zwiększenia

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Morwa czarna – zapomniany owoc

Niedawno moi znajomi, fascynaci ogródków, poczęstowali mnie czarnymi owocami. Owoce wyglądające jak jeżyny, miały ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Alkohol szkodzi w każdej ...

Alkohol nie zawiera żadnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup