Zaczynają się pojawiać na straganach piękne, pomarańczowe kule... Dynie... To jedne z najbardziej malowniczych warzyw. Wyglądają przepięknie już na grządkach, i to od pierwszych swoich dni. Tego lata pogoda im sprzyjała, więc na targowiskach ceny są bardzo przyjazne, a nawet w moim ogródku pojawiło się ich kilkanaście! Może nie wiecie jeszcze, ale u nas gleba jest tak piaszczysta, że trudno nazwać ją ziemią uprawną... Większość sąsiadów sieje trawę i traktuje ogródki głównie rekreacyjnie.

Ja uparcie mnożę ilości grządek przekształcając ugór w ogród uprawny kompostując wszystkie resztki kuchenne, zmieniając skoszoną trawę na ściółkę i rozkładając pomiędzy rośliny kapuściane liście, które eliminują grzybowe patogeny z ziemi (przynajmniej na to liczę opierając się na pionierskich badaniach, jakże swojskich, naszych polskich naukowców). Powoli mogę już oglądać rezultaty: rosną i owocują dynie, cukinie, pomidory, nawet uparta marchewka zaczęła przypominać kształtem marchewkę. W tym roku (pomimo wiosennych przymrozków) mam nawet pomidorki koktajlowe z samosiejek! Tylko jeść!

Wszyscy wiemy, że pomarańczowe, czerwone i żółte warzywa są bogate w beta-karoten, silny antyoksydant działający ochronnie na nasze komórki. Jest go bardzo dużo w dyniach właśnie. Dodając do dyni pomarańczowe bataty, mnożymy również ilość owego cudownego składnika. Jeśli pokusicie się, jak ja, o pójście smakiem w stronę orientu i dodacie kurkumę (u mnie ukrytą w mieszance curry), warto sypnąć szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, który wraz z kurkumą tworzy team wymiatający uszkodzone komórki chroniąc nas niebywale skutecznie przed rozwojem nowotworów. Czy to nie przyjemna profilaktyka???

 

PASTA MEGA KAROTENOWA

  1. 0.3 l

100 g pieczonej dyni Hokkaido (lub innej mięsistej)

1 mały pieczony batat

⅓ szklanki pestek słonecznika

1 g (¾ łyżeczki) soli

3 łyżki soku z cytryny

2 - 3 łyżki wody

1 łyżeczka curry

skorka z ¼ cytryny

¼ - ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

spora szczypta pieprzu (do smaku)

 

Słonecznik delikatnie podprażyć na suchej patelni.

Zblendować razem dynię i batata pokrojone w kawałki wraz ze słonecznikiem, solą, sokiem z cytryny i curry powoli dolewając wodę w razie potrzeby do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (zależy również od wilgotności dyni).

Doprawić do smaku gałką i ewentualnie pieprzem ziołowym lub czarnym.

Podawać posypane czarnuszką...

 
Do pasty świeży chleb gryczany z chrupiącą skórką (klik), który akurat upiekłam dzisiaj rano na kamieniu do pizzy... aaaaa... kiedy będzie ranek, żeby śniadanie można było zjeść... ;-)
Beata Głowacka
Wakacje nad morzem były naszą rodzinną coroczną tradycją. Dzisiaj prawdopodobnie zapytalibyście: Nad jakim morzem? Jednak 20 lat temu nawet do głowy nie przyszłoby mi, że mogę spędzić wakacje nad morzem innym niż Bałtyk... od jego południowej strony ma się rozumieć... A jeśli wakacje, morze i luzik, to i smakołyki typowe dla polskich nadmorskich terenów... w naszym przypadku wegetariańskie smakołyki... Były to gofry z bitą śmietaną i owocami, później racuchy z jagodami, by po rezygnacji z cukru i nabiału przeobrazić się w paluchy z makiem! Naprawdę zaliczaliśmy je do smakołyków wakacyjnych! Czytaj więcej...

Dlaczego powinniśmy sięgać po surowe produkty?

Surowa żywność jest zdrowa. Dzięki temu, że nie jest rafinowana, przetwarzana chemicznie, skażona ani podgrzewana do temperatury wyższej niż 48°C, zachowuje pełną wartość składników odżywczych. Główne grupy, na które można podzielić surową żywność to owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarna, wodorosty oraz naturalne tłuszcze. Ludzi, którzy spożywają surowe produkty, określa się mianem: witarianie.

Spożywanie surowych pokarmów nie jest czymś nowym. Większość z nas dorastała, słuchając przedstawicieli rządów różnych krajów i organizacji prozdrowotnych, którzy powtarzali, że spożywanie kliku porcji owoców i warzyw dziennie jest konieczne. Kiedy jemy pokarmy w ich naturalnym stanie (nieugotowane), dostarczamy swojemu organizmowi wszystkie witaminy, minerały, składniki odżywcze i enzymy, jakie możemy czerpać z natury. Gotując nasze posiłki, możemy utracić nawet do 70% tych niezwykle ważnych składników odżywczych.

Zasady kuchni opartej na surowej żywności

  • Niektórzy witarianie jedzą produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak surowy nabiał, mięso, sushi, jajka, miód czy pyłek pszczeli.
  • Większość witarian to weganie (nie spożywają oni żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego). Niektórzy z nich decydują się na spożywanie produktów pszczelich.
  • Mrożone owoce uważane są za surowe (mimo, iż tracą ok. 30% zawartości składników odżywczych), jednak warzywa, które zostały zblanszowane lub ugotowane przed zamrożeniem, nie są żywnością surową.
  • Produkty w puszkach lub produkty pasteryzowane nie są żywnością surową. Większość z nich została wcześniej podgrzana do temperatury ok. 116°C i zalega na półkach sklepowych przez długie miesiące. Znaczna część puszek posiada wewnętrzną warstwę z plastiku. Uwalnia ona bisfenol A – organiczny związek chemiczny, który zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego, ma wpływ na płodność, rozwój mózgu oraz zachowanie dzieci i może prowadzić do nowotworów, cukrzycy bądź innych chorób. Pasteryzacja jest procesem, w którym soki, mleko i inne produkty nabiałowe podgrzewane są do temperatury 63°C (błyskawiczna pasteryzacja odbywa się w temperaturze 72°C) przez trzy minuty. Stosuje się ją w celu zabicia wszelkich szkodliwych bakterii, jednak – niestety – niszczy ona również enzymy i pozbawia pokarmy niektórych wartości odżywczych.

Bywa, że weganie, którzy zdecydowali się na surową dietę, nie sięgają po produkty pochodzenia zwierzęcego ze względów etycznych, podczas gdy inni po prostu wierzą, że ludzie zostali stworzeni po to, aby jeść jedynie warzywa. Nasze zęby i układ trawienny są bardziej zbliżone do zębów i układu trawiennego zwierząt roślinożernych niż mięsożernych, które mają ostrzejsze zęby i pazury, bardzo kwaśne soki żołądkowe oraz krótszy przewód pokarmowy – co jest idealne w przypadku odżywiania się mięsem.

Większość witarian spożywa produkty wyłącznie pochodzenia roślinnego, ale niektórzy włączają do swojej diety niewielkie ilości surowych produktów zwierzęcych, jak nabiał czy jajka. Każdy z nas ma inne potrzeby związane z odżywianiem, z tego też względu nie można kierować się twardymi zasadami. W odpowiednim czasie sami nauczymy się żyć w zgodzie z potrzebami swojego organizmu oraz przekonamy się, jaka ilość surowej żywności jest dla nas najlepsza.

Kategorie, na które możemy podzielić surową żywność (raw food)

Poniższa lista nie zawiera wszystkich surowych produktów – jest jedynie przeglądem wielu pysznych składników, które możesz spożywać, decydując się na dietę opartą na surowej żywności.

  • Owoce: jabłko, pomarańcza, truskawka, ananas, papaja, banan, morela, śliwka, daktyl i owoce suszone – to zaledwie kilka przykładów. Owoce zwierają ogromną ilość witamin i węglowodanów, które stanowią paliwo dla naszych komórek.
  • Warzywa: ogórek, seler, papryka, pomidor, burak, cukinia, brokuł, kalafior, groszek, kukurydza itd. Warzywa są niskokaloryczne i zawierają ogromne ilości błonnika, więc możesz ich zjadać tak dużo, jak tylko chcesz. Trudno jest spożywać surowe ziemniaki bądź dynię, choć niektórzy uważają je za smaczne.
  • Warzywa liściaste: zielona i czerwona sałata, kapusta, szpinak, botwina, sałata rzymska, kapusta właściwa chińska, rzeżucha, rukola, mniszek lekarski i komosa. Warzywa liściaste są niezbędne w surowej diecie, ponieważ stanowią doskonałe źródło białka oraz zawierają istotne minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez.
  • Nasiona: dynia, słonecznik, len, szałwia hiszpańska czy sezam są świetnym źródłem białka oraz ważnych minerałów.
  • Orzechy: migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzeszki sosnowe, orzechy pistacjowe, dzikie surowe orzechy ziemne oraz orzechy makadamia.
  • Ziarna: owies, kamut, orkisz, gryka, dziki ryż.
  • Kiełki: lucerna, słonecznik, brokuł, koniczyna, fasola mung, cieciorka, soczewica i komosa ryżowa – to zaledwie kilka rodzajów roślin, których kiełki możesz samodzielnie wyhodować w domu .
  • Pokarmy fermentowane: kwaszona kapusta, kefir kokosowy, jogurt kokosowy, rejuvelac (zakwaszony płyn z moczenia skiełkowanego ziarna), pasta miso. Pokarmy fermentowane zawierają dużą ilość korzystnych bakterii, które wspomagają układ trawienny oraz wzmacniają system odpornościowy.
  • Tłuszcze: awokado, kokos, oliwki oraz oleje z kokosu, ziaren lnu i oliwek. Upewnij się, że oleje, które wybierasz, są tłoczone na zimno oraz są olejami extra virgin. Raczej unikaj oleju z orzechów ziemnych, który może wywoływać reakcje alergiczne, oraz oleju rzepakowego, sojowego i kukurydzianego, które zazwyczaj są mocno przetworzone, a także mogą być produkowane z genetycznie modyfikowanych zbiorów.
  • Wodorosty: istnieją ponad 24 rodzaje jadalnych wodorostów, min: dulse, kelp, nori, wakame i arame. Są one doskonałym substytutem soli i posiadają mnóstwo istotnych minerałów.
  • Super produkty żywieniowe: super produkty żywieniowe mają niezwykle wysoką zawartość składników odżywczych oraz wyjątkowe właściwości. Istnieje wiele takich produktów, ale do moich ulubionych należą: jagody goji, maca w proszku, pyłek pszczeli, sinice oraz fitoplankton morski.
  • Słodziki: czysty nektar z agawy, cukier palmowy, surowy miód, suszone liście stewii, syrop z yacon, jadłoszyn w proszku, syrop klonowy oraz odwodniony sok trzcinowy (rapadura). Oprócz surowego miodu, liści stewii i jadłoszynu większość cukrów jest w pewnym stopniu przetworzonych i nie uważa się ich za surowe, mimo iż są tak określane. Unikaj białego przetworzonego cukru i cukru turbinado, ponieważ są one zupełnie pozbawione wartości odżywczych. Trzymaj się z daleka również od wszelkich sztucznych słodzików, takich jak aspartam, sukraloza i sacharyna.

Podstawowe informacje dotyczące wartości odżywczych surowej żywności

Gotowanie uszczupla zawartość składników odżywczych w pokarmach, uszkadzając ich wartość odżywczą oraz żywotność, tym samym utrudnia też przyswajanie pozostałych wartości odżywczych. Enzymy rozkładają się w temperaturze od 45°C do 48°C, tracąc swoją moc katalityczną. Przy około 57°C niszczymy witaminy oraz składniki odżywcze (antyoksydanty). Ciepło nie ma wpływu na minerały, jednak kiedy gotujemy jedzenie, minerały mogą rozpuścić się w wodzie.

Spróbujmy spojrzeć inaczej na podgrzewanie naszych posiłków. Analogicznie do komórek roślinnych zachowują się komórki naszej skóry. W wysokiej temperaturze (54° C) komórki te obumierają – dochodzi wówczas do oparzenia skóry.

Przy temperaturze ok. 71°C cukry w pokarmach bogatych w węglowodany, takich jak ziemniaki czy produkty z ziaren, zaczynają się karmelizować, a to sprawia, że przestają być efektywnym źródłem energii.

Gotowane warzywa tracą większość zawartego w nich błonnika, przez co są mniej skuteczne w oczyszczaniu naszego układu trawiennego.

 

Opracowano na podstawie książki „Na surowo”.

na surowoTylko teraz książka dostępna jest w super promocyjnej cenie! Promocja! Z 45 zł na 29 zł! Duży format i aż 192 strony!

Książka ta zawiera przepisy w całości oparte na produktach roślinnych z wyjątkiem kilku, do sporządzenia których potrzebne są surowy miód i pyłek pszczeli (pozyskiwane jedynie w warunkach etycznych). A zatem może ona być uznana za książkę z przepisami wegańskimi uwzględniającymi stosowanie produktów pszczelich.

Na surowo łączy w sobie przepisy wykwintne oraz te, stosowane na co dzień – a wszystkie są praktyczne do wykonania przez każdego! Zawiera ponad 100 ilustrowanych przepisów ze wskazówkami „krok po kroku”, m.in na:
-zielone koktajle
-naleśniki z jagodami i kremem
-ziołowy ser z orzechów nerkowca
-spaghetti bolognese
-pizzę wegetariańską
-samosy kokosowe z curry w ostrym sosie śliwkowym
-sałatkę wietnamską
-mus pomarańczowo-karobowy
-tartę z owoców letnich..

Truskawki – intensywnie czerwone, aromatyczne, słodkie, nadają się do każdego deseru, idealne również do koktajlu w upalny, letni dzień. Chyba każdy z nas czeka na rozpoczęcie sezonu na te owoce. Jednak kiedy przychodzi czerwiec, czy każdy może po nie sięgnąć i cieszyć się ich smakiem? Czy alergik może jeść truskawki? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Czytaj więcej...

Rozmowa z Małgorzatą Desmond, dietetyczką, specjalistką medycyny żywienia i prekursorką tej dziedziny w Polsce, współzałożycielką Fundacji „Wiemy, co jemy”, absolwentką kierunków medycyna żywienia na University West London, dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, jak również kursów epidemiologii żywienia w Imperial College London oraz zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health. Obecnie jest doktorantką w Institute of Child Health University College w Londynie i we współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób układu krążenia u dzieci. Posiada ponad dziesięcioletnie doświadczenie kliniczne, od siedmiu lat pracuje z pacjentami z różnymi schorzeniami zapalnymi, głównie autoimmunologicznymi.

Czytaj więcej...

Zobacz również:

To się czyta

Dynia - bogactwo

Zaczynają się pojawiać na straganach piękne,

+ View

Zdrowy styl życia może

Praktykowanie zasad zdrowego stylu życia może nas

+ View

Pomysł na gofry

Wakacje nad morzem były naszą rodzinną coroczną

+ View

Surowa dieta - raw food

Dlaczego powinniśmy sięgać po surowe produkty?

+ View

Płatki róży – co można z

Płatki róży, królowej ogrodu,

+ View

Czy alergik może jeść

Truskawki – intensywnie czerwone,

+ View

Co to jest astma

Astma oskrzelowa to schorzenie, na które

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Zdrowe soki - zdrowie ma ...

Lubię wyciskać dla mojej rodziny soki. Lubię patrzeć, jak żona uśmiecha się do mnie, gdy podaję jej kubek, i pyta: ...

+ View

Morwa czarna – zapomniany owoc

Niedawno moi znajomi, fascynaci ogródków, poczęstowali mnie czarnymi owocami. Owoce wyglądające jak jeżyny, miały ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Warning: include_once(/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169 Warning: include_once(): Failed opening '/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/pear') in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup