Zachęcamy do zapoznania się z raportem żywności ekologicznej w Polsce. Od października br dostępne sa już dwie części raportu: analiza rynku żywności ekologicznej oraz badania opinii Polaków na temat żywności ekologicznej.

Czytaj więcej...

Dlaczego uprawiamy warzywa w przydomowych ogródkach? Czy tylko ze względów ekonomicznych? A może wcale nie przywiązujemy uwagi do tego, aby zaoszczędzić, a zależy nam raczej na tym, by mieć pewność, że warzywa, które spożywamy, są czyste, naturalne, świeże i bogate w składniki odżywcze? A może dla niektórych z nas wystarczającym powodem jest radość z plonów, jakie udało nam się samodzielnie wytworzyć?

Bez względu na to, który z powodów jest najważniejszy, technologia Efektywnych Mikroorganizmów z pewnością pogłębi naszą radość! Zastosowanie EM w ogrodzie prowadzi oczywiście do poprawy jakości gleby – staje się ona pulchna i żyzna, dzięki czemu nasze warzywa są lepiej odżywione, zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się również dłuższą trwałością i dobrze się przechowują.

Efektywne mikroorganizmy podnoszą też wysokość plonu. Nie oznacza to, że warzywa będą nienaturalnie wielkie, ale to, że warzywa będą rosły równomiernie i osiągną optymalny rozmiar dla swojego gatunku. Na wysokość plonu wpływa często większa ilość zawiązków owoców oraz fakt, iż więcej owoców osiąga pełną dojrzałość.

Pomidory

Na pomidorach można najszybciej zaobserwować efekty działania mikroorganizmów. Profesor Teruo Higa w książce EM. Niezwykłe rezultaty stosowania  opisał doświadczenie związane z uprawą pomidorów koktajlowych, których zbiór po zastosowaniu EM podniósł się z 30 do 300 sztuk z jednego krzaka. Pomidory te były również mniej podatne na brunatną zgniliznę – chorobę, której obawia się każdy ogrodnik. W doświadczeniu tym ziemię dookoła pomidorów wymieszano z garścią EM Bokashi. Następnie dodano po pół płaskiej łyżki proszku ceramicznego i raz w tygodniu podlewano rośliny roztworem EM Naturalnie AktywnymW naszych ogródkach możemy zrobić dokładnie to samo. Należy jednak pamiętać, by rozpryskując EM nie zmoczyć niezapylonych kwiatów.

Marchew

Marchew przysparza ogrodnikom sporo pracy przy pieleniu. Dlatego i w tym wypadku EM przychodzi z pomocą. 3 tygodnie przed planowanym siewem podlewamy grządkę EM Naturalnie Aktywnym – 50 ml preparatu na 1m sześcienny ziemi. Grządkę utrzymujemy w wilgotności. Kiedy nasiona chwastów wzejdą wzruszamy płytko grządkę (na 1–2 cm). Nie ruszamy głębszych warstw gleby, aby nie pobudzić do kiełkowania innych nasion chwastów. Zabieg ten sprawi, że w późniejszej uprawie marchewki, nie będziemy mieli tak dużo pielenia, gdyż zakłóciliśmy wzrost kiełkujących chwastów.

Po wysianiu marchwi podlewamy ją ponownie takim samym roztworem EM i przez 2 kolejne lata powtarzamy ten zabieg co 4 tygodnie. Później (w trzecim roku uprawy) nie będzie to konieczne. Wówczas sami zauważymy, że marchew rośnie równomiernie, a plon jest większy o około 20%.

Brokuły

Brokuły potrzebują dużo składników odżywczych, dlatego najlepszym zabiegiem przed ich wysianiem jest wkopanie bokashi. Na 1m2 ziemi wkopujemy 100 g wcześniej przefermentowanego bokashi (przetworzone odpadki organiczne z otrębami EM Bokashi). Zabieg ten wykonujemy 14 dni przed wysiewem. W ten sposób zapewnimy potrzebne brokułom bogactwo minerałów i składników odżywczych.

Ogórek/papryka – rozsady

Sadzonki ogórków czy papryki będą silnie ukorzenione jeśli zastosujemy EM Ogród tuż po wschodach roślin. W tym celu przygotowujemy 1-procentowy roztwór preparatu EM Ogród i zraszamy sadzonki w proporcji 1 litr roztworu na 1 m2 rozsady. Taki zabieg powtarzamy 5 razy. Ostatni raz wykonujemy go w dniu sadzenia – wtedy zaleca się dodać dodatkowo na każdy litr roztworu 10 ml EM 5, który pomoże w walce ze szkodnikami i chorobami odglebowymi.

Po zastosowaniu technologii EM następuje ogólna poprawa fizycznych, chemicznych i biologicznych parametrów gleby. Dzięki temu możemy się cieszyć zbiorami o dobrej jakości uzyskanej naturalnymi metodami, przy zmniejszonych kosztach produkcji, a co najważniejsze możemy mieć radość i satysfakcję z samodzielnie wyhodowanych warzyw.

Produkty EM znajdziesz na stronie: www.fzz.pl

Magda Ignacak

 

{fcomment} 

Piramida zdrowego żywienia to zalecane zestawienia produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości.

Czytaj więcej...

W czasie robienia dzisiejszych zakupów, nawiązała się między mną, a sprzedającym ciekawa rozmowa. Problem dotyczył jedzenia mięsa z królika. Powiedziałam, że nie uważam biblijnego podziału zwierząt na "czyste" i "nieczyste" jedynie za przepis ceremonialny, i że zasady diety biblijnej, będące wyrazem troski o zdrowie człowieka, nadal obowiązują. W związku z tym, mięso królicze nie powinno być spożywane przez ludzi. Mój rozmówca słysząc to, odrzekł zaskoczony: "Ale przecież to takie zdrowie mięso!". Nie dowierzał. Chciał poznać powody, dla których Pismo Święte zabrania jedzenia mięsa z królika. Zaczynając więc od anatomii i fizjologii, przedstawiłam fakty dotyczące tej kwestii.

Czytaj więcej...

Zaczynają się pojawiać na straganach piękne, pomarańczowe kule... Dynie... To jedne z najbardziej malowniczych warzyw. Wyglądają przepięknie już na grządkach, i to od pierwszych swoich dni. Tego lata pogoda im sprzyjała, więc na targowiskach ceny są bardzo przyjazne, a nawet w moim ogródku pojawiło się ich kilkanaście! Może nie wiecie jeszcze, ale u nas gleba jest tak piaszczysta, że trudno nazwać ją ziemią uprawną... Większość sąsiadów sieje trawę i traktuje ogródki głównie rekreacyjnie.

Ja uparcie mnożę ilości grządek przekształcając ugór w ogród uprawny kompostując wszystkie resztki kuchenne, zmieniając skoszoną trawę na ściółkę i rozkładając pomiędzy rośliny kapuściane liście, które eliminują grzybowe patogeny z ziemi (przynajmniej na to liczę opierając się na pionierskich badaniach, jakże swojskich, naszych polskich naukowców). Powoli mogę już oglądać rezultaty: rosną i owocują dynie, cukinie, pomidory, nawet uparta marchewka zaczęła przypominać kształtem marchewkę. W tym roku (pomimo wiosennych przymrozków) mam nawet pomidorki koktajlowe z samosiejek! Tylko jeść!

Wszyscy wiemy, że pomarańczowe, czerwone i żółte warzywa są bogate w beta-karoten, silny antyoksydant działający ochronnie na nasze komórki. Jest go bardzo dużo w dyniach właśnie. Dodając do dyni pomarańczowe bataty, mnożymy również ilość owego cudownego składnika. Jeśli pokusicie się, jak ja, o pójście smakiem w stronę orientu i dodacie kurkumę (u mnie ukrytą w mieszance curry), warto sypnąć szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, który wraz z kurkumą tworzy team wymiatający uszkodzone komórki chroniąc nas niebywale skutecznie przed rozwojem nowotworów. Czy to nie przyjemna profilaktyka???

 

PASTA MEGA KAROTENOWA

  1. 0.3 l

100 g pieczonej dyni Hokkaido (lub innej mięsistej)

1 mały pieczony batat

⅓ szklanki pestek słonecznika

1 g (¾ łyżeczki) soli

3 łyżki soku z cytryny

2 - 3 łyżki wody

1 łyżeczka curry

skorka z ¼ cytryny

¼ - ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

spora szczypta pieprzu (do smaku)

 

Słonecznik delikatnie podprażyć na suchej patelni.

Zblendować razem dynię i batata pokrojone w kawałki wraz ze słonecznikiem, solą, sokiem z cytryny i curry powoli dolewając wodę w razie potrzeby do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (zależy również od wilgotności dyni).

Doprawić do smaku gałką i ewentualnie pieprzem ziołowym lub czarnym.

Podawać posypane czarnuszką...

 
Do pasty świeży chleb gryczany z chrupiącą skórką (klik), który akurat upiekłam dzisiaj rano na kamieniu do pizzy... aaaaa... kiedy będzie ranek, żeby śniadanie można było zjeść... ;-)
Beata Głowacka
Wakacje nad morzem były naszą rodzinną coroczną tradycją. Dzisiaj prawdopodobnie zapytalibyście: Nad jakim morzem? Jednak 20 lat temu nawet do głowy nie przyszłoby mi, że mogę spędzić wakacje nad morzem innym niż Bałtyk... od jego południowej strony ma się rozumieć... A jeśli wakacje, morze i luzik, to i smakołyki typowe dla polskich nadmorskich terenów... w naszym przypadku wegetariańskie smakołyki... Były to gofry z bitą śmietaną i owocami, później racuchy z jagodami, by po rezygnacji z cukru i nabiału przeobrazić się w paluchy z makiem! Naprawdę zaliczaliśmy je do smakołyków wakacyjnych! Czytaj więcej...

Zobacz również:

To się czyta

Jak poprawić metabolizm?

Jakkolwiek na wiek, płeć czy uwarunkowania

+ View

Pestki dyni na robaki

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to

+ View

Żywność ekologiczna w

Zachęcamy do zapoznania się z raportem żywności

+ View

Wiem więcej o

Wegetarianizm, inaczej jarstwo, to rodzaj diety

+ View

JAK SKUTECZNIE POZBYĆ

Wywiad z prof. J. A. Scharffenbergiem –

+ View

JAK ZROBIĆ NATURALNY

Skóra jest największym organem naszego

+ View

Czy zdrowe jest królicze

W czasie robienia dzisiejszych zakupów,

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Zdrowe soki - zdrowie ma ...

Lubię wyciskać dla mojej rodziny soki. Lubię patrzeć, jak żona uśmiecha się do mnie, gdy podaję jej kubek, i pyta: ...

+ View

Morwa czarna – zapomniany owoc

Niedawno moi znajomi, fascynaci ogródków, poczęstowali mnie czarnymi owocami. Owoce wyglądające jak jeżyny, miały ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup