Niektóre badania sugerują, że kobiety, których diety są bogatsze w warzywa i owoce, żyją dłużej. W badaniach przeprowadzonych w Australii obserwowano 103 kobiety przez sześć lat od momentu zdiagnozowania raka piersi. Stwierdzono, że te z nich, które spożywały najwięcej owoców i warzyw bogatych w beta-karoten i witaminę C, miały największe szanse przeżycia. Naukowcy podzielili kobiety na trzy grupy w zależności od zawartości beta-karotenu w wybranej przez nie diecie. W grupie spożywającej najmniej beta-karotenu w ciągu sześciu lat zanotowano dwanaście zgonów, w grupie pośredniej – osiem zgonów, a tylko jeden wśród kobiet dostarczających swojemu organizmowi najwięcej beta-karotenu.

W układzie trawiennym beta-karoten jest przetwarzany w witaminę A, która z kolei konwertowana jest na kwas retinowy – związek wykazujący w testach probówkowych silne właściwości antyrakowe. Badania przeprowadzone w Szwecji potwierdziły te obserwacje. Spośród badanych kobiet chorych na raka piersi w grupie spożywającej najwięcej witaminy A częściej pojawiały się guzy z dużą ilością receptorów dla estrogenu – co równa się większym szansom przeżycia.

Naukowcy z Australii przeanalizowali dane swoich badań pod innym kątem – interesowała ich po prostu ilość owoców w codziennej diecie, zarówno tych bogatych w beta-karoten, jak i innych – takich jak jabłka, banany, jagody, winogrona i suszone owoce. Wyniki potwierdziły omawianą zależność. W grupie spożywającej najmniej owoców stwierdzono dwanaście zgonów, w grupie pośredniej – sześć zgonów, a tylko trzy wśród kobiet jedzących najwięcej owoców.

Badania przeprowadzone w Kanadzie wśród kobiet ze zdiagnozowanym rakiem piersi pokazały, że dieta bogata w beta-karoten i witaminę C znacznie zwiększała szanse na przeżycie pacjentek. Korzyści z takiej diety zależały wprost proporcjonalnie od ilości omawianych zdrowych substancji dostarczanych organizmowi. Kobiety spożywające ponad 5 mg beta-karotenu dziennie miały ponad dwukrotnie większe szanse przeżycia od tych, których dieta zawierała mniej niż 2 mg tego składnika. Można to łatwo przełożyć na konkretne produkty spożywcze – 5 mg beta-karotenu to pół średniej wielkości marchewki lub 1/4 szklanki ugotowanego słodkiego ziemniaka.

Kobiety spożywające ponad 200 mg witaminy C każdego dnia miały dwukrotnie wyższe szanse przeżycia od tych, które dostarczały swojemu organizmowi mniej niż 100 mg tej witaminy dziennie. W praktyce, pomarańcza zawiera około 60 mg witaminy C, a szklanka brokuł czy innych zielonych warzyw około 80 mg.

 

Jakkolwiek na wiek, płeć czy uwarunkowania genetyczne nie mamy wpływu, istnieje wiele obszarów, nad którymi możemy sprawować pełną kontrolę. Stosując się do kilku wskazówek, jesteśmy w stanie przyspieszyć tempo metabolizmu nawet o 50 procent.

 

Czytaj więcej...

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają wszystkie pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak: owsiki, tasiemiec i glista ludzka. W przeciwieństwie do leków pestki dyni nie powodują działań niepożądanych, dlatego bez obaw można je podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak stosować pestki dyni, by zwalczyć pasożyty jelitowe?

Czytaj więcej...

Praktykowanie zasad zdrowego stylu życia może nas uchronić przed chorobą, przedwczesną śmiercią, a nawet może wyraźnie przedłużyć nam życie. Podjęcie wysiłku w ich wypracowaniu jest bezcenną inwestycją. Słuszność tego pokazującą tysiące badań naukowych.

Czytaj więcej...

Płatki róży, królowej ogrodu, upajają nie tylko zapachem, ale i smakiem. Można delektować się ich widokiem, oddać się zapomnieniu w aromatycznej różanej kąpieli, podarować skórze trochę luksusu smarując ją różanym olejkiem lub po prostu przyrządzić sobie z nich pyszną kanapkę.

Najlepiej zerwać je przed południem, kiedy rosa już wyparowała i nie padało przez co najmniej dwa ostatnie dni. Płatki, które są gotowe do zerwania same zostaną między palcami bez naruszenia główki róży. Płatki róży zawierają antocyjany i flawonoidy, mają właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Poznajcie więc domowe sposoby wykorzystania cudownych właściwości różanych płatków w codziennym życiu.

1. Pielęgnacja skóry – olejek z płatków róży

Co zrobić z płatków róży

Nie da się przecenić płatków róży, jeśli chodzi właściwości zmiękczające skórę i łagodzące zaczerwienienia. Wystarczy domowym sposobem przygotować olejek różany, który może być również wmasowywany w skórę w celu złagodzenia napięcia mięśniowego. Do słoika szczelnie wypełnionego płatkami różanymi dolej oliwę z oliwek lub olej migdałowy. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze trochę oleju, zakręć i odstaw na około 6 tygodni. Po tym czasie dokładnie odciśnij olej i tak przygotowany eliksir przechowuj w ciemnobrązowej butelce.

2. Dżem z płatków róż

Dżem z płatków róży

Chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać do tego produktu? A najlepsze jest to, że przepis jest bardzo prosty, czas przygotowania to około 25 minut, za to smak – sama rozkosz! Na pół kilograma dżemu potrzeba około 250 gram różowych lub czerwonych płatków róży, 2 szklanki cukru, 5 szklanek wody i świeży sok z dwóch cytryn.

Odetnij z płatków białe końcówki. Przygotowane płatki przepłucz i odsącz. Umieść je w misce zasyp cukrem tak, aby każdy płatek był nim pokryty. Nie zużywaj całego cukru. Zostaw na noc. Resztę cukru, wodę i sok z cytryny zagotuj i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj płatki róży i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 minut, aż mieszanka zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia. Przelej dżem do wysterylizowanych słoików, zostawiając od góry około 3 centymetry. Naklej etykiety i przechowuj w chłodnym miejscu.

3. Płatki róży w łagodzeniu skutków skaleczeń i bólu gardła

Co zrobić z płatków róży

Antybakteryjne i antyseptyczne właściwości płatków róży można wykorzystać w domowym leczeniu. Skaleczyłaś się? Przykryj ranę różanym płatkiem – zadziała kojąco i przyspieszy gojenie. Warto też przygotować sobie miodowo-różaną mieszankę, która złagodzi objawy bólu gardła. Wystarczy szczelnie wypełnić słoik płatkami róży, dolać do pełna miodem i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze miodu, szczelnie zakręcić słoik i odstawić na sześć tygodni w ciemne miejsce. Po tym czasie dokładnie odcisnąć miód przez sitko. Taki różany miód wystarczy dodać do ciepłej herbaty przy pierwszych objawach bólu gardła.

4. Pyszny sok z płatków róży

Co można zrobić z płatków róży

Wspaniały, świeży, orzeźwiający dodatek do wody z lodem. Przygotuj 300 gram płatków różanych, szklankę (lub mniej) cukru, około 3 szklanki wody i cytrynę. Płatki (po odcięciu białych końcówek, które mogą nadać gorzkiego smaku) umieść w słoju z wodą i pociętą cytryną. Zostaw na noc. Na następny dzień gotuj płatki przez około 15 minut, dokładnie odcedź, a w różanej wodzie zagotuj cukier aż do rozpuszczenia. Po schłodzeniu sok rozlej do szklanek z kostkami lodu i udekoruj kolorowymi płatkami róży.

5. Sałatka lub kanapka z płatkami róży

Co mogę zrobić z płatków róży

Na pewno nie wiedzieliście, że płatki róż można po prostu położyć na kanapkę i zjeść! A do tego każdy kolor ma inny smak, można więc eksperymentować! Posmaruj kanapkę masłem orzechowym, serkiem czy dżemem i ułóż na niej płatki róży, albo zrób pastę różaną z białego sera i rozdrobnionych płatków. Możesz też dodać płatki do sałatki – będą się pięknie prezentować na zielonym tle. Smacznego!

6. Herbatka z płatków róży na bóle menstruacyjne i biegunkę

Co można zrobić z płatków róży

Herbatka z płatków róży pomaga na bóle menstruacyjne i biegunkę. Wypełnij słoik płatkami róży i zalej wrzątkiem. Zakręć słoik i odczekaj przynajmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. Wystarczy wypić 2-3 szklanki takiego naparu, aby złagodzić skurcze menstruacyjne i objawy biegunki.

7. Różane saszetki zapachowe

Co zrobić z płatków róży

Zapach róż jest jednym z najbardziej kojących zapachów. Warto wykorzystać go do odświeżenia torebki czy szuflady – wystarczy wsypać ususzone płatki do papierowej koperty, zakleić ją i umieścić w miejscu, które chcemy zaczarować zapachem różanego ogrodu. Zamiast koperty możesz wykorzystać okrągły kawałek materiału, na środku umieścić płatki, złożyć brzegi i związać gumką recepturką, a żeby było ładniej, obwiązać ładną wstążeczką.

Pamiętajcie, że płatki przeznaczone do jedzenia nie mogą pochodzić z róży pryskanej chemią, dlatego najlepiej brać je z pewnego źródła lub własnego ogrodu z dala od drogi.

 
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup