Efektywne mikroorganizmy

Znaczenie zdrowej gleby

W glebie żyją niezliczone ilości mikroorganizmów, które przerabiają wiele substancji zawartych w glebie i czynią je przyswajalnymi dla roślin. Równocześnie wytwarzają one cenne składniki odżywcze, takie jak kwasy organiczne, witaminy i aminokwasy, które mają korzystny wpływ na zdrowotność roślin. Stymulują one też procesy tworzenia antyutleniaczy przy korzeniach roślin, przez co wzrasta ich odporność. Zdrowy system korzeniowy stanowi barierę dla szkodliwych, chorobotwórczych mikroorganizmów. Aby nasze drzewko miało zdrowy system korzeniowy, należy dbać o kondycję gleby, w której zostało zasadzone.

Co to jest Bokashi?

„Bokashi” w języku japońskim oznacza „fermentowany, kiszony”. EM Bokashi to produkt składający się z przefermentowanych przez mikroorganizmy otrąb pszennych, melasy i wody. Produkt ten przeznaczony jest do regeneracji gleby oraz do produkcji wysokiej jakości kompostu. Oto jak działa EM Bokashi: • spulchnia i użyźnia glebę • stymuluje rozrost korzeni • poprawia przyswajanie nawozów • reguluje stosunek węgla do azotu w glebie.

Jak wzmocnić drzewka odpadkami z EM Bokashi?

Aby wzmocnić drzewko odpadkami EM Bokashi potrzebne są trzy rzeczy:

  • odpadki kuchenne (organiczne)
  • wiaderko lub inny hermetycznie zamykany pojemnik
  • EM Bokashi Starter Kompostowy.

Do pojemnika zbieramy odpadki kuchenne, każdą kolejną warstwę przesypujemy około pięcioma łyżkami stołowymi otrąb Bokashi. Gdy pojemnik się zapełni, posypujemy ostatnią warstwę EM Bokashi, zamykamy go szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2–3 tygodnie. Jeśli pojemnik wyposażony jest w kranik umożliwiający odprowadzanie płynów gromadzących się na jego dnie, co jakiś czas spuszczamy nadmiar cieczy. Płyn ten doskonale nadaje się do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych w rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:100. Po upływie 2–3 tygodni zawartość pojemnika zakopujemy w ziemi wokół drzewka (najlepiej w tym celu wykopać 4 dołki i do każdego z nich wsypać przefermentowaną materię z pojemnika). Odpadki z Bokashi trzeba zakopać tak, aby nie stykały się bezpośrednio z korzeniami, czyli poza średnicą korony drzewa. Mikroorganizmy żyjące w glebie „rzucają się” na zakopaną pożywkę, wytwarzając przy tym enzymy, witaminy i inne substancje odżywcze, które wzmacniają drzewko.

Magda Ignacak

{fcomment}

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup