Porady zielarza

Letnia obfitość ziół i kwiatów jest niestety krótkotrwała. Przełom lata i jesieni to najlepszy czas na przygotowanie warzyw i ziół tak, aby przetrwały kilka miesięcy i można było je wykorzystać zimą.
W sezonie chętnie wykorzystujemy zioła w kuchni, do celów leczniczych jak i do dekoracji i bardzo chcielibyśmy, aby były dostępne przez cały rok. Czy można tak przechować zioła, aby przez wiele miesięcy zachowały aromat i ładny wygląd? Oczywiście, że tak, a dodatkowo metod jest kilka, wystarczy wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada.
Aby zioła zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, leczniczych i zapachowych trzeba zacząć od ich umiejętnego zbioru. Oto najważniejsze zasady:
• Zioła zbieramy tylko w dni suche, późnym rankiem, gdy opadnie rosa lub wieczorem, zanim rosa zacznie osiadać.
• Do ogródka ziołowego zaglądamy często, aby wychwycić najlepszy moment zbioru - w słoneczną pogodę rośliny szybko dojrzewają i starzeją się.
• Zioła kulinarne (np. bazylia, pietruszka) zbieramy przed rozwinięciem się pąków kwiatowych - kwitnąca roślina wszystkie siły witalne kieruje na rozwój kwiatów i nasion.
• Jeśli zbieramy kwiaty (np. rumianek) - zrywamy je wkrótce po rozwinięciu.
• Nasiona zbieramy wtedy, gdy całkowicie zbrązowieją i obeschną.
• Rośliny przeglądamy bezpośrednio po zbiorze odrzucając uszkodzone przez choroby i szkodniki liście i kwiaty.
• Jeżeli kupujemy zioła, to trzeba wybierać te, które mają najbardziej intensywny zapach i barwę.
My podpowiadamy wraz ze www.zdrowienatalerzu.pl jak przechowywać zielone zioła i przyprawy na zimę?
Wykonanie:
1. Zioła, np. bazylia, koperek, pietruszka
2. Dokładnie myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym
3. Siekamy na drobno
4. Solimy (używamy np. sól himalajską)
5. Dodajemy olej dokładnie mieszając, aby dobrze pokrył zioła
5. Zamrażamy w foremkach do robienia kostek lodu albo w małych plastikowych pudełeczkach
6. Po zamrożeniu wyjmujemy z foremek i przechowujemy w woreczkach (oczywiście w zamrażalniku)