Herbaty ziołowe, szczególnie te przeznaczone do celów leczniczych, stosuje się już od wieków.

Można przygotować je zarówno ze świeżych, jak i suszonych ziół, kwiatów, nasion lub korzeni. Istnieje niezliczona ilość kombinacji herbat – aromatyzowanych, które spożywamy dla przyjemności, lub leczniczych. 

* NAPARY ZIOŁOWE *

Istnieje wiele różnych sposobów przetwarzania ziół – do stosowania wewnętrznego oraz zewnętrznego – aby wydobyć z nich uzdrawiającą moc. Jeden z nich stanowią napary ziołowe, z których najpopularniejsze są oczywiście herbaty. Napary ziołowe przygotowuje się z liści, kwiatów i aromatycznych części roślin, które zazwyczaj zalewa się gorącą wodą. Najlepiej zaparzać je w taki sposób, aby nie osiągnęły temperatury 100°C, ponieważ we wrzącej wodzie delikatne części roślin mogą stracić swoje lecznicze właściwości.

W przypadku ziół wrażliwych na wysokie temperatury można używać zimnej wody – zalane zioła należy po prostu odstawić na dłuższy czas. Napary ziołowe lub herbaty mogą być przechowywane w lodówce przez ok. 3–4 dni. Do przygotowywania naparów ziołowych można wykorzystywać nie tylko wodę, ale także oleje – proces przygotowania pozostaje dokładnie taki sam.

Istnieją trzy różne metody przygotowania naparów w zależności od rośliny: gotowanie na wolnym ogniu, naciąganie w zimnej wodzie i ogrzewanie na słońcu. Napary można stosować na różne sposoby, również do przygotowania napojów, w mieszankach lub oddzielnie jako zimne lub gorące herbaty. Można wykorzystywać je również do przygotowywania maści leczniczych, perfum, balsamów i preparatów oczyszczających, a także do gotowania i pieczenia.

Herbata na dobry sen

Połączenie rumianku i waleriany znane jest z właściwości łagodzących nerwy, dlatego herbata ma działanie kojące.

SKŁADNIKI

1 porcja rumianku

¼ porcji słomy owsianej

¼ porcji kwiatów lipy

¼ porcji suszonych liści passifl ory

¼ porcji waleriany

¼ porcji werbeny cytrynowej

¼ porcji nagietka

miód do smaku

PRZYGOTOWANIE

Przygotować napar ziołowy ze wszystkich ziół.

Sposób użycia: wypić przed snem.

Herbata antystresowa

Owocowa i aromatyczna herbatka zawiera działający uspokajająco rumianek i melisę, która podnosi na duchu i redukuje stany lękowe.

SKŁADNIKI

1 porcja rumianku

½ porcji dzikiej róży

¼ porcji melisy

¼ porcji skórki pomarańczowej

¼ porcji pąków lipy

¼ porcji słomy owsianej

PRZYGOTOWANIE

Przygotować napar ziołowy ze wszystkich ziół.

Sposób użycia: pić w razie potrzeby.

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup