Wegetarianie wcale nie czują się w święta pokrzywdzeni. To po prostu kwestia wyboru, nie jemy niektórych rzeczy, jemy inne zamiast nich i naprawdę warto ich spróbować, bo są pyszne!

Wbrew pozorom bardzo łatwo jest ułożyć świąteczne menu z uwzględnieniem potrzeb i preferencji wszystkich domowników, również tych nie jadających mięsa i ryb. Co więcej, ściśle wegetariańskie, a nawet wegańskie potrawy wigilijne mogą w stu procentach zaspokoić gusta i podniebienia zdeklarowanych mięsożerców. Tak naprawdę nie rezygnujemy z aż tylu smakołyków. Słodkości są praktycznie bez wyjątku wegetariańskie. Większy problem mają tu weganie, którzy nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego - dla nich  poniżej przepyszny przepis na tort mandarynkowy.

W repertuarze tradycyjnej kuchni polskiej znajdziemy całe mnóstwo przepisów jeśli nie zupełnie wegańskich, to z pewnością dających się doskonale na takowe przerobić. Czasem to kwestia zastąpienia jednego składnika innym, podobnym. Ciasto na pierogi da się zrobić bez dodatku jajka a masę makową na kutię czy makowiec można z powodzeniem ugotować na mleku ryżowym czy owsianym, dosłodzić melasą lub słodem. Większość potraw wigilijnych, jak barszcz, zupa grzybowa czy kapusta z grzybami, nie wymagają żadnych modyfikacji, ale namawiamy do zrobienia tych dań w tradycyjny sposób. Co tu dużo mówić, barszcz zrobiony domowym sposobem (z naturalnych składników) to zupełnie coś innego, niż ten z proszku, czy kartonowego opakowania a krokiety zrobione w domu lepsze od kupionych w sklepie – spróbujcie sami, przepis poniżej.

Można też upiec jakieś pyszne świąteczne paszteciki z wyjątkowych składników, na przykład z soczewicy, smakują wyśmienicie, nadzienie z soczewicy zielonej łudząco przypomina mięsne. Paszteciki podajemy z barszczykiem czerwonym  zrobionym na bazie soku z kiszonych buraków. Taki zestaw, to po prostu zdrowy rarytas, zaspokoi niejedno podniebienie.

A rybka? Rybka, jak wiadomo, lubi pływać. Tym razem zostawmy ją na wolności. Rybę w wigilijny wieczór można zastąpić na przykład tofu i warzywami (przepis poniżej). 

Wszystkie przepisy pochodzą z http://zdrowienatalerzu.pl/

Zupa grzybowa

Składniki:

1/4 szklanki pęczaku

20 dkg pieczarek pokroić w plasterki

1 garść kurek, (użyłam mrożone)

ok. 10 cm zielonej części pora, pokroić w paseczki

1 marchewka, pokroić w kostkę

czosnek

2-3 ziemniaki, pokroić w kostkę 

1-2 łyżki zmielonych suszonych grzybów 

bulion warzywny lub woda, sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie

Sposób wykonania:

Warzywa razem z pęczakiem gotujemy w bulionie warzywnym i doprawiamy do smaku. Pieczarki i kurki podsmażamy na oleju i dodajemy do zupy.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej

2  szklanki mąki orkiszowej  lub mąki razowej z białej pszenicy (white whole wheat flour)

ok. 3,5 szklanki wody

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli ziołowej

pieprz do smaku

Farsz:

ok. 3 szklanki kapusty kiszonej (odciskmy z soku, drobno kroimy i gotujemy w małej ilości wody, ok. 15 min)

1 dużą cebulę pokroić w kostkę

35 dkg pieczarek pokroić w kostkę

2 łyżki zmielonych na proszek suszonych grzybów (rewelacyjnie poprawiają smak)

3 łyżki zmielonych płatków owsianych  (dodaję aby farsz się lepiej trzymał)

1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Farsz nakładamy do naleśników, formujemy krokiety, obtaczamy  w panierce. Do panierki zamiast jajka użyłam wodę wymieszaną z mąką i przyprawami (sól, pieprz i dla uzyskania rumianego koloru papryka czerwona). Obtoczyłam w mące i usmażyłam.

Tak panierowane kotlety wyglądają apetycznie i są chrupiące.

Podajemy z słodko-kwaśnym sosem chili, lub bez żadnych dodatków.

Z przepisu wychodzi ok. 15 krokietów.

„Ryba“ na święta

Składniki:

bulion warzywny

przyprawa do ryb

kelp (wodorost, najczęściej sprzedawany w kapsułkach)

sól, pieprz

por, marchewka, kukurydza

tofu pokrojone w drobną kostkę lub usmażone boczniaki

Sposób wykonania:

Warzywa i tofu pokroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawami. Po usmażeniu układamy w foremce na rybę. Bulion warzywany gotujemy z przyprawami do ryb, solą, pieprzem i kelp (podrabia smak ryby) oraz agarem, w proporcji 1 szklanka bulionu na 1 łyżeczkę agaru w proszku. Gotujemy ok. 4 min. Warzywa w foremce zalewamy  ugotowanym bulionem i odstawiamy do wystygnięcia i ścięcia się galaretki.

Podajemy z cytrynką.

Paszteciki z soczewicą

Składniki:

Nadzienie:

1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej

1 cebula

20 dkg pieczarek lub innych grzybów

2 ząbki czosnku

2 ugotowane ziemniaki

sól, przyprawa warzywana, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy

Cebulę, czosnek i pieczarki smażymy na oleju, na koniec dodajemy sól i przyprawy. Po usmażeniu miksujemy wraz z ugotowną soczewicą i ziemniakami w robocie kuchenym, dodając ok. 1/2 -3/4 szklanki bułki tartej

Ciasto drożdżowe – kruche

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 szklanka mąki pszennej białej

1/3 szklanki tofu

3 łyżki nasion konopii (hemp seeds-opcjonalnie)

2 łyżki drożdży suchych

1 szklanka mleka  migdałowgo lub sojowego

1/2 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkalnki  ciepłego mleka. Tofu miksujemy w w blenderze z 1/2 szklanki mleka i oliwą. Mieszamy suche składnki i potem dodajemy wszyskie mokre. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i kroimy na szerokie pasy. Nakładamy nadzienie, zwijamy rulon, kroimy i smarujemy sokiem pomarańczowym aby uzyskać złoty kolor przy pieczeniu.

Tort mandarynkowy

Składniki:

Spód:

1 szklanka amarantusa ekspandowanego

1 szklanka zmielonych i podprażonych migdałów

2 łyżki masła migdałowego domowej roboty

ok. 1/4 szklanki syropu  klonowego

szczypta soli

kilka kropel wanilii

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ułożyć w  tortownicy.

Krem:

sok z 4 mandarynek  (ok. 3/4 szklanki)

1/2 szklanki orzechów kaschew; namoczyć

1 szklanka mleka migdałowego

ok. 1/4  szklanki syropu klonowego

szczypta soli

2,5  łyżeczki agaru

1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Zagotowujemy przez ok. 3 min. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Odstawiamy do wystygnięcia.

 „Galaretka”:

ok. 500g mandarynek z puszki (odlewamy sok)

sok z 4 mandarynek (ok. 3/4 szklanki)

1/2-3/4 łyżeczki agaru

Mandarynki układamy na wystudzoną masę kremową. Sok z mandarynek zagotowujemy z agarem (ok. 1 min) i wylewamy na ułożone mandarynki. Odstawiamy do wystudzenia.

Po więcej świątecznych inspiracji kulinarnych zapraszamy na: http://zdrowienatalerzu.pl/

 

  • Prev
  • Współpraca
Warning: include_once(/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169 Warning: include_once(): Failed opening '/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/pear') in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup