Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Dieta rotacyjna i eliminacyjna w leczeniu alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa wymaga leczenia dietetycznego. Wszystkie produkty niezdrowe wymagają zupełnej eliminacji, a produkty, które wywołują objawy należy czasowo eliminować, aby próbować je ponownie wprowadzać. Propozycją postępowania jest dieta rotacyjna lub eliminacyjna.

Dieta rotacyjna

Dieta rotacyjna jest dietą, w której dany pokarm jest spożywany tylko jeden raz na 4–7 dni. Dr med. Marshall Mandell utrzymuje, że właściwie prowadzona dieta rotacyjna w końcu umożliwi spożywanie w 50–70% pokarmów, na które dana osoba była początkowo uczulona. Aby rozpocząć dietę rotacyjną należy sporządzić listę produktów, co do których istnieje podejrzenie o powodowanie uczulenia. Należy wyeliminować je z jadłospisu na co najmniej trzy tygodnie po to, aby objawy alergii uległy wyraźnemu zmniejszeniu. Podczas pierwszych kilku tygodni dobrze jest spożywać tylko te pokarmy, po które dana osoba nie sięgała zbyt często, ponieważ istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że jest na nie uczulona. Następnie trzeba sporządzić jadłospis na jeden tydzień, zakładając spożywanie w czasie posiłku tylko jednego pokarmu. Należy więc zrobić listę 21 różnych pokarmów. Trzeba trzymać się jadłospisu, zapisując rodzaj zjadanego produktu, czas posiłku i obserwować istniejące objawy alergii. Pierwszy tydzień, a nawet czasami i drugi nie wykaże jeszcze prawdziwego obrazu wrażliwości, ponieważ objawy mogą być następstwem zjedzenia pokarmu sprzed rozpoczęcia diety rotacyjnej. Ze względu na to zjawisko w drugim tygodniu należy kontynuować tę samą dietę. Każdy produkt wywołujący objawy alergii powinien być wyeliminowany z diety na co najmniej trzy miesiące.

Dieta eliminacyjna

W przypadku, kiedy dana osoba podejrzewa, że jest uczulona na jakieś produkty, może od razu wyeliminować je z diety na 3–8 tygodni. Niech długość tego okresu trwa do czasu zaniku objawów. Należy tutaj być bardzo rygorystycznym, eliminując wszystkie podejrzane produkty we wszystkich ich postaciach. Nie oznacza to zmniejszenia ich ilości w diecie, ale zupełne ich wyeliminowanie. Po trzech tygodniach można powrócić do jednego z wyeliminowanych produktów w normalnej ilości i obserwować pojawianie się objawów. Co trzy dni można dodawać kolejny wcześniej wyeliminowany produkt. Niektóre osoby są uczulone na tak wiele pokarmów, że trudno jest je wszystkie skontrolować. Taka osoba powinna przejść na całkowity post, pijąc przez 4–5 dni jedynie czystą wodę. Po okresie postu należy spożywać tylko jeden rodzaj pokarmu, obserwując objawy. Powinno się spożywać codziennie inny produkt, obserwując ewentualnie pojawiające się objawy oraz dokładnie zapisując rodzaj zjadanego posiłku. Trzeba pamiętać, że podczas postu można odczuwać objawy „z odstawienia”, które mogą powodować pogorszenie samopoczucia, jeżeli jednak problemem jest alergia pokarmowa, objawy ustąpią po pięciu, sześciu dniach. Należy mieć również świadomość tego, że powodem alergii nie musi być tylko jeden pokarm, dlatego jeżeli jeden produkt zostanie uznany za alergen, nie należy zaprzestać poszukiwań kolejnych. Trzeba kontynuować dodawanie kolejnych pokarmów w odstępach trzydniowych i obserwować objawy.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.