Układ krążenia

Miażdżyca. Profilaktyka i terapia chorób układu krążenia

4 minuty czytania Choroby układu krążenia takie jak choroba wieńcowa, zawał serca, nadciśnienie są głównymi przyczynami zgonów w dzisiejszym cywilizowanym świecie. Co drugi Polak, który umiera przedwcześnie, umiera właśnie z tego powodu. Choroba wieńcowa i zawał serca dotyczą przede wszystkim mężczyzn i to w stosunkowo młodym wieku, jak również kobiet po menopauzie. Nadciśnienie występuje zarówno u mężczyzn jak i u kobiet w

Czytaj dalej

Przez żołądek do serca

1 minuta czytania Serce wymaga nieustannej troski, a my nie zawsze o nim pamiętamy. Chociaż doskonale wiemy, że właściwe odżywianie ma wielkie znaczenie dla jego sprawności, najczęściej do stołu zasiadamy w celach przyjemnościowych, nie pytając: czy zdrowe, ale: czy smaczne. Z myślą o sprawności mięśnia sercowego trzeba pamiętać, aby dieta była bogata w błonnik, sterole roślinne, nienasycone kwasy

Czytaj dalej

Dlaczego nadciśnienie tętnicze jest tak niebezpieczne?

8 minut czytania Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym schorzeniem układu krążenia. W krajach wysoko uprzemysłowionych choruje na nie około 25% dorosłej ludności. Ocenia się, że w Stanach Zjednoczonych jest to ponad 62 mln osób, natomiast w naszym kraju nadciśnienie stwierdza się u 6 mln Polaków. U znacznej części ludności choroba ta pozostaje nie wykryta, a tylko u kilkunastu procent jest prawidłowo

Czytaj dalej

Arytmia serca – objaw czy choroba?

9 minut czytania Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy chcemy opowiedzieć o swoich sercowych dolegliwościach znajomym, sąsiadom, bądź lekarzowi. Gdy odczuwamy drapanie w gardle, mamy podwyższoną temperaturę, albo boli nas brzuch, zazwyczaj próbujemy na początku sami stawić czoło tym niedomaganiom. Jednak z reguły inaczej się zachowujemy, gdy coś dziwnego dzieje

Czytaj dalej

Tajemniczy narząd

4 minuty czytania Większości z nas, słowo  narząd  kojarzy się zazwyczaj z wątrobą, trzustką, sercem czy śledzioną. Niektórzy wiedzą, że istnieją również tzw. narządy zmysłów jak wzrok, słuch, czy smak, ale już nie każdy zdaje sobie sprawę, że np. skóra, także jest narządem. Wydawać by się mogło, że ciało człowieka, będące od setek lat  przedmiotem wnikliwych badań naukowców, odsłoniło już

Czytaj dalej

Choroba Buergera – jak ją rozpoznać i leczyć

4 minuty czytania Młody mężczyzna, który pali papierosy, skarży się na drętwienie palców i ma na nich charakterystyczne zmiany, takie jak zasinienie albo trudno gojące się otarcia lub drobne skaleczenia, prawdopodobnie choruje na chorobę Buergera. Powinien niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Wczesna diagnoza oraz leczenie ma ogromne znaczenie – może uchronić od kalectwa.     Chorobę Buergera zwykle kojarzymy

Czytaj dalej

Udar mózgu

4 minuty czytania Każdy człowiek rodzi się z gładkimi, elastycznymi naczyniami. Wiele populacji świata zachowuje w zdrowiu swoje naczynia krwionośne i ma prawidłowe ciśnienie krwi przez całe życie. Może to również dotyczyć nas, jeżeli tylko poważnie podejdziemy do zasad zdrowego życia, zanim pojawi się choroba. Miliony ludzi leży sparaliżowanych z powodu przebytego udaru mózgu. Obok raka, udar jest

Czytaj dalej

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

2 minuty czytania Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy błon komórkowych czy syntezy niektórych hormonów. Spożyty tłuszcz, przy udziale kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, podlega w przewodzie pokarmowym przemianie w maleńkie cząsteczki możliwe do wchłonięcia przez organizm. W surowicy krwi tłuszcz wiąże się z

Czytaj dalej

Sprawdzaj swoje ciśnienie

1 minuta czytania Ciśnienie tętnicze krwi jest siłą, jaką przepływający strumień krwi wywiera na ścianę naczyń krwionośnych. Jego poziom uzależniony jest od pracy serca i stanu naczyń krwionośnych. Pomiaru ciśnienia krwi dokonuje się za pomocą aparatu zwanego sfigmomanometrem, a wartość podaje się w milimetrach słupa rtęci (mmHg). Metoda pomiaru jest prosta, tania i nie jest uciążliwa dla osoby

Czytaj dalej

Cholesterol w normie

2 minuty czytania Dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w pokarmie jest równe zeru. Organizm sam produkuje cholesterol na własne potrzeby. Cholesterol występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Pokarmy pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu. Aby zachować właściwy poziom cholesterolu we krwi, należy: Ograniczyć lub wyeliminować spożycie produktów zwierzęcych. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol i kwasy tłuszczowe nasycone. Wykazano również, że białko

Czytaj dalej

Najpopularniejsze artykuły

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.