Dania główne

Gołąbki bezmięsne

1 minuta czytania Gołąbki to jedna z potraw uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie. Kiedy jednak zostałam wegetarianką trudno było mi je zrobić aby były tak pyszne, jak mojej mamy nie wegetarianki. W końcu jednak udało i od 10 lat robię ten przepis. Te gołąbki mają niestety jedną wadę, kiedzy zaczynam je  jeść to trudno mi skończyć.  Po prostu

Czytaj dalej

Gryczanex – burgery z kaszy gryczanej

1 minuta czytania Życzyłabym sobie, aby kasza gryczna częściej gościła na moim stole ze  względu chociażby na rutynę (flawonoid). Jak niektóre źródła podają, 100 g kaszy dostarcza  jej tyle ile zawiera jedna tabletka Rutinoscorbinu. Polecam kaszę w super pysznej formie jako bezglutenowy, burger – Gryczanex. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/gryczanex-burger-z-kaszy-gryczanej-i-tofu/

Czytaj dalej

Hamburgery z kaszy gryczanej i cieciorki

1 minuta czytania Kasza gryczana pomimo, że jest bardzo odżywcza i polecana nie pojawia się u mnie zbyt często, a jeżeli już to właśnie w postaci kotletów. Dzisiaj chyba w najlepszej wersji bo z cieciorką i rozmarynem. Po prostu smakowa rewelacja. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl

Czytaj dalej

Kluseczki dyniowe

2 minuty czytania Czytałam zachwyty nad wszechstronnością dyni w kuchni. Lampiony są tym, co ja robiłam z dyni w swoim domu… W tej formie miała wstęp do kuchni. Czemu nie?Aż intensywność owych zachwytów wpłynęła i na mnie. zdecydowałam dać dyni szansę.Wystartowała w zupie dyniowej. I to był całkiem dobry start… Następny był pasztet z dyni z popularnego bloga.

Czytaj dalej

Kotleciki gryczane

1 minuta czytania Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach! Pyszna i zdrowa kasza podana w formie kotlecików to wyborne danie dla wegetarian, ale nie tylko. Kto, zatem powinien jeść kaszę gryczaną? Wszyscy, którzy ją uwielbiają, ale polecana jest między innymi: osobom chorym na cukrzycę, cierpiącym na chorobę niedokrwienną serca oraz  osobom prowadzącym stresujący tryb życia. Polecana

Czytaj dalej

Pesto z cukinii

1 minuta czytania Okazuje się, że pesto można zrobić nawet z cukinii. Czy ktoś z Was już próbował? Pesto z cukinii należy już do moich ulubionych. Sukces smakowy tkwi w podsmażeniu cukinii z solą i sproszkowanym czosnkiem na dość wysokim ogniu. Nie przypalamy! Nieodzownym dodatkiem, który sprawi, że dokładkom nie będzie końca jest idealnie podprażony słonecznik. Idealnie, znaczy,

Czytaj dalej

Pieczeń z tofu

1 minuta czytania Tofu jest tradycyjnym składnikiem dań orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Soja znana była przed wiekami i to właśnie z mleka sojowego w roku  164 n.e. w Chinach, wyprodukowano po raz pierwszy twarożek sojowy. Tofu jest bogatym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Daje się

Czytaj dalej

Pulpety jaglane

1 minuta czytania Większość z nas zna smak mięsnych pulpetów, ale może nie wszyscy jedli już pulpety wegetariańskie. Zachęcam do zrobienia tych prostych i smacznych pulpetów z kaszy jaglanej, których zaletą jest to, że nadają się szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa

Czytaj dalej

Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki

1 minuta czytania Kiedykolwiek czytam na temat wartości kaszy jaglanej to mam ochotę jeść ją trzy razy dziennie. Podoba mi się, że jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin z grupy B. Najbardziej jednak pociąga mnie w niej tak zwana krzemionka, która wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, mało tego wspomaga mineralizację kości. Tak moi drodzy kasza jaglana jest

Czytaj dalej

Dynia w stylu Hasselback

1 minuta czytania Hasselback nazwa choć długa i dziwna jak się okazuje pochodzi ze szwedzkiej restauracji gdzie poraz pierwszy podano ziemniaki w tym stylu w roku 1940. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwa technika polega ona na krojeniu cieniutke paski warzyw tak aby nie straciły one oryginalnego kształtu oraz pieczenie z przyprawami. Obecnie ta metoda przeżywa swój rozkwit.

Czytaj dalej

Najpopularniejsze artykuły

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.