Dania główne

Gołąbki bezmięsne

< 1 minut czytania Gołąbki to jedna z potraw uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie. Kiedy jednak zostałam wegetarianką trudno było mi je zrobić aby były tak pyszne, jak mojej mamy nie wegetarianki. W końcu jednak udało i od 10 lat robię ten przepis. Te gołąbki mają niestety jedną wadę, kiedzy zaczynam je  jeść to trudno mi skończyć.  Po prostu

Czytaj dalej

Gryczanex – burgery z kaszy gryczanej

< 1 minut czytania Życzyłabym sobie, aby kasza gryczna częściej gościła na moim stole ze  względu chociażby na rutynę (flawonoid). Jak niektóre źródła podają, 100 g kaszy dostarcza  jej tyle ile zawiera jedna tabletka Rutinoscorbinu. Polecam kaszę w super pysznej formie jako bezglutenowy, burger – Gryczanex. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/gryczanex-burger-z-kaszy-gryczanej-i-tofu/

Czytaj dalej

Hamburgery z kaszy gryczanej i cieciorki

< 1 minut czytania Kasza gryczana pomimo, że jest bardzo odżywcza i polecana nie pojawia się u mnie zbyt często, a jeżeli już to właśnie w postaci kotletów. Dzisiaj chyba w najlepszej wersji bo z cieciorką i rozmarynem. Po prostu smakowa rewelacja. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl

Czytaj dalej

Kluseczki dyniowe

2 minuty czytania Czytałam zachwyty nad wszechstronnością dyni w kuchni. Lampiony są tym, co ja robiłam z dyni w swoim domu… W tej formie miała wstęp do kuchni. Czemu nie?Aż intensywność owych zachwytów wpłynęła i na mnie. zdecydowałam dać dyni szansę.Wystartowała w zupie dyniowej. I to był całkiem dobry start… Następny był pasztet z dyni z popularnego bloga.

Czytaj dalej

Kotleciki gryczane

< 1 minut czytania Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach! Pyszna i zdrowa kasza podana w formie kotlecików to wyborne danie dla wegetarian, ale nie tylko. Kto, zatem powinien jeść kaszę gryczaną? Wszyscy, którzy ją uwielbiają, ale polecana jest między innymi: osobom chorym na cukrzycę, cierpiącym na chorobę niedokrwienną serca oraz  osobom prowadzącym stresujący tryb życia. Polecana

Czytaj dalej

Pesto z cukinii

< 1 minut czytania Okazuje się, że pesto można zrobić nawet z cukinii. Czy ktoś z Was już próbował? Pesto z cukinii należy już do moich ulubionych. Sukces smakowy tkwi w podsmażeniu cukinii z solą i sproszkowanym czosnkiem na dość wysokim ogniu. Nie przypalamy! Nieodzownym dodatkiem, który sprawi, że dokładkom nie będzie końca jest idealnie podprażony słonecznik. Idealnie, znaczy,

Czytaj dalej

Pieczeń z tofu

< 1 minut czytania Tofu jest tradycyjnym składnikiem dań orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Soja znana była przed wiekami i to właśnie z mleka sojowego w roku  164 n.e. w Chinach, wyprodukowano po raz pierwszy twarożek sojowy. Tofu jest bogatym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Daje się

Czytaj dalej

Pulpety jaglane

< 1 minut czytania Większość z nas zna smak mięsnych pulpetów, ale może nie wszyscy jedli już pulpety wegetariańskie. Zachęcam do zrobienia tych prostych i smacznych pulpetów z kaszy jaglanej, których zaletą jest to, że nadają się szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa

Czytaj dalej

Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki

< 1 minut czytania Kiedykolwiek czytam na temat wartości kaszy jaglanej to mam ochotę jeść ją trzy razy dziennie. Podoba mi się, że jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin z grupy B. Najbardziej jednak pociąga mnie w niej tak zwana krzemionka, która wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, mało tego wspomaga mineralizację kości. Tak moi drodzy kasza jaglana jest

Czytaj dalej

Dynia w stylu Hasselback

< 1 minut czytania Hasselback nazwa choć długa i dziwna jak się okazuje pochodzi ze szwedzkiej restauracji gdzie poraz pierwszy podano ziemniaki w tym stylu w roku 1940. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwa technika polega ona na krojeniu cieniutke paski warzyw tak aby nie straciły one oryginalnego kształtu oraz pieczenie z przyprawami. Obecnie ta metoda przeżywa swój rozkwit.

Czytaj dalej
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.