Obiady

Pierogi z suszonymi pomidorami

< 1 minut czytania Nadzienie do pierogów raczej zaskakujące i oczywiście nie typowe, ale warte trudu zawijania każdego pierożka. Wzorowałm  na przepisie specialisty od żywienia, Romana P. i muszę przyznać, że połącznie orzechów, bakłażana i pomidorów jest już samo wsobie pyszne. Powodzenia. źródło: zdrowienatalerzu.pl 

Czytaj dalej

Zupa serowa z brokułami

< 1 minut czytania Nie wiem jaka historia wiąże się z tą zupą i kto ją wymyślił, ale wiem jedno, w USA jest naprawdę popularna. Wiąże się to zapewne z genialnym połączniem kremowej konsystencji sera z delikatnie ugotowanymi brokułami. Zapewniam, że ta zupa już po pierwszym razie zagości na stałe w waszym menu. Dzisiaj, u nas w przepysznej wersj wegańskiej.

Czytaj dalej

Kluseczki dyniowe

2 minuty czytania Czytałam zachwyty nad wszechstronnością dyni w kuchni. Lampiony są tym, co ja robiłam z dyni w swoim domu… W tej formie miała wstęp do kuchni. Czemu nie?Aż intensywność owych zachwytów wpłynęła i na mnie. zdecydowałam dać dyni szansę.Wystartowała w zupie dyniowej. I to był całkiem dobry start… Następny był pasztet z dyni z popularnego bloga.

Czytaj dalej

Kotleciki gryczane

< 1 minut czytania Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach! Pyszna i zdrowa kasza podana w formie kotlecików to wyborne danie dla wegetarian, ale nie tylko. Kto, zatem powinien jeść kaszę gryczaną? Wszyscy, którzy ją uwielbiają, ale polecana jest między innymi: osobom chorym na cukrzycę, cierpiącym na chorobę niedokrwienną serca oraz  osobom prowadzącym stresujący tryb życia. Polecana

Czytaj dalej

Surówka z jarmużu

< 1 minut czytania Jarmuż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy K i C, wapnia. Podobnie jak brokuły oraz warzywa kapustne zawiera sulforafan. Sulforafan jest związkiem posiadającym właściwości przeciwnowotworowe.

Czytaj dalej

Pesto z cukinii

< 1 minut czytania Okazuje się, że pesto można zrobić nawet z cukinii. Czy ktoś z Was już próbował? Pesto z cukinii należy już do moich ulubionych. Sukces smakowy tkwi w podsmażeniu cukinii z solą i sproszkowanym czosnkiem na dość wysokim ogniu. Nie przypalamy! Nieodzownym dodatkiem, który sprawi, że dokładkom nie będzie końca jest idealnie podprażony słonecznik. Idealnie, znaczy,

Czytaj dalej

Prosta musztarda z namoczonej gorczycy

< 1 minut czytania Musztarda jest produktem, który znajdziemy w każdym sklepie. Taka nasza kuchnia. Jednak dobra musztarda bez octu spirytusowego, cukru, barwników i innych cudów, jest towarem deficytowym. Luksusowym wręcz. Nawet tzw. tradycyjne musztardy mają receptury „wzbogacane” w polepszacze i wzmacniacze choć naturalnego pochodzenia (w końcu człowiek jeszcze nie stworzył nic a jedynie przekształca, przerabia, oczyszcza produkty natury… nawet farmakologia tworzy na bazie naturalnych składników robiąc

Czytaj dalej

Surówka z selera i orzechów

< 1 minut czytania Surówka z selera jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko – najlepiej kwaśne – oraz lekko podprażony słonecznik i orzechy włoskie, czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego, ale ta z olejem winogronowym jest

Czytaj dalej

Majonez z serka tofu

< 1 minut czytania Taki majonez może pomóc nam zaoszczędzić wiele czasu w kuchni, gdyż jest niezwykle prosty, a do tego ze wszystkich majonezów roślinnych najbardziej przypomina ten tradycyjny. Wystarczy użyć zwykłe tofu i trochę przypraw. Majonez z tofu to dobre źródło białka, wapnia i żelaza oraz ZERO cholesterolu. źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – majonez

Czytaj dalej
Przewiń do góry