Obiady

Zupa z czerwonej soczewicy, curry i mleka kokosowego

< 1 minut czytania 15 minut i obiadek gotowy. Takie dania to dla wielu z nas idealne rozwiązanie, bo przecież jesteśmy tak zapracowani, że brakuje nam czasu i sił na długie gotowanie. Ten przepis to połączenie prostoty, zdrowia oraz  nutki oryginalnego smaku – kolendry, kokosa i curry. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to nie ma czego się obawiać.

Czytaj dalej

Pieczeń z tofu

< 1 minut czytania Tofu jest tradycyjnym składnikiem dań orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Soja znana była przed wiekami i to właśnie z mleka sojowego w roku  164 n.e. w Chinach, wyprodukowano po raz pierwszy twarożek sojowy. Tofu jest bogatym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Daje się

Czytaj dalej

Sos z bakłażanem

< 1 minut czytania Wielką zaletą tego dania, czyli mojego bakłażana z pomidorami, jest jego elastyczność pod względem temperatury podania. Wspaniale smakuje gorący, zdjęty prosto z kuchenki jak i serwowany w upale dni w temperaturze pokojowej.

Czytaj dalej

Pulpety jaglane

< 1 minut czytania Większość z nas zna smak mięsnych pulpetów, ale może nie wszyscy jedli już pulpety wegetariańskie. Zachęcam do zrobienia tych prostych i smacznych pulpetów z kaszy jaglanej, których zaletą jest to, że nadają się szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa

Czytaj dalej

Sos z tofu

< 1 minut czytania Sos z tofu to wspaniała wegańska alternatywa majonezu. Można go wykorzystać jako sos do sałatki lub smarowidło do chleba. Dodając ulubione przyprawy tworzymy własne smaki.

Czytaj dalej

Zupa ziemniaczana

< 1 minut czytania Ta sycąca i smaczna zupa rozgrzewa w pełnym tego słowa znaczeniu.

Czytaj dalej

„Parmezan” – wegański

< 1 minut czytania Tego przepisu  na parmezan jeszcze nie znacie i nie znajdziecie go na wegańskich blogach. Zerknijcie  na skład a zobaczycie, że nie użyłam w nim orzechów, które są składnikiem wielu „parmezanowych”przepisów.  W mojej kuchni ten wegański parmezan sprawdza się fantastycznie.

Czytaj dalej

Sos żurawinowy

< 1 minut czytania Pyszny i zdrowy sos żurawinowy jest wyjątkowym i odżywczym dodatkiem do wszelkich możliwych dań nie tylko na Boże Narodzenie. Wystarczy trochę wyobraźni i zamiłowania do żurawiny, aby zrealizować całe mnóstwo kulinarnych pomysłów!

Czytaj dalej

Zupa ziemniaczana z porem i cieciorką

< 1 minut czytania A to ciekawe… „Szeroko zakrojone zmiany stylu życia już po jednym roku są w stanie doprowadzić do regresji nawet najdalej posuniętej miażdżycopochodnej choroby naczyń wieńcowych i to bez stosowania leków obniżających cholesterol.” („Zatrzymać młodość” dr R. Pawlak) źródło: http://zdrowienatalerzu.pl

Czytaj dalej

Przystawki warzywne

< 1 minut czytania Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.„Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.

Czytaj dalej
Przewiń do góry