Przystawki

Lniane chipsy paprykowe

< 1 minut czytania Chipsy to zmora dietetyków i jednocześnie miłość… zwykłych ludzi… Chrupie się je cudownie, smak mają intensywny, cenę przystępną, no i… te reklamy… Czy jest ktoś nie znający hasła: Są chipsy, jest zabawa!? Nawet, jeśli oglądamy klipy z przymrużeniem oka, w głowie pozostaje skojarzenie, które powoduje, że widząc znajome opakowanie chipsów na półce sklepowej, pojawia się myśl: O! A może

Czytaj dalej

Pieczarkowe zapiekanki

< 1 minut czytania Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy „pieczarkowe zapiekanki”. Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.

Czytaj dalej

Pierogi z suszonymi pomidorami

< 1 minut czytania Nadzienie do pierogów raczej zaskakujące i oczywiście nie typowe, ale warte trudu zawijania każdego pierożka. Wzorowałm  na przepisie specialisty od żywienia, Romana P. i muszę przyznać, że połącznie orzechów, bakłażana i pomidorów jest już samo wsobie pyszne. Powodzenia. źródło: zdrowienatalerzu.pl 

Czytaj dalej

Prosta musztarda z namoczonej gorczycy

< 1 minut czytania Musztarda jest produktem, który znajdziemy w każdym sklepie. Taka nasza kuchnia. Jednak dobra musztarda bez octu spirytusowego, cukru, barwników i innych cudów, jest towarem deficytowym. Luksusowym wręcz. Nawet tzw. tradycyjne musztardy mają receptury „wzbogacane” w polepszacze i wzmacniacze choć naturalnego pochodzenia (w końcu człowiek jeszcze nie stworzył nic a jedynie przekształca, przerabia, oczyszcza produkty natury… nawet farmakologia tworzy na bazie naturalnych składników robiąc

Czytaj dalej

„Parmezan” – wegański

< 1 minut czytania Tego przepisu  na parmezan jeszcze nie znacie i nie znajdziecie go na wegańskich blogach. Zerknijcie  na skład a zobaczycie, że nie użyłam w nim orzechów, które są składnikiem wielu „parmezanowych”przepisów.  W mojej kuchni ten wegański parmezan sprawdza się fantastycznie.

Czytaj dalej

Przystawki warzywne

< 1 minut czytania Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.„Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.

Czytaj dalej
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.