Kuchnia

Pasta z papryki i grillowanej cukinii

< 1 minut czytania Jednak papryka, to papryka. Do tego szczyt sezonu a papryka polska, więc dodatkowo cała masa fitosubstancji. Gotować jej nie chciałam, bo lubię surową. Poszło więc w stronę pasty. A co dodać? Cukinię, którą piekłam razem z bakłażanem i pieczony czosnek, który dorzuciłam kiedyś obok piekących się chlebków (a nuż się przyda a piekarnika dla główki

Czytaj dalej

Ciasteczka z gruszki i pietruszki

< 1 minut czytania Na ostatniej degustacji ku wielkiemu zaskoczeniu i radości obecnych serwowałam budyń z korzenia pietruszki z tej strony (bo i pieczona pietruszka jest niezwykle smaczna) podany z surową gruszką. Nie było siły. Pomysły zaczęły lęgnąć się w głowie w tempie szaleńczym. Pomysły też szaleńcze 😉 Jako najbardziej rozsądny uznałam pomysł na ciasteczka z pietruszką i gruszką właśnie. Gra

Czytaj dalej

Pasta z groszku w wersji raw

< 1 minut czytania Bardzo lubię pastę z zielonego groszku (nie fasolka, ale prawie) i robię ją od wielu lat. Do niedawna robiłam z groszku zapuszkowanego 😉 Puszki jednak cieszą się wątpliwą reputacją, bo aluminium, bo sól, bo minimum witamin itp. Mrożonki tez nie pierwsza świeżość, ale i tak lepiej niż pucha. No, najlepszy jest groszek latem, zieleniutki, chrupiący,

Czytaj dalej

Koktajl przez duże C

< 1 minut czytania Zbyt mała ilość witaminy C w diecie manifestuje się osłabieniem, bladością skóry i błon śluzowych, pękaniem drobnych naczynek krwionośnych a nawet bólem głowy. Witamina ta jest niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem i niezbędna w naszej codziennej diecie, dlatego zachęcam do zrobienia koktajlu w skład którego wchodzą owoce i warzywa z najwyższą zawartością witaminy C.

Czytaj dalej

Ciasto ze słodkim ziemniakiem

< 1 minut czytania Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źródłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry. Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka

Czytaj dalej

Hamburgery z kaszy gryczanej i cieciorki

< 1 minut czytania Kasza gryczana pomimo, że jest bardzo odżywcza i polecana nie pojawia się u mnie zbyt często, a jeżeli już to właśnie w postaci kotletów. Dzisiaj chyba w najlepszej wersji bo z cieciorką i rozmarynem. Po prostu smakowa rewelacja. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl

Czytaj dalej

Pieczarkowe zapiekanki

< 1 minut czytania Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy „pieczarkowe zapiekanki”. Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.

Czytaj dalej

Pasta z serka tofu z jarmużem

< 1 minut czytania Ta biało-zielona pasta to szybkie i proste danie na kanapkę. Jarmuż dodaje delikatnego smaku oraz bogactwo witamin i soli mineralnych. Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dziennym jest dodawanie dwóch, trzech

Czytaj dalej

Czekoladowe ciasteczka

< 1 minut czytania Ciasteczka czekoladowe są dobrą alternatywą dla tradycyjnych deserów. Są dobrym źródłem np. wapnia, potasu, fosforu, magnezu, białka i błonnika. Nie zawierają cholesterolu i konserwantów. Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Czekoladowe ciasteczka

Czytaj dalej

Pasztecik z czerwonej soczewicy

< 1 minut czytania Pasztet typu a’la kiełbaska z soczewicy to doskonała potrawa szczególnie na szkolne kanapki. Soczewica czerwona bowiem jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w białko, wapń i żelazo. Dzieci chętnie ją polubią!

Czytaj dalej
Przewiń do góry