
„Wędlinka” z płatków grochu
< 1 minut czytania Wśród moich ulubionych ziarenek strączkowych, groch na pewno pojawia się często w mojej kuchni. Tym razem w postacji plasterków wegańskiej „wędlinki”, choć to słówko ni
Strona główna Kuchnia Pasty i pasztety
< 1 minut czytania Wśród moich ulubionych ziarenek strączkowych, groch na pewno pojawia się często w mojej kuchni. Tym razem w postacji plasterków wegańskiej „wędlinki”, choć to słówko ni
< 1 minut czytania Są pasty, do których wracam ilekroć mam kiepski humor. Wtedy wiem, że razem z nimi wrócą miłe wspomnienia, ciepełko i uśmiech. Do tych cudów należy
< 1 minut czytania Pasta rodem z Meksyku (najlepsza w ich wykonaniu). Sekret tkwi nie tylko w dobrze dojrzałym awokado, ale także odpowiedniej ilości soku z cytryny i soli.Coś
< 1 minut czytania Ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu choroby nadciśnieniowej jest właściwe odżywianie. Odżywianie, które zapobiega powstawaniu procesów miażdżycowych i zdecydowanie ogranicza spożycie soli. Wielu specjalistów uważa,
< 1 minut czytania Jednak papryka, to papryka. Do tego szczyt sezonu a papryka polska, więc dodatkowo cała masa fitosubstancji. Gotować jej nie chciałam, bo lubię surową. Poszło więc
< 1 minut czytania Bardzo lubię pastę z zielonego groszku (nie fasolka, ale prawie) i robię ją od wielu lat. Do niedawna robiłam z groszku zapuszkowanego 😉 Puszki jednak
< 1 minut czytania Ta biało-zielona pasta to szybkie i proste danie na kanapkę. Jarmuż dodaje delikatnego smaku oraz bogactwo witamin i soli mineralnych. Mimo, że jarmuż pochodzi z
< 1 minut czytania Pasztet typu a’la kiełbaska z soczewicy to doskonała potrawa szczególnie na szkolne kanapki. Soczewica czerwona bowiem jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w białko,
< 1 minut czytania Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy
< 1 minut czytania Ten pasztet robię dla mojej rodziny i na szkoły zdrowego gotowania już od 20 lat. Zielona soczewica jest smaczna i nie trzeba jej dużo doprawiać.