Prawidłowy sposób odżywiania – obok higieny i właściwego trybu życia – jest czynnikiem odgrywającym szczególną rolę w profilaktyce większości chorób. Owszem, bezpośrednią przyczyną wielu stanów chorobowych są wirusy oraz bakterie, jednakże dobrze odżywiony organizm będzie się skutecznie bronił przed wtargnięciem i rozwojem drobnoustrojów wywołujących chorobę.
Następstwa niedoboru składników odżywczych
Niedobory żywieniowe ułatwiają zarazkom przeniknięcie do wnętrza organizmu i utworzenie ognisk chorobowych, a także wydłużenie procesu powrotu do zdrowia. Następstwem infekcji jest z kolei pogłębienie istniejących niedoborów składników odżywczych. Dzieje się to na kilka sposobów. Choroba wiąże się ze stanem zmniejszonego łaknienia i wchłaniania, ograniczając ilość składników koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu. Po drugie – obecność bakterii i wirusów zapoczątkowuje uruchomienie mechanizmu wykorzystywania rezerw składników pokarmowych, na przykład cynku, witaminy A, a także C. Wiele badań wskazuje, że zarówno niedobory białek, wysokiej jakości węglowodanów, tłuszczów (głównie nienasyconych), a także niedobory witamin i składników mineralnych pogłębiają podatność na infekcje. Ich uzupełnienie przyczynia się do wzmocnienia mechanizmów odpornościowych i uaktywnienia obrony przed zakażeniem.
Strzeżmy się cukru
Dieta większości z nas jest bardzo często niedoborowa, ale paradoksalnie – w znacznie większym stopniu niż jest to konieczne – pokrywane jest zapotrzebowanie na kalorie, białko zwierzęce, tłuszcze nasycone, nie mówiąc już o cukrze. Ten ostatni jest zdecydowanie niepożądany w naszej diecie – szczególnie podczas infekcji czy choroby. Częstym następstwem upodobań do słodyczy bywają niedobory cynku, wapnia, magnezu, żelaza, a także witamin – D3, B, C. Biały cukier zasłużenie nosi miano „złodzieja witamin i minerałów”.
[the_ad id=”4052″]
Jak za pomocą diety wspomagać układ odpornościowy?
Istnieje grupa składników szczególnie ważnych dla podniesienia odporności. Należą do nich: witamina A, E, C, B complex, cynk, żelazo, selen, koenzym Q10, białka.
Dieta przeciw infekcjom
Zdrowa dieta powinna opierać się na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, tzn. nierafinowanych kaszach, brązowym ryżu, razowym żytnim czy gryczanym pieczywie. Obok węglowodanów złożonych (w tym poprawiającego perystaltykę jelit błonnika) i białka, dostarczają one witamin z grupy B, pierwiastków mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza. Obok warzyw (kwaszonych, gotowanych, duszonych i surowych) na naszym stole powinny znaleźć się nasiona roślin strączkowych – jako cenne źródło białka, zaś olej lniany jako dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cennym uzupełnieniem diety, z uwagi na bardzo dużą zawartość składników mineralnych i witamin, powinny być zjadane codziennie: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy. Naturalne antybiotyki w diecie to: czosnek, cebula, chrzan, rzeżucha. Nie można też zapominać o piciu wody – najlepiej z dodatkiem soku z cytryny.
Aminokwasy (składniki białek)
Różnorodność pożywienia zapewnia obecność w diecie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Pracę układu immunologicznego wzmacnia ponadto aminokwas tryptofan, ważny dla syntezy wielu białek, między innymi immunoglobulin. Można go znaleźć między innymi w czarnej rzodkwi, burakach ćwikłowych, bananach, szpinaku, pomidorach, burakach.