Leczenie naturalne

Dieta choroby autoimmunologiczne

Co jeść w chorobach autoimmunologicznych?

5 minut czytania Zła wiadomość to ta, że choroby autoimmunologiczne wymagają długiego leczenia. A dobra? Stosując właściwy sposób odżywiania możemy zatrzymać postęp choroby – nawet do końca życia – oraz złagodzić jej skutki. Dietetycy zwracają uwagę, aby nasze pożywienie dostarczało niezbędnych składników w optymalnych ilościach, czyli aby dieta była pełnowartościowa. W przypadku chorób autoimmunologicznych, w tym np. choroby

Czytaj dalej

Kobiety z rakiem piersi powinny spożywać więcej warzyw i owoców

2 minuty czytania Niektóre badania sugerują, że kobiety, których diety są bogatsze w warzywa i owoce, żyją dłużej. W badaniach przeprowadzonych w Australii obserwowano 103 kobiety przez sześć lat od momentu zdiagnozowania raka piersi. Stwierdzono, że te z nich, które spożywały najwięcej owoców i warzyw bogatych w beta-karoten i witaminę C, miały największe szanse przeżycia. Naukowcy podzielili kobiety

Czytaj dalej

Kichaj na przeziębienie!

3 minuty czytania Przeziębienie – to najczęściej występujące wirusowe schorzenie górnych dróg oddechowych. Może je powodować ponad 200 różnego rodzaju wirusów. Z powodu tak dużej ich liczby, organizm nie jest w stanie wypracować do końca skutecznych mechanizmów obronnych przeciwko każdemu z nich. Dlatego też dość często zaziębiamy się – osoby dorosłe chorują przeciętnie 2 do 3, a dzieci

Czytaj dalej

Jak poprawić metabolizm?

3 minuty czytania Jakkolwiek na wiek, płeć czy uwarunkowania genetyczne nie mamy wpływu, istnieje wiele obszarów, nad którymi możemy sprawować pełną kontrolę. Stosując się do kilku wskazówek, jesteśmy w stanie przyspieszyć tempo metabolizmu nawet o 50 procent. Metabolizm – to całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach. Określa zużycie energii potrzebnej do wykonywania

Czytaj dalej

Pestki dyni na robaki czyli domowy sposób na odrobaczania

2 minuty czytania Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie – zwalczają wszystkie pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak: owsiki, tasiemiec i glista ludzka. W przeciwieństwie do leków pestki dyni nie powodują działań niepożądanych, dlatego bez obaw można je podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak stosować pestki dyni, by zwalczyć pasożyty jelitowe?

Czytaj dalej

Zdrowy styl życia może zdziałać cuda

3 minuty czytania Praktykowanie zasad zdrowego stylu życia może nas uchronić przed chorobą, przedwczesną śmiercią, a nawet może wyraźnie przedłużyć nam życie. Podjęcie wysiłku w ich wypracowaniu jest bezcenną inwestycją. Słuszność tego pokazującą tysiące badań naukowych. Bardzo interesujące badania przeprowadził dr. Lester Breslow w Kalifornii. Dotyczyły one wpływu siedmiu zwyczajów na długość życia i stan zdrowia społeczeństwa. Dr

Czytaj dalej

Płatki róży – co można z nich zrobić

4 minuty czytania Płatki róży, królowej ogrodu, upajają nie tylko zapachem, ale i smakiem. Można delektować się ich widokiem, oddać się zapomnieniu w aromatycznej różanej kąpieli, podarować skórze trochę luksusu smarując ją różanym olejkiem lub po prostu przyrządzić sobie z nich pyszną kanapkę. Najlepiej zerwać je przed południem, kiedy rosa już wyparowała i nie padało przez co najmniej dwa ostatnie

Czytaj dalej

Co to jest astma oskrzelowa?

3 minuty czytania Astma oskrzelowa to schorzenie, na które choruje prawie dwa miliony pacjentów w Polsce, a szacuje się, że 70% chorych nie jest zdiagnozowanych („Alergie” D. Myłek, Wyd. W.A.B., Warszawa 2010, str. 91). Astmę stwierdza się już u niemowląt i małych dzieci. Zaobserwowano, że częściej chorują mieszkańcy miast, niż wsi. Na wzrost zachorowalności ma też wpływ dieta.

Czytaj dalej

Mikroflora jelitowa a otyłość

2 minuty czytania GŁODNI JEDZĄ WIĘCEJNajczęstszą przyczyną nadmiernego apetytu jest niezaspokojony głód. Wynika on z niedoboru w pożywieniu niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi, bądź upośledzonego ich wchłaniania. Organizm domaga się uzupełnienia składników, których zabrakło w zjedzonym niepełnowartościowym pokarmie. Paradoksem jest, że ludzie otyli często są niedożywieni. DYSBIOZA – JEDNA Z PRZYCZYN OTYŁOŚCIW procesie trawienia i przyswajania pokarmu niebagatelną rolę

Czytaj dalej

Czarnuszka – znasz jej właściwości i zastosowanie?

6 minut czytania Na co pomaga czarnuszka i olej z czarnuszki? Wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny czarnuszka stanowi niezrównany oręż, aby się z nim rozprawić. Również wszędzie tam, gdzie szwankuje system immunologiczny. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nasionka czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji, z czego część zapewne nie została jeszcze przez naukowców odkryta. To prawdziwa

Czytaj dalej
Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.