Leczenie naturalne

Zespół jelita drażliwego – jak leczyć naturalnie?

2 minuty czytania Zespół jelita drażliwego jest częstym zaburzeniem funkcjonowania jelita, na które do tej pory nie odnaleziono żadnego lekarstwa. Objawy wiążące się z tym schorzeniem to przewlekły i powracający ból brzucha, skurcze, wzdęcia, gazy oraz zaburzona defekacja (zatwardzeniabiegunki). Zespół jelita drażliwego jest również znany jako niestrawność na tle nerwowym oraz skurcze jelita grubego i jest najczęściej występującym

Czytaj dalej

Siemię lniane – lek czy pożywienie?

2 minuty czytania Len charakteryzuje się dużą zawartością oleju, który ze wszystkich roślin oleistych zawiera największą ilość, pod względem procentowym, obu rodzajów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), to znaczy kwasu linolenowego (omega-3) i kwasu linolowego (omega-6). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów; nie są wytwarzane przez organizm, co oznacza, że muszą być dostarczane

Czytaj dalej

Jak zapobiegać grypie i przeziębieniu?

3 minuty czytania JAK ZAPOBIEGAĆ GRYPIE I PRZEZIĘBIENIU? Znowu zaczął się katar u twoich dzieci? Cała rodzina kaszle, a rano obudził cię ból gardła? Sezon na grypę i przeziębiania w pełni – warto więc dowiedzieć się jak w naturalny sposób nabrać odporności. CO WPŁYWA NA ODPORNOŚĆ? Na sprawność naszego układu odpornościowego wpływa wiele czynników. Prowadząc właściwy tryb życia(odpowiednie

Czytaj dalej

Kilka praktycznych rad, kiedy jesteś w depresji

2 minuty czytania Życie nie zawsze jest jak koszyk pięknych, dojrzałych gruszek – może się zdarzyć, że znajdziesz się w dołku! Jeśli cierpiałeś z powodu depresji, to wiesz, co to oznacza. Czujesz się samotny i nikt cię nie rozumie. Trudno zebrać myśli. Wszystko wymaga dodatkowego wysiłku. Czujesz się emocjonalnie wypłukany i zmęczony, nie potrawisz się na niczym skupić. Tracisz

Czytaj dalej

Brokuły dobre na wzrok

< 1 minut czytania Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine odkryli nowe właściwości substancji o nazwie  sulforaphane – antyoksydantu naturalnie występującego w brokułach i ich kiełkach. Zaobserwowano, że sulforaphane może być istotną pomocą w zapobieganiu ślepocie. Komórki siatkówki oka są niezwykle wrażliwe na działanie oksydantów, szczególnie wywoływanych przez promieniowanie UV. W miarę gdy się starzejemy,  mechanizmy ochronne funkcjonujące w

Czytaj dalej

Witamina D – witamina słońca

4 minuty czytania Skóra wytwarza witaminę D z promieni ultrafioletowych, dlatego witamina D nosi nazwę witaminy słońca. Witamina D rozpuszcza się w tłuszczach i jest konieczna do regulowania wielu funkcji w organizmie, wspomaga system immunologiczny, gruczoł tarczycy czy układ krążenia. Reguluje również wchłanianie oraz poziom różnych minerałów we krwi, w szczególności poziom wapnia. Mimo że jakiś czas temu przypisywano witaminie D jedynie odpowiedzialność za

Czytaj dalej

Morwa czarna – zapomniany owoc

3 minuty czytania Niedawno moi znajomi, fascynaci ogródków, poczęstowali mnie czarnymi owocami. Zaintrygowana zjadłam garść niezidentyfikowanych obiektów. Owoce wyglądające jak jeżyny miały przyjemną konsystencję i słodko-kwaśny smak. Rozpływały się w ustach a palce już po chwili przypominały kilkugodzinne zbieranie jagód w lesie.Znajomi przekonywali, że podobno są nieprawdopodobnie zdrowe, ale mają jedną poważną wadę: świeże owoce są ogólnie mało

Czytaj dalej

Jak leczymy naturalnie przeziębienie?

3 minuty czytania Kilka wskazówek jak leczyć naturalnie przeziębienie. 1. W mieszkaniu należy utrzymywać komfortową temperaturę. Nie wolno dopuszczać do powstawania przeciągów. Nie należy się przegrzewać (zbyt ciepło ubierać), ale też nie można się wychładzać. Marznięcie nóg powoduje skurcz naczyń krwionośnych w nosie, powiększając jego zatkanie. 2. W czasie leczenia przeziębienia konieczna jest również odpowiednia wilgotność powietrza. Do nawilżania powietrza

Czytaj dalej

Skarby z ula

2 minuty czytania Produkty pszczele są najstarszymi uniwersalnymi lekarstwami, jakie stosowała ludzkość. Miód Miód powstaje z nektaru kwiatowego roślin miododajnych, jak również ze spadzi. Jest od dawien dawna ceniony za jego właściwości lecznicze. Miód stosowany jest często w stanach przeziębieniowych. Najlepsze efekty uzyskuje się na początku procesu chorobowego. Zwiększa on wówczas odporność organizmu i chroni drogi oddechowe przed

Czytaj dalej

Synteza natury

2 minuty czytania Budowa oraz skład chemiczny warzyw i owoców od dawna nie są już tajemnicą. Bez problemu na drodze biochemicznej syntezy można niemal w całości „stworzyć” sztuczną cytrynę czy marchewkę. No właśnie, niby to samo, a jednak …..Czy spożywanie „syntetycznych” warzyw i owoców może w pełni zastąpić nam oryginały? Dzisiaj po wielu latach badań naukowych wiemy, że

Czytaj dalej
Przewiń do góry