Primavika
Ostatnia aktualizacja:
2 grudnia, 2024

Firma Primavika produkuje zdrowe i smaczne wyroby wegetariańskie bez cholesterolu, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów a także bez glutaminianu sodu. Oferuje dania obiadowe, łatwe i szybkie do przygotowania.
Jesteśmy firmą rodzinną. Temat zdrowego stylu życia, w tym właściwego odżywiania, był niezmiernie ważny dla naszej rodziny i przekazywany z pokolenia w pokolenie. Z taką też świadomością, wychodząc naprzeciw ogromnym potrzebom społeczeństwa, od lat osiemdziesiątych organizowaliśmy programy edukacyjne, takie jak Szkoły Zdrowego Gotowania, podczas których przekazywaliśmy innym wiedzę na temat wyboru właściwego pożywienia i jego przygotowania. W roku 1998 rozpoczęliśmy działalność jako firma Primavika, zakupując zakład przetwórstwa owoców i warzyw, który to umożliwił realizację naszych marzeń – produkcję zdrowej żywności.
Swoją działalność rozpoczęliśmy od produkcji linii dań obiadowych. I jak to często w firmach rodzinnych bywa, pierwsze dania wegetariańskie powstały w oparciu o domowe przepisy na fasolkę, leczo i gulasz.
Rok później wprowadziliśmy produkcję pasztetów do smarowania pieczywa, głównie na bazie soi i cieciorki. W tym samym roku rozpoczęliśmy także produkcję masła orzechowego, za które w 2005 roku zostaliśmy laureatem III Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów NAJLEPSZE W POLSCE – THE BEST IN POLAND. W 2004 roku rozpoczęliśmy produkcję produktów ekologicznych z certyfikatem Bioekspert.
Głównym naszym celem jest produkowanie wyrobów bez składników pochodzenia zwierzęcego, bez cholesterolu, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, a także bez glutaminianu sodu. Naszym celem jest również pozyskiwanie surowców z rodzimych i sprawdzonych źródeł, niemodyfikowanych genetycznie. Dziś z dumą możemy stwierdzić, że produkowane przez nas wyroby w pełni realizują założone cele.
Obecnie produkujemy trzy linie produktów konwencjonalnych: dania obiadowe, pasty i pasztety do smarowania pieczywa oraz masła orzechowe, a także linie produktów ekologicznych z certyfikatem: dania obiadowe EKO, pasztety do smarowania pieczywa EKO, musztardy EKO i ketchupy EKO. W 2012 roku do grona produktów konwencjonalnych dołączyliśmy pasty drożdżowe w pięciu smakach, hummus w trzech smakach, jak również masło sezamowe, migdałowe i tahini.
Ciągle pracujemy nad poszerzeniem gamy naszych produktów. Zakład produkcyjny, który mieści się w Lutomiu koło Sierakowa, wyposażamy w coraz nowocześniejsze urządzenia techniczne.
Paweł Skrzypczak
Prezes Firmy