Kuchnia

Zielone masełko

< 1 minut czytania Z czym kojarzy się zielony kolor? Ogrodnikom z wiosenną świeżą trawą…którą trzeba wypielić 😉 Miejskim mieszkańcom z kawałkiem ciszy (ciekawy jest mechanizm ustalania poziomu hałasu dla ciszy ;-)) w środku zgiełku miasta. Znanym mi wielbicielom komedii najprzystojniejszym zielonym amantem czyli Shrekiem. Mnie natomiast zdecydowanie z najlepszymi koktajlami świata – zielonymi smoothie… Cudo, słodko – wytrawne,

Czytaj dalej

Dynia w stylu Hasselback

< 1 minut czytania Hasselback nazwa choć długa i dziwna jak się okazuje pochodzi ze szwedzkiej restauracji gdzie poraz pierwszy podano ziemniaki w tym stylu w roku 1940. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwa technika polega ona na krojeniu cieniutke paski warzyw tak aby nie straciły one oryginalnego kształtu oraz pieczenie z przyprawami. Obecnie ta metoda przeżywa swój rozkwit.

Czytaj dalej

Barszcz – krem

< 1 minut czytania Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków to fantastyczna zmiana w tradycyjnym polskim jadłospisie. Jakoś długo nie mogłam się przełamać na zrobienie tego przepisu, ale wystarczyło, że raz spróbowałam u mojej przyjaciółki Kasi. Przepis na tyle mi zasmakował, że tym roku postanowiłam mój tradycyjny przepis na barszczyk zamienić na barszczyk-krem z uszkami. Zachęcam Was do sprawdzenia przepisu

Czytaj dalej

Szarlotka

< 1 minut czytania Na świecie co 5s ktoś jest zdiagnozowany cukrzycą, a co 10s ktoś umiera wskutek tej choroby. Pomimo tego, że cukrzycy można zapobiec wiele milionów osób cierpi na tę chorobę. Zapobiegajmy już dzisiaj, zmieniając naszą dietę, sięgając między innymi po zdrowe słodkości. Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Szarlotka

Czytaj dalej

Warzywniaczek

< 1 minut czytania Mniszek lekarski – jedno z najstarszych ziół leczniczych o szerokim zastosowaniu, uznaje się za środek tonizujący wątrobę, moczopędny i oczyszczający krew, zaś najlepszymi warzywami naturalnie oczyszczającymi organizm są buraki. Zachęcam do zrobienia “warzywniaczka” szczególnie wiosną, kiedy to na naszych łąkach pojawia się zielony mniszek.Uwaga: Mniszek lekarski jest dostępny w kilku postaciach: suszonych liści, zasuszonego korzenia, herbaty,

Czytaj dalej
Przewiń do góry