Kuchnia

Gołąbki bezmięsne

< 1 minut czytania Gołąbki to jedna z potraw uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie. Kiedy jednak zostałam wegetarianką trudno było mi je zrobić aby były tak pyszne, jak mojej mamy nie wegetarianki. W końcu jednak udało i od 10 lat robię ten przepis. Te gołąbki mają niestety jedną wadę, kiedzy zaczynam je  jeść to trudno mi skończyć.  Po prostu

Czytaj dalej

Ciasteczka z goji i quinoa

< 1 minut czytania Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji. Suszone, z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witamin: C, A i E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej betakarotenu niż marchew oraz więcej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się

Czytaj dalej

Gryczanex – burgery z kaszy gryczanej

< 1 minut czytania Życzyłabym sobie, aby kasza gryczna częściej gościła na moim stole ze  względu chociażby na rutynę (flawonoid). Jak niektóre źródła podają, 100 g kaszy dostarcza  jej tyle ile zawiera jedna tabletka Rutinoscorbinu. Polecam kaszę w super pysznej formie jako bezglutenowy, burger – Gryczanex. źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/gryczanex-burger-z-kaszy-gryczanej-i-tofu/

Czytaj dalej

Guacamole, pasta z awokado

< 1 minut czytania Pasta rodem z Meksyku (najlepsza w ich wykonaniu). Sekret tkwi nie tylko w dobrze dojrzałym awokado, ale także odpowiedniej ilości soku z cytryny i soli.Coś zamiast masła? Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Pasta z Awokado

Czytaj dalej

Zupa ogórkowa na surowo

< 1 minut czytania Kiszone ogórki. Kto ich nie lubi? Ja nie lubiłam. Nie lubiłam w czasach, gdy były dostępne tylko te z warzywniaka przy bloku. Potwornie słone. Gdy trzymałam dłonią z jednej strony, druga smętnie zwisała naśladując misia pandę. I ogórek jakoś nie wyglądał tak roztkliwiająco, jak milusi biało czarny misiu… Uznanie znajdował JEDYNIE jako baza zupy ogórkowej.

Czytaj dalej

Marchewkowe muesli

< 1 minut czytania Jak przemycić dzieciom (i nie tylko) warzywa? Np. taką marchewkę… Na pewno słyszeliście już o cieście marchewkowym ale czy już próbowaliście zrobić marchewkowe muesli? Moje dzieci za marchewką nie przepadają ale porcja muesli na śniadaniowym talerzu znika w ekspresowym tempie. Muesli może być świeże i sycące a podane z jabłkiem i orzechami wzbogaca walory odżywcze

Czytaj dalej

Bagietki z Quinoa i nasionami Chia

< 1 minut czytania Chleb naturalnie wzbogacony dużą ilością antyoksydantów, witamin, błonnika, itp. Dodatkiem będą starożytne nasiona przyszłości, jak czasami nazywane są nasiona Chia. Dodatkiem jest również ryż peruwiański, który został ogłoszony przez FAO super ziarnem. Rok 2013 jest „Międzynarodowym Rokiem Quinoa.”Przebogata kanapka zrobiona z takiego pieczywa nie potrzebuje wiele, no może tylko dobrze dojrzałe avocado z cebulką… Źródło: Zdrowa

Czytaj dalej

Majonez z kalafiora bez oleju

< 1 minut czytania Majonez – wyzwanie dla wielu osób… Lubimy go, ale się boimy. Kalorii, tłuszczu, salmonelli i…? osobiście bardzo lubiłam majonez. Szczególnie z gotowanymi na twardo jajami albo parówką albo sałatką warzywną albo jakąkolwiek wędliną albo… czymkolwiek. Cóż, lubiłam majonez bardziej niż się chciałam przyznać. Odczułam to dotkliwie, gdy postanowiłam go wycofać ze swojego menu. Kremowa konsystencja,

Czytaj dalej

Pasta z drożdży

< 1 minut czytania Ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu choroby nadciśnieniowej jest właściwe odżywianie. Odżywianie, które zapobiega powstawaniu procesów miażdżycowych i zdecydowanie ogranicza spożycie soli. Wielu specjalistów uważa, że spożycie soli powinno być ograniczone do jednej łyżeczki dziennie (ok. 5g), a u osób z nadciśnieniem 1-4g dziennie.Pasta z drożdży zapewne wesprze nasze próby zapobiegania miażdżycy i będzie też efektowna na

Czytaj dalej

Surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem

< 1 minut czytania Czerwona kapusta ubogaca talerz wspaniałym kolorem, zachęcając do jedzenia, a podprażony lekko słonecznik dodaje wyrazistości i niepowtarzalny smak. Elegancko zwana modrą, ostatnio jakby nieco wyszła z mody, ale czas by wróciła, jest bowiem świetnym dodatkiem do obiadu, zarówno dla wegetarian, jak i osób odżywiających się tradycyjnie. Ta wersja jest inna niż zwykle się przyrządza, bowiem

Czytaj dalej
Przewiń do góry