Leczenie postem

Przez | Ostatnia aktualizacja: 2 października, 2025

Leczenie postem

Silne działanie prozdrowotne okresowego powstrzymywania się od spożywania pokarmów znane było już od stuleci, a potwierdzone jest dzisiaj obszerną wiedzą naukową.

Post jest bardzo często ratunkiem dla współczesnego człowieka, który choruje przede wszystkim z powodu przekarmienia.

Diety ograniczające dostarczanie pożywienia:

  • sprzyjają regeneracji komórek, tkanek i narządów
  • umożliwiają leczenie wszystkich schorzeń jednocześnie
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • przywracają energię
  • odmładzają
  • przedłużają życie
  • pomagają w przezwyciężeniu nałogów
  • przywracają harmonię ciała i ducha
  • pogłębiają poznanie i przybliżają do Boga

Okresowe wstrzymywanie się od jedzenia może być zupełne, np. głodówka o wodzie, może to być też post sokowy lub dieta pół- głodówkowa, np. warzywno-owocowa. Dieta warzywno-owocowa jest polecana najczęściej, ponieważ jest najbezpieczniejszą formą, nie wymaga zupełnego wyeliminowania pokarmu i dostarcza wielu cennych witamin, soli mineralnych i fitozwiązków, z niedoboru których bardzo często niedomagamy.

Działanie diety warzywno-owocowej

Działanie diety warzywno – owocowej oparte jest na dwóch mechanizmach. Pierwszym jest tzw. odżywianie endogenne, czyli wewnętrzne, drugim – hierarchia ważności w zużywaniu komórek i tkanek. Z rozpoczęciem diety ustaje lub zostaje ograniczony dopływ substancji odżywczych z zewnątrz. Ustrój musi jednak nadal otrzymywać energię potrzebną do utrzymania procesów życiowych i zachować homeostazę dla podtrzymania życia i funkcji narządów. Dlatego zmuszony jest do czerpania i zużywania, w charakterze pokarmu, własnych różnorodnych zapasów, musi je metabolizować i przetwarzać, i to właśnie nazywamy odżywianiem endogennym (wewnętrznym). Co ciekawe, w pierwszej kolejności zostają zużyte zapasy, potem złogi, różne patologiczne twory, zastarzałe ogniska zapalne, komórki zwyrodniałe i chore, komórki mniej wartościowe, natomiast tak ważne narządy, jak mózg i serce, są oszczędzane najdłużej. Odżywianie wewnętrzne oraz towarzyszące mu prawo hierarchii ważności zużywanych elementów prowadzą do oczyszczenia i biologicznego odmłodzenia organizmu ludzkiego. Ważne jest, aby post był przeprowadzony właściwie, trwał odpowiedni czas i był stosowany zgodnie z zaleceniami.

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:

  • tan zdrowia – w celach profilaktycznych,
  • zaburzenia metaboliczne: syndrom X, nadwaga i otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu II (insulinoniezależna), wysoki cholesterol i trójglicerydy, choroba wieńcowa, wszelkie inne postacie miażdżycy, syndrom hypoglikemiczny, kamica nerkowa, dna moczanowa, żylakowe owrzodzenie podudzi, zakrzepowe zapalenie naczyń krwionośnych,
  • choroby układu immunologicznego:
  • alergie skórne, pokarmowe i oddechowe,
  • choroby z autoagresji: reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń układowy, sklerodermia, przewlekłe zapalenie wątroby, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, infekcje ostre, przewlekłe, nawracające,
  • choroby zwyrodnieniowe: choroba, zwyrodnieniowa stawów, łuszczyca, paradontoza, zaćma, wrzód trawienny, nieżyt jelit, stłuszczenie wątroby, zesztywniające zapalenie kręgosłupa,
  • zaburzenia czynnościowe: zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, zgaga, gazy, nerwica, syndrom przewlekłego przemęczenia,
  • sygnały alarmowe: brak apetytu, gorszy sen, gorączka, kaszel, krwawienie z dziąseł, bóle i zawroty głowy, bóle stawów, bóle serca, uczucie zmęczenia nawet rano, świąd skóry, wypadanie włosów.

Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:

  • Skrajne wyczerpanie fizyczne i/lub psychiczne,
  • Zaawansowana niewydolność serca, nerek, wątroby,
  • Choroby wyniszczające (nowotwory),
  • Cukrzyca typu I (insulinozależna), oraz: nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, ostra porfiria, czynna gruźlica, stan po przeszczepie narządów, depresja, negatywne nastawienie do diety, ciąża i okres karmienia piersią, u  dzieci przed okresem dojrzewania.

WAŻNA ZASADA

Aby trwale przywrócić zdrowie, należy najpierw zastosować dietę warzywno-owocową lub inną formę postu zdrowotnego. Następnie powinno się wprowadzić zdrowe żywienie oparte na pełnych ziarnach zbóż, warzywach i owocach oraz roślinach strączkowych i orzechach z dodatkiem nabiału lub jego produktów alternatywnych. Po zakończeniu diety następuje tzw. okres odbudowy. Jest bardzo ważne, aby wtedy pokarm był jak najzdrowszy. Jest to czas intensywnej regeneracji i tworzenia się nowych, młodych komórek. Dr Kinga Wiśniewska-Roszkowska pisze w jednej ze swoich książek:

„Głodówkę leczniczą można porównać do remontu mocno zestarzałego i uszkodzonego budynku – zostaje on oczyszczony z zepsutych spróchniałych elementów aż do murów, na których wznosi się potem nową, solidną budowlę”.

PRZEBIEG DIETY WARZYWNO-OWOCOWEJ

Przestawienie się organizmu na odżywianie wewnętrzne może się wiązać z przejściowym, gorszym samopoczuciem. Może pojawić się osłabienie, głód i  bóle głowy. Wiąże się to przede wszystkim z  uwalnianiem się do krwiobiegu substancji toksycznych z  tkanki tłuszczowej. Należy wówczas pić więcej wody, dbać o regularne wypróżnienia oraz spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu. Wówczas większość powyższych objawów ustępuje.

Nierzadko jednak bywa, że już od początku stosowania diety osoby, które ją stosują, czują się dobrze, pojawia się uczucie lekkości, rześkości, a nawet wzmożonej energii, zwiększa się zdolność do pracy umysłowej, myśli stają się lotniejsze. Przyczyną tych korzystnych zmian jest odciążenie układu krążenia, oddychania i trawienia, wydalanie nadmiaru wody i soli oraz poprawa ukrwienia mózgu.

EFEKTY ZDROWOTNE DIETY WARZYWNO-OWOCOWEJ

W wyniku zastosowania diety warzywno-owocowej u 80% osób z cukrzycą insulinoniezależną (typ II) poziom cukru wraca do normy, 70% osób z nadciśnieniem uzyskuje trwały spadek ciśnienia, a prawie u wszystkich następuje wyraźny spadek cholesterolu i trójglicerydów we krwi, w 82% przypadków dochodzi do odwrócenia choroby miażdżycowej, osoby z chorobą wieńcową serca czują się lepiej, większość z nich pozbywa się bólów wieńcowych i mimo, że są bardziej aktywne fizycznie, próby wysiłkowe są ujemne, ustępuje chromanie przestankowe, u osób z nadwagą następuje spadek masy ciała, u wszystkich organizm ulega oczyszczeniu z toksyn i złogów, regeneruje się i odmładza, uwalnia się z nałogów, u osób ze skłonnością do przeziębień i chorób zapalnych poprawia się odporność na infekcje, a człowiek doświadcza harmonii ciała i ducha, wycisza się i uspokaja. „Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek czynicie, wszystko czyńcie na chwałę Bożą”. 1 Kor.10,3

Ten artykuł został opublikowany w kwartalniku nr 55

Zamów ten kwartalnik

Podobne artykuły