Dlaczego warto pić soki?
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Soki wyciśnięte ze świeżych warzyw i owoców są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów.
Pijąc regularnie soki, dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witamin, składników mineralnych oraz enzymów. Składniki odżywcze i witaminy znajdujące się w sokach ze świeżych warzyw i owoców mają zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek. Naturalne witaminy są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Soki pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn, zwiększają odporność organizmu, przeciwdziałają powstawaniu chorób degeneracyjnych.
Z raportów WHO wynika, że ludzie – szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych – spożywają za mało świeżych warzyw i owoców. Wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie również w postaci soków owocowych.
Soki najlepiej sporządzać bezpośrednio przed spożyciem. Możemy je pić w ilości 2–3 szklanek dziennie. Pozyskujemy je z różnych warzyw i owoców: marchwi, buraków czerwonych, pietruszki, selera, pomidorów, jabłek, gruszek, owoców jagodowych, cytrusowych itd.
W celu oczyszczenia organizmu i leczenia chorób cywilizacyjnych najskuteczniejsze jest przeprowadzanie głodówek leczniczych w formie postów częściowych polegających wyłącznie na piciu soków. Tego typu kuracje można prowadzić przez 1–3 dni kilka razy w roku. Niektórzy stosują je nawet przez kilka dni każdego miesiąca. Zaleca się, aby taki post wzbogacony był zielonym sokiem z młodej trawy pszenicznej lub jęczmiennej.
Po kilku dniach picia wyłącznie soków, należy stopniowo wprowadzać do diety gotowane warzywa i owoce, potem także kasze i pieczywo, a najpóźniej produkty wysokobiałkowe, takie jak orzechy, nasiona strączkowe czy zdrowy nabiał.
„Picie soków jest najszybszą znaną mi metodą dostarczania organizmowi – w łatwostrawnej i łatwo przyswajalnej postaci – składników odżywczych, głównie witamin i soli mineralnych, które przenikają do krwi i układu limfatycznego, a stamtąd do komórek i tkanek. Zapewniamy sobie w ten sposób trwałe zdrowie”.
dr Bernard Jensen
Polecamy książkę „Świeże soki – na zdrowie!”
Naturalne soki owocowe i warzywne stosuje się od stuleci w celu utrzymania zdrowia, przywrócenia wigoru i leczenia chorób. Jednakże dzisiejsze naładowane cukrem, pasteryzowane soki dają konsumentom niewiele korzyści. Książka Stephena Blauera Świeże soki – na zdrowie! pokazuje, w jaki sposób uzyskać najwyższe wartości odżywcze ze świeżych owoców i warzyw – od ananasa po zieloną paprykę.
Książka Świeże soki – na zdrowie! przedstawia:.
-pyszne przepisy na sok, takie jak Cytrusowa niespodzianka, Letnie zauroczenie i Górski poncz;
-obszerne tabele wymieniające zawartość składników odżywczych;
-krótką analizę każdego soku i problemów zdrowotnych, które skutecznie leczy;
-proste w zastosowaniu techniki pozbywania się herbicydów i pestycydów z owoców i warzyw.
Ten bogaty w informacje, interesujący, wyczerpujący temat podręcznik dostarcza wszystkiego, co trzeba wiedzieć, aby maksymalnie wykorzystać dobrodziejstwa natury.
więcej na: http://sklep.fzz.pl/264,swieze-soki-na-zdrowie!.html