Ananasowe ciekawostki
Przez
mgr Emilia Słociak
|
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Jak podaje historia, ananas został odkryty przez Krzysztofa Kolumba podczas jego drugiej wyprawy do Nowego Świata. Przez stulecia owoc ten był uważany za przysmak królewski, później symbolizował dobrobyt i gościnność gospodarzy.
W latach 70-tych dwudziestego wieku wyizolowano z ananasa bromelinę – enzym o własnościach przeciwzapalnych, przeciwzakrzepowych i wspomagający trawienie białka.
Obecnie bromelina jest chyba najbardziej popularna w medycynie sportowej, gdyż przeciwdziała zapalnemu obrzękowi stawów, przyspiesza gojenie ran i łagodzi ból. Jest także jednym z głównych preparatów naturalnych, stosowanych w przypadku dny moczanowej.
W najnowszych badaniach prowadzonych na Uniwersytecie Stanu Connecticut w Farmington zespół dr Erica Secora przeanalizował lecznicze działanie bromeliny u myszy, pod względem skuteczności leczenia astmy. Okazało się, że bromelina znacząco łagodziła stany zapalne w oskrzelach i płucach wprost proporcjonalnie do podanej ilości.
Naukowcy są przekonani, że już w niedalekiej przyszłości preparaty z bromeliną będą mogły być wykorzystywane do leczenia astmy, a także innych chorób o podłożu zapalnym u ludzi.
Na razie z powodzeniem możemy jeść te smaczne owoce. Trzeba jednak podkreślić, że popularne ananasy w puszcze nie zawierają niestety bromeliny, za to są tuczące z powodu dużej zawartości w nich słodkiego syropu, dlatego lepiej ich unikać. Najzdrowsze są świeże owoce. Wpływają korzystnie na pracę nerek, układu nerwowego, niektórych chorób skóry, wzmacniają system immunologiczny, a szczególnie sok ze świeżych owoców powinny pić osoby chcące się odchudzić oraz narzekające na zaparcia. Ananasy można dodawać do sałatek, duszonych warzyw, oraz podawać jako deser. Stu gramowa porcja ananasa to zaledwie 30 kcal. Smacznego.