Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy „pieczarkowe zapiekanki”. Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3, B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.
Składniki
- 10 szt. pieczarek (może być dowolna ilość),
- 1 garść liści szpinaku,
- 0.5 szt. średniej wielkości papryki czerwonej,
- 0.5 szt. średniej wielkości papryki zielonej,
- 1 szt. cebula lub pęczek szczypiorku,
- 1 szklanka orzechów nerkowców,
- 1 ząbek czosnku,
- woda,
- płatki drożdżowe,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- papryka cayenne,
- przyprawa warzywna
Sposób przyrządzenia
- Pieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min w temp. 180°C (360°F).
- Warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy miksujemy w blenderze z płatkami drożdżowymi, wodą, sokiem z cytryny, solą, przyprawą warzywną i czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do pieczarek.