Musztarda jest produktem, który znajdziemy w każdym sklepie. Taka nasza kuchnia. Jednak dobra musztarda bez octu spirytusowego, cukru, barwników i innych cudów, jest towarem deficytowym. Luksusowym wręcz. Nawet tzw. tradycyjne musztardy mają receptury „wzbogacane” w polepszacze i wzmacniacze choć naturalnego pochodzenia (w końcu człowiek jeszcze nie stworzył nic a jedynie przekształca, przerabia, oczyszcza produkty natury… nawet farmakologia tworzy na bazie naturalnych składników robiąc z nich hybrydy, które już niewiele mają wspólnego z pierwotnymi…). Podobno nam dzisiaj już nie wystarczy naturalny smak przypraw… Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Osobiście uważam, że smak naturalny w zupełności by nam wystarczał, gdybyśmy tylko go… znali… i nie zagłuszali. Jeśli robiliście sami kiedykolwiek musztardę z ziaren gorczycy, poznaliście moc maleńkich, niepozornych ziarenek i dziwią Was podobne supozycje producentów artykułów spożywczych… Mnie bardzo dziwią… Bo zakosztowawszy prawdziwego ich smaku, każda inna musztarda już pachnie… przenikliwie… zbyt przenikliwie…. Uwaga, będzie eufemizm: czuć mocno rękę przemysłu 😉 Na blogu jest już jeden przepis na domową musztardę tutaj z mielonej gorczycy. Kilka dni temu jednak napotkałam na blogu natura na talerzu przepis wykorzystujący namoczone ziarna. Spodobał mi się, bo łatwo się je w tej postaci miksuje a całość znacznie szybciej jest gotowa i ma kawałki nasionek, które uwielbiam w musztardzie. Ostrością nie ustępuje poprzedniej. Zmieniłam nieco przepis według własnych upodobań i preferencji, więc podaję moją wersję ku pamięci własnej i innych prozdrowotnych amatorów ostrości 😀 źródło:http://swojskozfasolka.blogspot.com
Składniki
- 0.5 szklanki nasion gorczycy (czarna : żółtej = 1 : 1),
- 0.5 szklanki ciepłej wody,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 0.75 łyżeczki soli,
- 1 świeży (miękki) daktyl
Sposób przyrządzenia
- Gorczycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin (zostawiłam na 14… )
- Wszystkie składniki zmiksować do preferowanej ziarnistości. W razie potrzeby dodać nieco wody.
- Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.