Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

EM BOKASHI czyli jak wzmocnić drzewka ogrodowe

Znaczenie zdrowej gleby

W glebie żyją niezliczone ilości mikroorganizmów, które przerabiają wiele substancji zawartych w glebie i czynią je przyswajalnymi dla roślin. Równocześnie wytwarzają one cenne składniki odżywcze, takie jak kwasy organiczne, witaminy i aminokwasy, które mają korzystny wpływ na zdrowotność roślin. Stymulują one też procesy tworzenia antyutleniaczy przy korzeniach roślin, przez co wzrasta ich odporność. Zdrowy system korzeniowy stanowi barierę dla szkodliwych, chorobotwórczych mikroorganizmów. Aby nasze drzewko miało zdrowy system korzeniowy, należy dbać o kondycję gleby, w której zostało zasadzone.

Co to jest Bokashi?

„Bokashi” w języku japońskim oznacza „fermentowany, kiszony”. EM Bokashi to produkt składający się z przefermentowanych przez mikroorganizmy otrąb pszennych, melasy i wody. Produkt ten przeznaczony jest do regeneracji gleby oraz do produkcji wysokiej jakości kompostu. Oto jak działa EM Bokashi: • spulchnia i użyźnia glebę • stymuluje rozrost korzeni • poprawia przyswajanie nawozów • reguluje stosunek węgla do azotu w glebie.

Jak wzmocnić drzewka odpadkami z EM Bokashi?

Aby wzmocnić drzewko odpadkami EM Bokashi potrzebne są trzy rzeczy:

  • odpadki kuchenne (organiczne)
  • wiaderko lub inny hermetycznie zamykany pojemnik
  • EM Bokashi Starter Kompostowy.

Do pojemnika zbieramy odpadki kuchenne, każdą kolejną warstwę przesypujemy około pięcioma łyżkami stołowymi otrąb Bokashi. Gdy pojemnik się zapełni, posypujemy ostatnią warstwę EM Bokashi, zamykamy go szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2–3 tygodnie. Jeśli pojemnik wyposażony jest w kranik umożliwiający odprowadzanie płynów gromadzących się na jego dnie, co jakiś czas spuszczamy nadmiar cieczy. Płyn ten doskonale nadaje się do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych w rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:100. Po upływie 2–3 tygodni zawartość pojemnika zakopujemy w ziemi wokół drzewka (najlepiej w tym celu wykopać 4 dołki i do każdego z nich wsypać przefermentowaną materię z pojemnika). Odpadki z Bokashi trzeba zakopać tak, aby nie stykały się bezpośrednio z korzeniami, czyli poza średnicą korony drzewa. Mikroorganizmy żyjące w glebie „rzucają się” na zakopaną pożywkę, wytwarzając przy tym enzymy, witaminy i inne substancje odżywcze, które wzmacniają drzewko.

Magda Ignacak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.