Zdrowe tłuszcze w twojej diecie

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Zdrowe tłuszcze w twojej diecie

Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcze nam szkodzą – powodują tycie, podnoszą ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczów nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować, a niemowlęta i dzieci nie mogłyby rozwijać się prawidłowo. Wszystko zależy więc od tego, jakie tłuszcze znajdują się w twojej diecie – czy te, od których tyjemy i chorujemy, czy też te, które są potrzebne naszemu organizmowi. Autor książki Zdrowe tłuszcze w twojej diecie w szczegółowy sposób opisuje właściwości różnych tłuszczów i ich znaczenie dla naszego zdrowia.

Dzięki tej publikacji dowiesz się:

– Ile tłuszczu potrzebują dorośli, a ile niemowlęta i dzieci?
– Jakie tłuszcze wybierać, by obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i ryzyko zakrzepicy?
– Co to są tłuszcze trans i tłuszcze cis?
– Jak zaplanować posiłki, jeśli musimy zmniejszyć spożycie tłuszczów?
– Dlaczego cholesterol jest tak ważny i co spożywać, by mieć odpowiednie stężenie cholesterolu?
– Co to jest cholesterol HDL i cholesterol LDL?
– Dlaczego warto spożywać tłuszcze nienasycone?

O autorze

John A. Scharffenberg urodził się w 1923 roku. Studiował na Loma Linda University oraz Harvard’s School of Public Health. Jest kardiologiem oraz dietetykiem i od ponad 55 lat pełni funkcję profesora dietetyki na Loma Linda University. Jest znanym i cenionym prelegentem radiowym i telewizyjnym oraz autorem wielu książek i artykułów, w tym wydanej w języku polskim książki Dieta a choroby serca. Mimo swego sędziwego wieku wciąż podróżuje po całym świecie, prowadząc liczne seminaria oraz wykłady z zakresu profilaktyki chorób serca, promocji zdrowia i dietetyki.

Autor: prof. John A. Scharffenberg 
Wydawca: Fundacja „Źródła Życia”
Ilość stron: 112
Format: 14×20 cm
Oprawa miękka

Zdrowe tłuszcze w twojej diecie

Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcze nam szkodzą – powodują tycie, podnoszą ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczów nasz...

Składniki

Sposób przyrządzenia

Podobne artykuły