Odkrywamy nasiona chia

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2012

Odkrywamy nasiona chia

Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy

Bardzo cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i solidną dawkę energii. I rzeczywiście – te niewielkie nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, składników odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż można ich znaleźć w łososiu. Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia:
• zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów
• obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
• zwiększenie poziomu energii w organizmie
• zwiększenie wydajności sportowej
• usprawnienie procesów trawiennych
• przyspieszenie metabolizmu
• poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Ponad 25 przepisów kulinarnych, począwszy od deserów, przekąsek i napojów, a skończywszy na zupach, sałatkach i innych daniach. Książka pokazuje, jak w nieskomplikowany sposób wzbogacić smak codziennych posiłków o cudowne nasiona chia.

O autorce
Beverly Lynn Bennett to menager operacyjny w branży gastronomicznej i doświadczona szefowa kuchni wegańskiej. Pracowała w wegańskich i wegetariańskich restauracjach, a obecnie prowadzi kulinarne szkolenia i warsztaty poświęcone weganizmowi i zdrowemu stylowi życia. Jest autorką i współautorką wielu książek, od 1999 roku prowadzi popularny serwis VeganChef.com, natomiast od 2002 roku stale współpracuje z czasopismem „VegNews” jako felietonistka.

Autor:Beverly Lynn Bennett
Wydawca: Fundacja „Źródła Życia”
Ilość stron: 64
Format: 16×21,5 cm
Oprawa miękka: miękka, klejona

sklep.fzz.pl/369,odkrywamy-nasiona-chia.html

Odkrywamy nasiona chia

Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy Bardzo cenili je azteccy wojownicy...

Składniki

Sposób przyrządzenia

Podobne artykuły