Komosa ryżowa, znana także pod nazwą quinoa, była uprawiana już w starożytności w Ameryce Południowej, gdzie uznawano ją za podstawowy produkt spożywczy i nazywano chisiya mama, czyli ‘zboże matka’.
W ostatnich latach podbiła serca miłośników zdrowego odżywiania oraz osób stosujących dietę bezglutenową. Została również uznana za superżywność, ponieważ jej malutkie nasiona są hipoalergiczne, bezglutenowe, są źródłem pełnowartościowego białka, mają wysoką zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny oraz zdecydowanie przewyższają inne zboża pod względem zawartości składników odżywczych.
Autorki niniejszej publikacji dzielą się swoją
wiedzą na temat historii nasion quinoa, ich rodzajów oraz licznych właściwości, do których należą:
wspomaganie funkcjonowania mózgu,
obniżanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
wspomaganie regulacji układu trawiennego,
obniżanie ryzyka cukrzycy typu 2,
wspomaganie utrzymania właściwej masy ciała.
Przedstawione w książce przepisy kulinarne ułatwią włączenie komosy ryżowej do swego codziennego menu – dzięki nim ta zmiana okaże się prosta i z pewnością przyniesie mnóstwo korzyści zdrowotnych.