Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy błon komórkowych czy syntezy niektórych hormonów. Spożyty tłuszcz, przy udziale kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, podlega w przewodzie pokarmowym przemianie w maleńkie cząsteczki możliwe do wchłonięcia przez organizm.

W surowicy krwi tłuszcz wiąże się z cząsteczkami białka – powstają tzw. lipoproteiny. Zawartość lipidów we krwi możemy ocenić laboratoryjnie, określając tzw. lipidogram. Do przeprowadzenia oznaczenia potrzebna jest próbka krwi osoby badanej. Lipidogram obejmuje poziom cholesterolu ogólnego, LDL (lipoproteina o niskiej gęstości), HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) i trójglicerydów. Prawidłowy poziom choresterolu całkowitego we krwi według ustaleń WHO nie powinien przekraczać 180 mg/dl (Tabela 1).

Wielu lekarzy, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, twierdzi jednak z całym przekonaniem, że poziom cholesterolu nie powinien przekraczać normy: 100 + wiek osoby badanej mg/dl i nie więcej jak 160 mg/dl. Na czym opierają oni swoje przekonanie? Otóż setki przeprowadzonych w ostatnich latach badań na temat cholesterolu i rozwoju miażdżycy wykazały, że w społeczeństwach, w których przeciętnie poziom cholesterolu waha się w granicach 70–140 mg/dl nieznana jest choroba miażdżycowa i nie spotykane są zawały i udary. Tam, gdzie cholesterol utrzymuje się na poziomie 140–180 mg/dl ryzyko miażdżycy, choć niewielkie, ale już występuje. Natomiast w społeczeństwach, w których cholesterol wynosi przeciętnie w granicach 180–300 i więcej, schorzenia o podłożu miażdżycowym, jak choroba wieńcowa, zawały, udary mózgu występują zawsze na skalę epidemiczną, tak jak w Polsce (Tabela 2).

Drugim obok cholesterolu niezależnym czynnikiem zawałów i udarów jest poziom trójglicerydów we krwi. Nazwa pochodzi stąd, że trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych łączone są z jedną cząsteczką glicerolu i w tej formie transportowane są we krwi. Trójglicerydy powodują sklejanie i łamanie się czerwonych ciałek i płytek krwi. Poprzez to sprzyjają powstawaniu skrzepów wewnątrznaczyniowych, które mogą prowadzić do zupełnego zamknięcia już zwężonego naczynia krwionośnego. Zwężenie następuje na skutek odkładania się złogów miażdżycowych, a zupełne zamknięcie powoduje skrzep, powstaniu którego sprzyja wysoki poziom trójglicerydów. Istnieje też pogląd, że trójglicerydy sprzyjają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczynia. Prof. J. Scharffenberg z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii uważa, że poziom trójglicerydów we krwi nie powinien przekraczać wartości 100mg/dl.

MARKERY RYZYKA ZAWAŁOWEGO

Podwyższone stężenie we krwi substancji takich jak homocysteina, białko Creaktywne (CRP), fibrynogen i lipoproteina A świadczą o podwyższonym ryzyku zawału serca. Dlatego nazwano je markerami ryzyka zawałowego. Osobom z grupy ryzyka lekarze zalecają zbadanie ich poziomu. Do analizy wystarczy próbka krwi. Normy markerów ryzyka zawałowego: Homocysteina 5–15 mmol/l, CRP [lt] 2,5mg/l Fibrynoren [lt]500 mg/dl, Lipoproteina A [lt]30 mg/dl

Tabela 1. Pożądane stężenie lipidów we krwi (wg WHO).
Choresterol całkowity [lt]180 mg/dl ([lt]4,7 mmol/l)
LDL [lt]100 mg/dl ([lt]2,6 mmol/l)
HDL [gt]50 mg/dl (1,3 mmol/l)
trójglicerydy [lt]100 mg/dl ([lt]1,2 mmol/l)
Tabela 2. Poziom cholesterolu we krwi a ryzyko choroby wieńcowej.
Poziom choresterolu mg/dl Ryzyko choroby wieńcowej
70—140 brak ryzyka
140—180 umiarkowane ryzyko
180—300 wysokie ryzyko

Literatura:

Jak obniżyć ciśnienie Krwi i poziom cholesterolu, Samuel L. DeShay, Bernice A. DeShay
Profilaktyka chorób serca, John A. Scharffenberg

[wbcr_php_snippet id="4264"]

7 komentarzy

  1. Barbara Janowska
    #LINK,

    Wynik moich badan wynosi colesterol całkowity 224,00
    HDL 36,80
    LDL126,80
    Trójglicerydy 302,0 jestem przerażona wynikami a moj lekarrz rodzinny nie powiedział nic ,przepisał mi lek
    EZEHRON DUO 5mg+10mg. Mam 69 lat jestem po udarze niedokrwiennym 5 lat temu. m
    Mam pytanie czy dobrze jestem leczona ?

  2. agent na agencie
    #LINK,

    znowu ktoś chce wielki hajs na „lekach” przeciw cholesterolowych zrobić…. no ale te wojny wszystkie kosztują….

  3. antystatynowiec
    #LINK,

    a kto tak powiedział ? dlaczego norma dla dwudziestolatka i siedemdziesięciolatka jest taka sama? poczytaj mity o cholesterolu i nie daj się zapędzić do apteki , tu chodzi tylko o kase . skoro twój organizm wytwarza tyle cholesterolu to znaczy że tyle potrzebuje . lekarz 10 lat temu kazał mi jeść jedno jako na tydzień , bez żółtka . teraz już jajka nie sa szkodliwe . norma cholesterolu jest wciąż obniżana . jak zaczynałem kontrolować 15 lat temu norma była 250 dziś 190 cukier 6,3 dziś 5,5…. biegiem do apteki bo koncerny farmaceutyczne musza zarabiać . wystarczy kupić byle jakie tabletki pudło jak od butów a w środku 10 sztuk tabletek . ale chwyt marketingowy działa . jak już płacę to jest co wziąć do ręki. . kupiłem milurit 2 opakowania w buteleczkach , przesypałem z jednej do drugiej , czyli w jednej buteleczce zmieściły się dwie i jeszcze miejsce zostało . mądra lektura o cholesterolu to najlepsze wyjście z sytuacji. ja mam 60 lat i cholesterol 260 w tym bardzo wysoki ten dobry hdl. nie biorę żadnych statyn bo niszczą mięśnie , a serce to mięsień. kasa kasa kasa , głupie reklamy, benecole i margaryny to ich napęd.

    1. robert
      #LINK,

      normy się zmieniły oczywiście, ale trzeba brać pod uwagę, że powietrze mamy bardziej zanieczyszczone, konserwantów w jedzieniu duuużo więcej, to samo w napojach, poza wodą. Nie musimy pić codziennie alkoholu, a , jedzmy dużo warzyw i owoców, mniej mięs, zwłaszcza chudych, sery chude i po temacie, będziemy się mieścili w normach. Oczywiście trzeba jeszcze ruszyć 4 litery z kanapy przed TV i poćwiczyć 2x w tygodniu po 1,5h, jeśli 1 trening w weekend to nawet 1,5- 3hm w zależności od rodzaju treningu. Ja pływam 2 x w tygoniu, robiąc 2-2.5km, a mam 56,5 lat i daję radę. Można oczywiście popedałować na rowerze w weekend przy pięknej pogodzie i bez spinania zrobić 50-60kmm

  4. Ryszard Jankowski
    #LINK,

    iochemia i immunochemia
    Parametr Wartość Flagowanie Jednostka
    [I99] Cholesterol całkowity 170,1
    Cholesterol HDL
    [K01] HDL 47,4
    Nie-HDL 122,7 mg/dl
    [K03] Cholesterol LDL 50,76
    [O49] Triglicerydy 359,7
    [L43] Glukoza 5,75

  5. Roman Schefke
    #LINK,

    Szanowni Państwo,
    twórca teorii cholesterolowej niejaki Ancel Keys w 1952 roku opublikował wyniki badań nad zawartością cholesterolu i stwierdził, że poziom tej substancji nie wpływa na ryzyko zachorowania na schorzenia serca. Stwierdził, że zdrowych mężczyzn charakteryzuje naturalna tendencja do wysokiego poziomu cholesterolu pojawiająca się wraz z wiekiem. Wg danych zgromadzonych przez Keys’a stężenie tej substancji u dwudziestoletnich mężczyzn wynosi średnio 190 mg/dl (4,9 mmol/l), natomiast w przypadku siedemdziesięciolatków wskaźnik ten wzrasta do poziomu 260 mg/dl (6,7 mmol/l).
    Oczywiście po ogłoszeniu teorii cholesterolowej nigdy nie wspomniał o wcześniejszych badaniach. Keys był finansowany przez przemysł cukrowniczy (Sugar Association, a później Sugar Research Foundation i kolejno Food and Nutrition Advisory Council). Środki przekazywane mu przez przedstawicieli przemysłu cukrowniczego i honoraria autorskie pozwoliły mu wybudować ekstrawagancką willę, znana jako Minnelea, położoną u południowych wybrzeży Włoch. Keys spędził resztę życia otoczony luksusem – kosztem milionów ludzi na Świecie.
    Keys, A. The age trend of serum concentrations of cholesterol and of Sf 10-20 („G”) substances in Adults. J Gerontol 1952; 7; 201-206.
    polecam też informacje zawarte w następujących publikacjach:
    „Mity o cholesterolu”, – Prof. dr hab. med. Walter Hartenbach (dwa wydanie polskie 2010 i 2016)
    „Jedz tłusto bądź zdrowy” – dr F. P. Billi (wydanie polskie 2011)
    „Cholesterol naukowe kłamstwo” – dr Uffe Ravnskov (wydanie polskie 2009).
    Pozdrawiam,
    Roman Schefke

  6. ziom
    #LINK,

    To dlaczego przeżywalność ludzi z niskim cholesterolem jest mniejsza od tych z wysokim ?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry