Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy błon komórkowych czy syntezy niektórych hormonów. Spożyty tłuszcz, przy udziale kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, podlega w przewodzie pokarmowym przemianie w maleńkie cząsteczki możliwe do wchłonięcia przez organizm.
W surowicy krwi tłuszcz wiąże się z cząsteczkami białka – powstają tzw. lipoproteiny. Zawartość lipidów we krwi możemy ocenić laboratoryjnie, określając tzw. lipidogram. Do przeprowadzenia oznaczenia potrzebna jest próbka krwi osoby badanej. Lipidogram obejmuje poziom cholesterolu ogólnego, LDL (lipoproteina o niskiej gęstości), HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) i trójglicerydów. Prawidłowy poziom choresterolu całkowitego we krwi według ustaleń WHO nie powinien przekraczać 180 mg/dl (Tabela 1).
Wielu lekarzy, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, twierdzi jednak z całym przekonaniem, że poziom cholesterolu nie powinien przekraczać normy: 100 + wiek osoby badanej mg/dl i nie więcej jak 160 mg/dl. Na czym opierają oni swoje przekonanie? Otóż setki przeprowadzonych w ostatnich latach badań na temat cholesterolu i rozwoju miażdżycy wykazały, że w społeczeństwach, w których przeciętnie poziom cholesterolu waha się w granicach 70–140 mg/dl nieznana jest choroba miażdżycowa i nie spotykane są zawały i udary. Tam, gdzie cholesterol utrzymuje się na poziomie 140–180 mg/dl ryzyko miażdżycy, choć niewielkie, ale już występuje. Natomiast w społeczeństwach, w których cholesterol wynosi przeciętnie w granicach 180–300 i więcej, schorzenia o podłożu miażdżycowym, jak choroba wieńcowa, zawały, udary mózgu występują zawsze na skalę epidemiczną, tak jak w Polsce (Tabela 2).
Drugim obok cholesterolu niezależnym czynnikiem zawałów i udarów jest poziom trójglicerydów we krwi. Nazwa pochodzi stąd, że trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych łączone są z jedną cząsteczką glicerolu i w tej formie transportowane są we krwi. Trójglicerydy powodują sklejanie i łamanie się czerwonych ciałek i płytek krwi. Poprzez to sprzyjają powstawaniu skrzepów wewnątrznaczyniowych, które mogą prowadzić do zupełnego zamknięcia już zwężonego naczynia krwionośnego. Zwężenie następuje na skutek odkładania się złogów miażdżycowych, a zupełne zamknięcie powoduje skrzep, powstaniu którego sprzyja wysoki poziom trójglicerydów. Istnieje też pogląd, że trójglicerydy sprzyjają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczynia. Prof. J. Scharffenberg z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii uważa, że poziom trójglicerydów we krwi nie powinien przekraczać wartości 100mg/dl.
[the_ad id=”4056″]
MARKERY RYZYKA ZAWAŁOWEGO
Podwyższone stężenie we krwi substancji takich jak homocysteina, białko Creaktywne (CRP), fibrynogen i lipoproteina A świadczą o podwyższonym ryzyku zawału serca. Dlatego nazwano je markerami ryzyka zawałowego. Osobom z grupy ryzyka lekarze zalecają zbadanie ich poziomu. Do analizy wystarczy próbka krwi. Normy markerów ryzyka zawałowego: Homocysteina 5–15 mmol/l, CRP [lt] 2,5mg/l Fibrynoren [lt]500 mg/dl, Lipoproteina A [lt]30 mg/dl
Choresterol całkowity | [lt]180 mg/dl | ([lt]4,7 mmol/l) |
LDL | [lt]100 mg/dl | ([lt]2,6 mmol/l) |
HDL | [gt]50 mg/dl | (1,3 mmol/l) |
trójglicerydy | [lt]100 mg/dl | ([lt]1,2 mmol/l) |
Poziom choresterolu mg/dl | Ryzyko choroby wieńcowej |
---|---|
70—140 | brak ryzyka |
140—180 | umiarkowane ryzyko |
180—300 | wysokie ryzyko |
Literatura:
Jak obniżyć ciśnienie Krwi i poziom cholesterolu, Samuel L. DeShay, Bernice A. DeShay
Profilaktyka chorób serca, John A. Scharffenberg
Cholesterol całkowity 165,6
HDL 38,6
LDL 105,9
Triglicerydy 172,7
Wcześniej cholesterol całkowity miałam 245, teraz mi spadł. Od ponad miesiąca biorę Atoris. Ale mam potworne zawroty głowy, zaburzenia równowagi. Czy to może być spowodowane obniżeniem cholesterolu???
ALAT 18,ASPAT19,CHOLESTROL CAŁKOWITY284, CHOLESTEROL HDL 75,0 ,CHOLESTEROL LDL 180,40 GLUKOZA117,74 KREATYNINA W SUROWICY0,75 TRUJGLICERYDY 143 CPR W SUROWICY1,0 LEKARZ PODAŁ DIAGNOZE ZE MAM WYSOKI CHOLESTEROL ZALECIŁ LEKSuvardio 10 mg raz dziennie ale dowiedziałam sie z ulotki że są tam statyny i moga dac uboczne skutki to jak już biore to do końca życia mam brac prosz o rade może ktos ma wiedze zeby odpowiedziec dziekuj Barbara C
Moje nowe badania kobieta lat 66 wykazały:cholesterol całkowty 292/ ,
cholesterol HDL 71.6 /
cholesterol LDL 239
trójglocerydy 68.
Mam przewlekłe stany zapalne z powodu ostróg piętowych , bólów kręgosłupa i żylaków , przewlekłe niedospanie .
Lekarz zaproponował leczenie sttynami .
Wynik badania radiologicznego stwierdził u mnie ostrogę dolną i górną. Udałem się do gabinetu Pani Joanny Wojewódzkiej w Kędzierzyn-Koźle ul. P. Stelmacha 10 gdzie przyłożyła mi dwie pijawki na stopę i do dzisiaj mam spokój .
I komu tu wierzyć?
“Mateusz Ostręga
Powiedzmy to sobie wprost – to jest zwykle szaleństwo.
Mamy XXI wiek, wysyłamy rakiety w kosmos, jesteśmy w stanie wyhodować organy, ale nie jesteśmy w tym samym czasie w stanie przyjąć do wiadomości, że całkowity poziom cholesterolu nic nie znaczy. To szalone.
Norma na cholesterol całkowity wynosi dziś w większości krajów 190mg/dl. Tymczasem duże badania naukowe pokazują, że śmiertelność z powodu wszystkich chorób, w tym chorób układu krążenia, zwiększa się właśnie w momencie, gdy całkowity cholesterol spadnie poniżej 190mg/dl. A im niżej – tym gorzej.
Wysokiego cholesterolu boją się już dzieci w przedszkolach. Straszą nim lekarze, straszą nim producenci żywności. Tymczasem większość rzetelnych badań naukowych poddaje w wątpliwość fakt, że całkowity poziom cholesterolu może nam cokolwiek powiedzieć o stanie naszego zdrowia!
Na co więc zwrócić uwagę, aby wiedzieć jak wygląda sytuacja w naszym ciele?
???? Na proporcje HDL do LDL, która powinna wynosić 1:2.
???? Na proporcje HDL do trójglicerydów, która powinna wynosić 1:1.
???? Na poziom trójglicerydów, który powinien być niższy niż 85 mg/dl.
???? Na cholesterol resztkowy, który powinien być poniżej 25mg/dl.
???? Na poziom homocysteiny, która powinna być w granicach 6-7.
Kiedy Twój lekarz ostatnio zwrócił uwagę na cholesterol resztkowy?”
A cholesterol resztkowy = LDL – HDL
Czy rzeczywiście cholesterol resztkowy to różnica ldl i hdl? czy raczej cholesterol całkowity – ldl – hdl?
nigdy nie badałem sobie. cholesterolu a jestem w podeszłym wieku i dopiero sobie czytam dzięki portalom medycznym co mi grozi a jestem w wieku nazywanym . podeszłym.jedno co u siebie zauważyłem,że jak mam za dużo tłuszczu to reaguje moja wątroba,woreczek żółciowy odbijaniem a serce mnie kuje a jak mnie boli w okolicy naczynie krwionośne to masuje kilka dni i mi to przechodziło.dla ciekawości po przeczytaniu artykułów zrobię sobie badania.wiem ,że poziom medycyny jest w leczeniu a raczej zapobieganiu chorób niski nie mylić z chirurgią a winę ponoszą za to szkoła,lekarze ,którzy są
tylko faktycznie dystrybutatorami tabletek chemicznych przemysłu ,koncernu farmaceutycznego ,który przyczynia się co rok do śmierci setek tysięcypacjentów w świecie według prof.szwedzkiego.nazwiska nie pamiętam.dziękuję za udzielenie mi własnej opini.
Michalina, skąd te dane? Podaj jakieś źródła, najlepiej naukowe…
Ma pan zupełną rację 30 lat temu miałam bardzo wysoki cholesterol ale nie miałam się czasu tym zająć , przez te 30 lat żyło mi się bardzo dobrze bez zawałów ani żadnych udarów Teraz postanowiłam zadbać o zdrowie wiec przepisano mi statyny po 3 miesiącach brania tego świństwa wątroba mi spuchła więc wyrzuciłam i żyję sobie spokojnie dalej z cholesterolem 276 i HDL 53 …jakoś nic mi nie jest Pozdrawiam
Drodzy Państwo, mój wiek to 42 lata. Moje wyniki to Cholesterol całkowity 229, HDL 75, LDL 129, Trójglicerydy 86.
Uważam, że jest bardzo dobrze. Osiągnąłem taki wyniki dietą niskowęglowodanową, ketogeniczną. Przez trzy miesiące “zalewania się tłuszczami nasyconymi” moje wyniki są jak u nastolatka. Wysoki cholesterol całkowity jest OK, do 250 nie ma się czym martwić. Dużo ważniejszy jest poziom Trójglicerygów, bo to one świadczą o problemach. Polecam rzucić całkowicie cukier, soczki owocowe i produkty przetworzone. Najlepiej przejść na dietę nisko węglowodanową i rzucić też całkowicie pieczywo, niech wam nikt nie wmówi, że do zdrowia potrzebujemy produktów pełnoziarnistych bo to bzdura, która skutkuje tym, że wszyscy chorujemy. Błonnik jest w warzywach, których powinniśmy jeść najwięcej, zdrowe mięso, dużo jaj. Smażymy na smalcu i maśle klarowanym, wyrzućcie olej rzepakowy i słonecznikowy. Sprawdziłem to na sobie i moje wyniki o tym świadczą.
po próbie wysiłkowej kardiolog orzekł że mam wieńcówkę – skąd się wzięła, skoro: ciśnienie 107/70, CHOL – 85 mg/dl, HDL – 35, LDL – 38, nieHDL – 50, triglicerydy – 56. Niebawem skończę 63 lata
Mój cholesterol całkowity-322 . Cholesterol HDL-69. Trójglicerydy- 160. LDL wyliczany -221. HDL-253 Ponadto Glukoza 111.
Mam 65 lat , nie stosuję żadnej diety, ale 3x w tygodniu chodzę na ćwiczenia. Lekarz przepisał mi statyny, ale nie chciałabym ich brać. Kupiłam tabletki karczocha, ale nie wiem czy przy moim jednak dużym poziomie cholesterolu pomogą. Proszę o poradę.
Zdrowe nie przetworzone jedzenie i nawodnienie .
Ja biore na cholesterol Ezoleta bez statyn i czuję sie dobrze
Proszę poczytać o wypływie pektyn grapefruita na zaniżenie cholesterolu we krwi. Mi pomogły po regularnym spożywaniu przez około 12 miesięcy. Teraz wyniki mam w normie
Wynik moich badan wynosi colesterol całkowity 224,00
HDL 36,80
LDL126,80
Trójglicerydy 302,0 jestem przerażona wynikami a moj lekarrz rodzinny nie powiedział nic ,przepisał mi lek
EZEHRON DUO 5mg+10mg. Mam 69 lat jestem po udarze niedokrwiennym 5 lat temu. m
Mam pytanie czy dobrze jestem leczona ?
Dzień dobry.
Mam a nawet miałam podobny problem z nadwyżką cholesterolu. Miałam podobne wartości jak Pani i bardzo mnie to niepokoiło. Lekarz przepisał mi Roswerę 20 mg i Esetin. Pomogło. Teraz mam wzorcowe wartości.
Pozdrawiam
Roswera, bardzo niebezpieczny lek.
Monakolina, kup na allegro. Po 4 mcach mocno spadł cholesterol, biorę dalej. Całkowity spadł 331-271, HDL 79-94, triglicerydy 216-174, LDL 209-143. CH NIE -HDL 253-178. Pierwsza cyfra sprzed 5 mcy druga z wtorku. Pozdrawiam, miłego i bezpiecznego spadania cholesterolu.
znowu ktoś chce wielki hajs na “lekach” przeciw cholesterolowych zrobić…. no ale te wojny wszystkie kosztują….
a kto tak powiedział ? dlaczego norma dla dwudziestolatka i siedemdziesięciolatka jest taka sama? poczytaj mity o cholesterolu i nie daj się zapędzić do apteki , tu chodzi tylko o kase . skoro twój organizm wytwarza tyle cholesterolu to znaczy że tyle potrzebuje . lekarz 10 lat temu kazał mi jeść jedno jako na tydzień , bez żółtka . teraz już jajka nie sa szkodliwe . norma cholesterolu jest wciąż obniżana . jak zaczynałem kontrolować 15 lat temu norma była 250 dziś 190 cukier 6,3 dziś 5,5…. biegiem do apteki bo koncerny farmaceutyczne musza zarabiać . wystarczy kupić byle jakie tabletki pudło jak od butów a w środku 10 sztuk tabletek . ale chwyt marketingowy działa . jak już płacę to jest co wziąć do ręki. . kupiłem milurit 2 opakowania w buteleczkach , przesypałem z jednej do drugiej , czyli w jednej buteleczce zmieściły się dwie i jeszcze miejsce zostało . mądra lektura o cholesterolu to najlepsze wyjście z sytuacji. ja mam 60 lat i cholesterol 260 w tym bardzo wysoki ten dobry hdl. nie biorę żadnych statyn bo niszczą mięśnie , a serce to mięsień. kasa kasa kasa , głupie reklamy, benecole i margaryny to ich napęd.
normy się zmieniły oczywiście, ale trzeba brać pod uwagę, że powietrze mamy bardziej zanieczyszczone, konserwantów w jedzieniu duuużo więcej, to samo w napojach, poza wodą. Nie musimy pić codziennie alkoholu, a , jedzmy dużo warzyw i owoców, mniej mięs, zwłaszcza chudych, sery chude i po temacie, będziemy się mieścili w normach. Oczywiście trzeba jeszcze ruszyć 4 litery z kanapy przed TV i poćwiczyć 2x w tygodniu po 1,5h, jeśli 1 trening w weekend to nawet 1,5- 3hm w zależności od rodzaju treningu. Ja pływam 2 x w tygoniu, robiąc 2-2.5km, a mam 56,5 lat i daję radę. Można oczywiście popedałować na rowerze w weekend przy pięknej pogodzie i bez spinania zrobić 50-60kmm
Nic nie rozumiesz, nawet z jajkami 🙂
Normy się zmienaiją wraz z nowymi wynikami najnowszych badań – to normalne jest.
Możesz sobie zgadywać co odkryją za 10 lat, czy norma dla cholesterol będzie max 100 czy 250). Jak Ci się uda zgadnąć to wygrałaś 🙂 Jak nie to przegrałaś 🙂
iochemia i immunochemia
Parametr Wartość Flagowanie Jednostka
[I99] Cholesterol całkowity 170,1
Cholesterol HDL
[K01] HDL 47,4
Nie-HDL 122,7 mg/dl
[K03] Cholesterol LDL 50,76
[O49] Triglicerydy 359,7
[L43] Glukoza 5,75
Szanowni Państwo,
twórca teorii cholesterolowej niejaki Ancel Keys w 1952 roku opublikował wyniki badań nad zawartością cholesterolu i stwierdził, że poziom tej substancji nie wpływa na ryzyko zachorowania na schorzenia serca. Stwierdził, że zdrowych mężczyzn charakteryzuje naturalna tendencja do wysokiego poziomu cholesterolu pojawiająca się wraz z wiekiem. Wg danych zgromadzonych przez Keys’a stężenie tej substancji u dwudziestoletnich mężczyzn wynosi średnio 190 mg/dl (4,9 mmol/l), natomiast w przypadku siedemdziesięciolatków wskaźnik ten wzrasta do poziomu 260 mg/dl (6,7 mmol/l).
Oczywiście po ogłoszeniu teorii cholesterolowej nigdy nie wspomniał o wcześniejszych badaniach. Keys był finansowany przez przemysł cukrowniczy (Sugar Association, a później Sugar Research Foundation i kolejno Food and Nutrition Advisory Council). Środki przekazywane mu przez przedstawicieli przemysłu cukrowniczego i honoraria autorskie pozwoliły mu wybudować ekstrawagancką willę, znana jako Minnelea, położoną u południowych wybrzeży Włoch. Keys spędził resztę życia otoczony luksusem – kosztem milionów ludzi na Świecie.
Keys, A. The age trend of serum concentrations of cholesterol and of Sf 10-20 (“G”) substances in Adults. J Gerontol 1952; 7; 201-206.
polecam też informacje zawarte w następujących publikacjach:
“Mity o cholesterolu”, – Prof. dr hab. med. Walter Hartenbach (dwa wydanie polskie 2010 i 2016)
“Jedz tłusto bądź zdrowy” – dr F. P. Billi (wydanie polskie 2011)
“Cholesterol naukowe kłamstwo” – dr Uffe Ravnskov (wydanie polskie 2009).
Pozdrawiam,
Roman Schefke
Opierasz się na badaniach z 1952 roku??? 😀
“Trochę” technologia się zmieniła od tamtego czasu i potrafimy dużo!! lepiej coś zbadać niż wtedy 😀
To dlaczego przeżywalność ludzi z niskim cholesterolem jest mniejsza od tych z wysokim ?
Czyli mamy jeszcze wiecej brac STATYN skutki uboczne!!!!!!!!!!!!!!!! W przyszlosci wogole nie bedzie mozna miec cholesterolu!!!!!!!!!!!! Ludzie nie robcie nam wody z mozgu DZIEKUJEMY!!!!!!!!!!!!