Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Lody owocowe

Oceń przepis:
0/5 (0 Reviews)

Przygotowanie:

3 minuty

Przyrządzenie:

15 minut

Lody poprawiają nastrój, chłodzą, kojarzą się nam z latem, wakacjami i… kaloriami. Jedna gałka tradycyjnych lodów może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru, do tego cholesterol i konserwanty. Proponujemy lody bez cukru, mleka, konserwantów i cholesterolu. Lody, ktore nie tylko poprawią nam nastrój, ale są pełne witamin i wpłyną na poprawę naszego zdrowia.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Zdrowe lody

0/5 (0 Reviews)

Składniki​

Sposób przyrządzenia

  1. Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli użyjemy maszynkę do mielenia mięsa, nie dodajemy do lodów mleka.
  1. Lody możemy dosłodzić, np. miodem, albo syropem agave (z dojrzałymi bananami będą na pewno wystarczająco słodkie)
  1. Nadają się do spożycia bezpośrednio po zmiksowaniu.

Obejrzyj filmik poradnikowy

Popularne artykuły

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) – bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie – mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry