Lody poprawiają nastrój, chłodzą, kojarzą się nam z latem, wakacjami i… kaloriami. Jedna gałka tradycyjnych lodów może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru, do tego cholesterol i konserwanty. Proponujemy lody bez cukru, mleka, konserwantów i cholesterolu. Lody, ktore nie tylko poprawią nam nastrój, ale są pełne witamin i wpłyną na poprawę naszego zdrowia.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Zdrowe lody
Składniki
- mrożone owoce (np. truskawki, wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie, morele, itp.),
- banany mrożone bez skórki (dobrze dojrzałe),
- mleko migdałowe (albo sojowe, kokosowe),
- 1 sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
- Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli użyjemy maszynkę do mielenia mięsa, nie dodajemy do lodów mleka.
- Lody możemy dosłodzić, np. miodem, albo syropem agave (z dojrzałymi bananami będą na pewno wystarczająco słodkie)
- Nadają się do spożycia bezpośrednio po zmiksowaniu.