Lody, których nie trzeba unikać, a wręcz przeciwnie jeść, jak najczęściej! Dlaczego? To proste, zrobione są wyłącznie z owoców, zmielonych migdałów i mleka kokosowego. Czerwone i słodziutkie truskawki zawierają sporo witaminy C oraz antyoksydantów, zajmując czwarte miejsce w rankingu ilości antyoksydantów przypadających na 100 g owocu), zaraz za jeżynami, żurawinami i malinami. To jest naprawdę imponujące miejsce!
Migdały bogate są w witaminę E, która doskonale poprawia stan naszej skóry, a kto z nas nie chciałby zawsze wyglądać młodziej niż wynika z metryki urodzenia. Można by tak wymieniać jeszcze trochę, ale nie traćmy czasu na czytanie, zabierajmy się do roboty!
Składniki
- 1 szklanka pokrojonych truskawek,
- 1 szklanka dojrzałego annanasa lub z ananasa puszki,
- 3 łyżki mleka kokosowego,
- szczypta soli,
- 5 łyżek syropu klonowego lub brązowego cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 łyżki zmielonych migdałów lub masła migdałowego
Sposób przyrządzenia
- Ilość syropu klonowego lub brązowego cukru zależy od upodobań smakowych i stopnia dojrzałości owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie słodyczy zmniejsza się.
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i przelewamy do foremek na lody lub jednorazowych kubeczków wkładając do nich patyczek. Wstawiamy do lodówki i jemy po zamrożeniu.