Hamburgery z kaszy gryczanej i cieciorki. Kasza gryczana pomimo, że jest bardzo odżywcza i polecana nie pojawia się u mnie zbyt często, a jeżeli już to właśnie w postaci kotletów.
Dzisiaj chyba w najlepszej wersji bo z cieciorką i rozmarynem. Po prostu smakowa rewelacja.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl
Hamburgery z kaszy gryczanej i cieciorki
Porcja:
650 g
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1.25 szklanki ugotowanej cieciorki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 0.5 łyżeczki rozmarynu,
- 0.5 łyżeczki papryki czerwonej w proszku,
- 1.5 szklanki pokrojonych w kostkę grzybów,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
- Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażamy na patelni dodając na koniec przyprawy.
- Kaszę i cieciorkę miksujemy w robocie kuchennym lub żyrafą (zostawiałam trochę niezmiksowanych części)
- Mieszamy dokładnie składniki i doprawiamy. Jeżeli masa będzie za mokra dodać można bułkę tartą lub w wersji bezglutenowej zmielone na mąkę migdały.
- Formujemy kotlety i obsmażamy na patelni.
- Z przepisu wychodzi ok. 7 sporych hamburgerów.