Większość z nas zna smak mięsnych pulpetów, ale może nie wszyscy jedli już pulpety wegetariańskie. Zachęcam do zrobienia tych prostych i smacznych pulpetów z kaszy jaglanej, których zaletą jest to, że nadają się szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Pulpety mogą być podane z dowolnym sosem.
Składniki
- 2 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
- 250 g tofu,
- 0.75 szklanki lekko podprażonych ziaren słonecznika,
- 2 łyżka zmielonych migdałów,
- 0.5 szklanki bułki tartej,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 łyżka zmielonego ziarna lnu,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku,
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
- Tofu rozdrobnić widelcem bądź blenderem. Wymieszać z ostudzoną kaszą jaglaną.
- Podprażone ziarna słonecznika zmielić i wymieszać z kaszą i tofu. Doprawić do smaku.
- Uformować małe kulki i ułożyć na wysmarowanej olejem formie. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Podawać z sosem.